Γιώργος Γεραπετρίτης: Κανένας κίνδυνος για την τροφοδοσία σε βασικά αγαθά
«Υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Οι διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου, αλλά και οι δίαυλοι προς τους ομογενείς της Μαριούπολης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Για το ζήτημα της ακρίβειας υποσχέθηκε στοχευμένη ενίσχυση προς «εκείνους που πραγματικά τη χρειάζονται», ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία σε βασικά αγαθά».
Ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «αυτή τη στιγμή, έχουμε μια βιώσιμη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας. Δυστυχώς, όμως, οι παρενέργειες αυτού του πολέμου θα μας συνοδεύσουν για αρκετό καιρό ακόμη», προειδοποίησε.
Ειδικά για τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, δήλωσε: «Είμαστε διαρκώς σε αναζήτηση διαύλων για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ομογενείς μας, που βρίσκονται σε καθεστώς πολύ μεγάλης δυσχέρειας στη Μαριούπολη και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Ήδη έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εξωτερικών».
Στο θέμα της ακρίβειας, υπό το πρίσμα της αντιπολιτευτικής κριτικής, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αντέτεινε πως «υπάρχει μια άγνοια στα βασικά: πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει στο παρελθόν. Έχουμε πράγματι φαινόμενα υψηλών ανατιμήσεων, έχουμε εισαγόμενο πληθωρισμό, ο οποίος είναι μοναδικός τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, το οποίο καταδυναστεύει όλες τις οικονομίες, καμία ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει καταφέρει να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτό το κύμα ακρίβειας, το οποίο περίπου κατά τα 2/3 τροφοδοτείται από την αύξηση τιμών της ενέργειας».
Όπως τόνισε, «ο πόλεμος δεν ήρθε εν κενώ, ήδη το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχαν παρατηρηθεί σημάδια πολύ υψηλού πληθωρισμού – και αυτό γιατί είχε υπάρξει πολύ μεγάλη ζήτηση αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας, χωρίς την αντίστοιχη προσφορά». Στη συνέχεια, «ήλθε ο πόλεμος που δημιούργησε ασφυκτικό πλαίσιο για το επίπεδο τροφοδοσίας της ενέργειας, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε πράγματι σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «έχουν ήδη υπάρξει πάρα πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην οικονομία και ιδιαίτερα στο επίπεδο της ενίσχυσης της ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών και ήδη, μέσα στο 2022, έχει υπάρξει σχέδιο περίπου 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών».
Ακολουθεί, επιπροσθέτως, όπως είπε, «το επίδομα των 200 ευρώ προς όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε περίπου 3,5 εκατ. ανθρώπους», ενώ «υπάρχει ήδη σχέδιο για ειδικές κατηγορίες, όπως τους αγρότες, έτσι ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε επισιτιστική κρίση».
Ειδικά για τον ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τη βασική, όπως τη χαρακτήρισε, κυβερνητική τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία, «οι οριζόντιες μειώσεις ΦΠΑ είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εν τέλει θα μετακυλισθούν στους καταναλωτές ως εκπτώσεις». Πάντως, ανέφερε ότι «υπάρχει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα, πολύ ειδικά προϊόντα».
- Σε υψηλό 18μήνου καλπάζουν οι τιμές τροφίμων
- Αμαλιάδα: «Με χτυπούσε και με απειλούσε…» λέει για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα της
- Πώς οι δασμοί του Τραμπ μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές IPOs
- Η Bentley βάζει στο ψυγείο το σχέδιο για ηλεκτρικά οχήματα
- Αμαλιάδα: «Τώρα το θυμήθηκε η μάνα μου; – Δεν με κοίταξε ποτέ ειδικός» λέει η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Μου έστειλε φωτογραφία το νεκρό παιδί της» – Ανατριχιαστική μαρτυρία για την Ειρήνη Μουρτζούκου