Δένδιας: Το μήνυμα του Ελληνα ΥΠΕΞ από την Αίγυπτο
Οι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι πάντα σταθεροί, είπε ο Νίκος Δένδιας από το Κάϊρο
Τη θέση πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική αρχών τις οποίες θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε», διατύπωσε από το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ερωτώμενος μάλιστα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν η κρίση αυτή οδηγεί σε αναπροσαρμογή των στόχων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, ο υπουργός απάντησε ότι οι ελληνικοί στόχοι είναι πάντα σταθεροί και είναι στόχοι απόλυτοι: «Σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».
Αναθεώρηση τακτικών
«Μια μεγάλη διεθνής κρίση, όπως αυτή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγεί στην ανάγκη πολλές φορές να αναθεωρηθούν τακτικές και να δούμε από την αρχή διάφορα θέματα. Αυτό συμβαίνει και τώρα, αλλά η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών. Αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πρεσβεύουμε και να υποστηρίζουμε» διαμήνυσε με σαφήνεια.
Στρατηγική σύμμαχος
Σε δήλωσή του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ο Νίκος Δένδιας είπε πως η Ελλάδα θεωρεί την Αίγυπτο ως έναν από τους πιο σημαντικούς, στρατηγικούς της συμμάχους.
Αναφερθείς ειδικότερα στις συνομιλίες, είπε πως είχε μια μακρά συνάντηση με τον φίλο του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), κατά την οποία συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία, τα πολύ μεγάλα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργείται σαν επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης και πώς αυτή επηρεάζει και την αιγυπτιακή οικονομία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Αιγύπτου.
Η κατάσταση στη Λιβύη
Περαιτέρω, συζήτησαν αναλυτικά για τη Λιβύη, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη δύο πρωθυπουργών και πώς μπορούν οι δύο χώρες να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε η Λιβύη να οδηγηθεί τελικά σε εκλογές.
Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για τις συνομιλίες που είχε στη συνάντηση της ερήμου Νεγκέβ, όπου παρίστατο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Υπενθυμίζεται πως στη συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μαρόκου, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου.
- Μεγάλο πριμ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη στους παίκτες για να συνεχίσουν το σερί τους
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»