Μνημόσυνο για τον πρίγκιπα Φίλιππο: Πάνω από 1.500 άτομα έδωσαν το παρών
Η βασίλισσα Ελισάβετ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, για την επιμνημόσυνη δέηση για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.
Όπως ακριβώς έλεγε το παλάτι, έτσι και έγινε. Η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε στο μνημόσυνο ενός έτους από την απώλεια του επί 73 χρόνια συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, παρά τις έντονες φήμες των τελευταίων ημερών για την υγεία της.
Την βασίλισσα συνόδευε ο γιος της Andrew
Ο πρίγκιπας Άντριου είχε περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του μετά το σκάνδαλο με τον Τζέφρι Έπσταϊν, ωστόσο δε μπορούσε να μην παρευρεθεί στο μνημόσυνο του πατέρα του.
H βασίλισσα μάλιστα, ταξίδεψε στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Andrew από το Windsor προς το Λονδίνο.
View this post on Instagram
Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτός του Χάρι και της Μέγκαν
Το παρών έδωσαν και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα, η Kate Middleton με τον πρίγκιπα William αλλά και ο πρίγκιπας Εδουάρδος με την Sophie, Κόμισσα του Ουέσσεξ. Εκεί και ο πρίγκιπας Andrew στην πρώτη επίσημη εμφάνιση μετά την τακτοποίηση του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης της Virginia Giuffre που λίγο έλειψε να τον στείλει στα δικαστήρια των ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο.
Οι καμπάνες έξω από το Αββαείο άρχισαν να ηχούν δυνατά και γρήγορα λίγο πριν την είσοδο της βασίλισσας.
Ο Harry και η Meghan είχαν ανακοινώσει πως δεν θα παραστούν στο μνημόσυνο εξαιτίας της διαμάχης που έχουν για την έλλειψη ασφάλειας της οικογένειάς τους στη Βρετανία.
Ποιος ήταν ο Φίλιππος
Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας) είναι ο σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.
Ως απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ο Φίλιππος γεννήθηκε όντας μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Ο Φίλιππος απέκτησε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Έχει οκτώ εγγόνια και δεκα δισέγγονα. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάττεν-Ουίνδσορ.
Ως μεγάλος υποστηρικτής των αθλημάτων, ο Φίλιππος βοήθησε στο να αναπτυχθεί η ιπποδρομία συνδυασμένης οδήγησης. Είναι προστάτης σε πάνω από 800 οργανώσεις και υπηρετεί ως πρόεδρος του προγράμματος «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου» για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις