Πόλεμος στην Ουκρανία: Περισσότερα από τα μισά παιδιά έχουν γίνει πρόσφυγες
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει τις εστίες της στον ένα μήνα πολέμου στην Ουκρανία
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Στον ένα μήνα πολέμου στην Ουκρανία έχουν εκτοπιστεί περίπου 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερα από τα μισά από τον εκτιμώμενο πληθυσμό των 7,5 εκατομμυρίων παιδιών της χώρας, σύμφωνα με τη UNICEF.
Ο Oργανισμός είπε την Πέμπτη ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά που είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένα εντός της Ουκρανίας και περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια που έχουν περάσει στις γειτονικές χώρες.
Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσον αφορά την ταχύτητα εκτοπισμού παιδιών, όπως δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.
«Πρόκειται για ένα ζοφερό ορόσημο που θα μπορούσε να έχει μόνιμες συνέπειες για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. «Η ασφάλεια, η ευημερία και η πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες απειλούνται από τη συνεχή φρικτή βία».
Δέκα εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Συνολικά, ο πόλεμος έχει εκτοπίσει έναν στους τέσσερις Ουκρανούς. Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες να καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.
Ενώ οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς και άλλους εκτοπισμένους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Τα ρωσικά χτυπήματα έχουν επίσης καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές και έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες βασικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Υγειονομικό και επισιτιστικός κίνδυνος
Την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι επαλήθευσε 64 επιθέσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας σε μόλις 25 ημέρες, κατά μέσο όρο δύο ή τρεις την ημέρα.
Η UNICEF λέει ότι οι αξιωματούχοι έχουν ήδη δει μια πτώση στους εμβολιασμούς ρουτίνας της παιδικής ηλικίας όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.
«Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, ειδικά σε περιοχές όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς για να προστατευτούν από τη βία», προσθέτει.
Το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας έχει αναφέρει ζημιές σε περισσότερες από 500 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (μερικές από τις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια πολιτών).
Η UNICEF λέει ότι περίπου 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές νερό – με περίπου 1,4 εκατομμύρια να στερούνται εντελώς πρόσβασης – και ότι περισσότερα από 450.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 23 μηνών χρειάζονται πλέον συμπληρωματική υποστήριξη τροφίμων.
«Η UNICEF συνεχίζει να κάνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την προστασία των παιδιών», είπε η Ράσελ. «Οι βασικές υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και κτιρίων που φιλοξενούν πολίτες, δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επίθεση».
Στο μεταξύ, η οργάνωση λαμβάνει μέτρα για να βοηθήσει οικογένειες και παιδιά της περιοχής. Η UNICEF έχει παραδώσει ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομεία σε όλη την Ουκρανία, βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για 400.000 μητέρες, νεογέννητα και παιδιά.
Αυξάνει επίσης τον αριθμό των κινητών ομάδων παιδικής προστασίας που εργάζονται σε ζώνες συγκρούσεων από 22 σε 50. Και σχεδιάζει να “ξεκινήσει έκτακτες μεταφορές μετρητών στις πιο ευάλωτες οικογένειες και να δημιουργήσει χώρους φιλικούς προς τα παιδιά σε βασικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα”.
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 105 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανότατα μικρότεροι από τους πραγματικούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις