Το στρατηγικό έλλειμμα και η Μέρκελ
Η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι μεγάλη και η υποκατάστασή τους από το αμερικανικό σχιστολιθικό και άλλες πηγές είναι επίσης ακριβή και θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, λένε οι γνωρίζοντες
- Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. η Ειρήνη μετά την μήνυση ατόμου που «φωτογράφισε» ως πατέρα των παιδιών της
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
Ο πόλεμος ασκεί τρομακτικές πιέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Σχεδόν τα πάντα τελούν υπό αίρεση. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες ενεργειακών και επισιτιστικών αγαθών κλονίζονται, οι τιμές εκτοξεύονται, οι βιομηχανικές οικονομίες και χώρες αντιμετωπίζουν σοκ τεραστίων διαστάσεων, πολύ ισχυρότερα εκείνων που αντιμετώπισαν με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την επιμένουσα τα τελευταία δύο χρόνια υγειονομική. Η Γερμανία, συνολικά η Κεντρική Ευρώπη και μαζί τους η Βόρεια Ιταλία κινδυνεύουν με τον πόλεμο να χάσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να βυθιστούν σε κρίση παραγωγική αν επιμείνουν οι εχθροπραξίες και δεν ομαλοποιηθούν γρήγορα οι αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι μεγάλη και η υποκατάστασή τους από το αμερικανικό σχιστολιθικό και άλλες πηγές είναι επίσης ακριβή και θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, λένε οι γνωρίζοντες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και τα διλήμματα για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες μοναδικά. Και αυτό γιατί μόλις τώρα αποκαλύφθηκαν τα στρατηγικά ελλείμματα της Ευρώπης και της Γερμανίας ιδιαιτέρως. Η Ιστορία δεν θα είναι πια τόσο επιεικής με την Ανγκελα Μέρκελ, θα την αντιμετωπίσει με πολύ διαφορετικό τρόπο μετά τα τελευταία κατακλυσμιαία πολεμικά γεγονότα και την ανυπαρξία αξιολόγησης των γεωπολιτικών κινδύνων.
Οι αναλυτές πάντως θεωρούν ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις που τις καθήλωσαν. Οι συνέπειες του πολέμου για την Ελλάδα, επί παραδείγματι, θα είναι κυρίως πληθωριστικές και θα εκφραστούν κατά βάση με την ακρίβεια. Η ανάπτυξη, υπογραμμίζουν, θα μετριαστεί, αλλά η ελληνική οικονομία δεν θα περιπέσει σε ύφεση. Αυτή την ώρα πάντως οι μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων αντιμετωπίζουν «πολύ βίαιο και ανεξέλεγκτο κύμα ανατιμήσεων». Δεν κρύβουν μάλιστα ότι αναγκάζονται, εξαιτίας κυρίως της έντονης πίεσης που ασκούν οι προμηθευτές τους ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα, σε συνεχείς νέες τιμολογήσεις. Προβλέπουν έτσι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει και τον Απρίλιο. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο να δούμε και διψήφιο ρυθμό πληθωρισμού στη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις