«Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας», BBC History Magazine, Μαθητική εφημερίδα Βέροιας & ΒΗΜΑgazino την Κυριακή με «Το Βήμα»
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και την υπογραφή κορυφαίων ελλήνων φιλολόγων
«Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας», BBC History Magazine, Μαθητική εφημερίδα Βέροιας & ΒΗΜΑgazino την Κυριακή με «Το Βήμα»
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και την υπογραφή κορυφαίων ελλήνων φιλολόγων
Χρηστική βιβλιοθήκη για τη γλώσσα
Απολαυστικά βιβλία γνώσης για τη γραμματική, τη λογοτεχνία και τη σκέψη του αρχαιοελληνικού κόσμου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
Αυτή την εβδομάδα
Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας
Του καθηγητή γλωσσολογίας Α. Φ. Χρηστίδη
Η συναρπαστική πορεία της γλώσσας μας από τις αρχαίες διαλέκτους στην καθαρεύουσα και στα νέα ελληνικά.
· Τα μυστικά της γλώσσας
· Λόγος και γραφή
· Η προφορά των αρχαίων ελληνικών
· Η αρχιτεκτονική της γλώσσας
· Οι διάλεκτοι των αρχαίων και νέων ελληνικών
· Τα είδη του λόγου
· Ασκήσεις, δείγματα κειμένων, βιβλιογραφία
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.
Με ένα μεγάλο εκδοτικό έργο και μια πλούσια ερευνητική δραστηριότητα το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους ερευνητικούς φορείς στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι εκδόσεις του καλύπτουν πολλά πεδία, όπως την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, λεξικογραφία, αρχαία ελληνική γραμματεία, νεοελληνική λογοτεχνία. Ενας από τους στρατηγικούς στόχους του Ινστιτούτου είναι η κατάρριψη των μύθων που κυκλοφορούν για την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας τοποθετώντας την μέσα στην Ιστορία.
Εμβληματικά βιβλία της σειράς «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία», η επιμέλεια της οποίας φέρει την υπογραφή του Δ. Ν. Μαρωνίτη, και το βιβλίο του Μανώλη Τριανταφυλλίδη «Τα οικογενειακά μας ονόματα» προσφέρει στους αναγνώστες
του από την Κυριακή «Το Βήμα». Με πρώτο το θεμελιακό έργο του A. – Φ. Χριστίδη «Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας». Οπως επισημαίνει στην παρουσίαση του βιβλίου ο Δ. Ν. Μαρωνίτης: «Αποτελεί κατόρθωμα η Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, συνταγμένη από τον Τάσο Χρηστίδη. Στην πραγματικότητα το εγχειρίδιο καλύπτει λίγο-πολύ όλο το φάσμα της ελληνικής γλώσσας, από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας, αποκαλύπτοντας με συναρπαστική ενάργεια τα μυστικά της γλώσσας και της γραφής ειδικότερα. Συγχρόνως, διαφωτίζει, με νηφάλιο και τεκμηριωμένο τρόπο παθολογικές εκτροπές στην πορεία της ελληνικής γλώσσας. Τα Παραρτήματά του εξάλλου προσφέρουν διαδοχικά κειμενικά παραδείγματα της εξελισσόμενης ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται για θεμέλιο λίθο της εκπαιδευτικής Αρχαιογνωσίας και Αρχαιογλωσσίας, με την οποία επιδιώκονται η σχολική αποφόρτιση του αρχαίου κόσμου από ιδεολογικές παραμορφώσεις και η ανάδειξη της πραγματικής ιστορικής του αξίας, αποτυπωμένης τόσο στην εξελισσόμενη γλώσσα του όσο και στα διαδοχικά του κείμενα».
Ακολουθεί η «Αρχαία ελληνική γραμματολογία» του Φάνη Κακριδή. Στις φιλολογικές αρετές του εγχειριδίου ανήκει η συστηματική οικονομία του, με την οποία συστήνεται επαρκώς η αρχαία ελληνική γραμματεία κατά εποχές, γένη και είδη. Σε κάθε γραμματολογικό κεφάλαιο προτάσσονται οι ιστορικές και οι κοινωνικές συνθήκες που περιβάλλουν τα γράμματα και τις τέχνες .
Οι «Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι» των Βασίλη Κάλφα και Γιώργου Ζωγραφίδη καλύπτουν έξι συν έξι αιώνες, με σημείο τομής την εμφάνιση του χριστιανισμού. Το γεωγραφικό του φάσμα εκτείνεται στην οικουμένη της εποχής. Φιλοσοφικός στοχασμός και φιλοσοφικός βίος αποτελούν τους δύο άξονες περιστροφής του εγχειριδίου. «Πότε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία σταματά να είναι ελληνική; Πότε να είναι αρχαία; Πότε να είναι φιλοσοφία;», Τα «προκλητικά» αυτά ερωτήματα σφραγίζουν το εγχειρίδιο.
Τέλος, «Τα οικογενειακά ονόματα» του Μανόλη Τριανταφυλλίδη θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τελευταίος (9ος) τόμος των Aπάντων του, γιατί δημοσιοποιεί το κείμενο και το (σχετικό) αρχειακό υλικό που βρέθηκε στα κατάλοιπά του. Η μελέτη ασχολείται συστηματικά με την προέλευση και τη σημασία των νεοελληνικών οικογενειακών ονομάτων. Eξετάζει τόσο τους μηχανισμούς που οδήγησαν στη δημιουργία της τεράστιας ποικιλίας των επωνύμων όσο και ένα πλήθος ονόματα που προέρχονται είτε από το βαφτιστικό κάποιου προγόνου είτε από τον τόπο καταγωγής του, από το επάγγελμά του ή από κάποιο παρατσούκλι του.
Μαζί
BBC History Magazine
Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό
Το νούμερο 1 περιοδικό στον κόσμο με τη μεγαλύτερη επίδραση στον χώρο της ιστοριογραφίας.
Σε αυτό το τεύχος:
Σφακτηρία 425 π.Χ. Ενας θρίαμβος της αθηναϊκής στρατηγικής.
Το μυστήριο της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτη.
Κυνηγοί μαγισσών. Τα κίνητρα μιας ανελέητης σταυροφορίας.
Ο Νίξον στην Κίνα. Η συνάντηση που άλλαξε τον κόσμο.
5 ιστορικοί απαντούν για την προσωπικότητα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Ο πόλεμος της Βρετανίας εναντίον της πείνας.
To θαύμα του Στόουνχεντζ. Τα μυστικά της οικοδόμησης του νεολιθικού μνημείου.
Ζώα στο διάστημα. Πώς σκύλοι, γάτες και χιμπαντζήδες τέθηκαν σε τροχιά.
Το τερατώδες πρόσωπο του Βασιλιά Ιωάννη αποκαλύπτεται στην Ιρλανδία.
Ο Ερρίκος ο 8ος σε πόλεμο.
Η σφαγή του Αρμιτσαρ στην Ινδία.
Η σκοτεινή πλευρά του Αλεξάντερ Χάμιλτον.
Το βρετανικό εμπόριο σκλάβων.
Ακόμη
«To Βήμα» συνεχίζει με τις Μαθητικές του εφημερίδες.
Αυτή την Κυριακή, γράφουν, οι μαθητές της Βέροιας.
Και
ΒHMAgazino
O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!
Και στην απλή έκδοση των €2
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη