Ουκρανία: «Η αρχική στρατηγική της Ρωσίας απέτυχε» – Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Πούτιν
Ο Φίλιπς Ο' Μπράιεν, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών, μίλησε στο BBC για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει για 31η ημέρα, έχοντας οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς αμάχους και στρατιώτες, πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και κατεστραμμένες πόλεις μετά τη ρωσική εισβολή.
Το ερώτημα που βάζουν πολλοί αναλυτές είναι τι θα κάνει η Ρωσία μετά την αποτυχία της να καταλάβει πόλεις – κλειδιά, πλην της Χερσώνας, τις οποίες πολιορκεί από την αρχή του πολέμου.
Θυμίζουμε ότι η ίδια η Ρωσία υποστηρίζει ότι το σχέδιο της προχωράει με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε χθες ο ρωσικός στρατός, η πρώτη φάση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» ολοκληρώθηκε και τώρα τα στρατεύματα θα επικεντρωθούν στο Ντονμπάς.
- Διαβάστε επίσης: Σε δεύτερη φάση περνάει ο πόλεμος λέει η Μόσχα – Τους έχουμε επιφέρει ισχυρά πλήγματα απαντάει το Κίεβο
Τι υποστηρίζει κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής
«Η αρχική στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτυχε και ο στρατός της πρέπει τώρα να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια», δήλωσε στο BBC κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής.
Ο Φίλιπς Ο’ Μπράιεν, ο οποίος είναι καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους δήλωσε ότι πολλοί ξένοι παρατηρητές είχαν πάρει την «εύκολη διανοητική διέξοδο» υποθέτοντας ότι η στρατιωτική υπεροχή θα βοηθήσει τη Ρωσία επικρατήσει στον πόλεμο.
Ωστόσο, αυτή ήταν «μια πολύ λανθασμένη άποψη» για τις δυνατότητες της Ρωσίας, η οποία δεν λάμβανε υπόψη το κατά πόσο οι στρατιώτες της ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους, είπε.
Ταυτόχρονα, οι δυνατότητες της Ουκρανίας είχαν υποτιμηθεί, πρόσθεσε.
Οι Ουκρανοί είχαν προετοιμαστεί για πόλεμο από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και δεν ήθελαν να ζήσουν «υπό μια ρωσική δικτατορία», δήλωσε ο καθηγητής Ο’ Μπράιεν στο BBC.
Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο
«Τώρα η Ρωσία πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει: μπορεί είτε να κλιμακώσει τον πόλεμο είτε να αποκλιμακώσει», πρόσθεσε.
Η αποκλιμάκωση θα ήταν η πιο ορθολογική πορεία δράσης και θα περιλάμβανε την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, αλλά «δεν φαίνεται να είναι πρόθυμοι να το κάνουν αυτό τώρα», είπε ο καθηγητής.
Η κλιμάκωση του πολέμου θα σήμαινε είτε την ανοικοδόμηση του στρατού από το μηδέν είτε το άνοιγμα του «ασκού του Αιόλου» με την προσφυγή σε χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.
«Είτε θα αποκλιμακώσουν είτε θα κλιμακώσουν τον πόλεμο, αλλά αυτό που έχουν τώρα δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά», κατέληξε.
Ποιες περιοχές ελέγχουν οι Ρώσοι
Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πόλη που ζουν οι εργάτες του Τσερνόμπιλ
Εν τω μεταξύ, ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ.
Σε δήλωσή του μέσω διαδικτύου ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το νοσοκομείο στο Σλάβουτιτς και απήγαγαν τον δήμαρχο.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αυτές τις πληροφορίες.
Χθες, Παρασκευή, η Ουκρανία δήλωσε πως τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει μια πρώτη επίθεση ρωσικών στρατευμάτων που πλησίαζαν στην πόλη.
Νέο μήνυμα Ζελένσκι
Σε νέο μήνυμά του από τον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, o Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται μετά από 31 ημέρες πολέμου, ενώ έχει πραγματοποιήσει σκληρές επιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων.
«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας επέφεραν ισχυρά πλήγματα στον εχθρό, σημαντικές απώλειες. Λένε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας έχει εξαφανιστεί κάπου… Αναρωτιέμαι αν ήθελε να επισκεφθεί προσωπικά την Τσορνομπάιβκα;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι περισσότεροι από 16.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων διοικητών. Η Ρωσία από τη δική της μεριά λέει ότι 1.351 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις εχθρικές επιθέσεις, στο νότιο τμήμα της χώρας, στο Ντονμπάς, στην κατεύθυνση του Χαρκόβου και στην περιοχή του Κιέβου. Περιορίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Ουσιαστική, επείγουσα, δίκαιη», είπε ο Ζελένσκι, ζητώντας εκ νέου διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Τι γίνεται με τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.
Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη όταν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
- ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0: Μια άδικη αποβολή έγραψε την ιστορία του παιχνιδιού
- Το προφίλ του νέου αστυνομικού της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία
- Μαγδεμβούργο: Νέο βίντεο με τον δράστη – Έπινε χαμογελαστός μπύρες σε σνακ μπαρ 24 ώρες πριν από το μακελειό
- Σεισμός τώρα στην Κρήτη – 4,7 Ρίχτερ
- Φιντάν σε αλ Σάρα: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία
- Megasports: Πρώτος ο Ολυμπιακός