OT FORUM – Ανδριανόπουλος: Πρέπει να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας της Δύσης με τη Ρωσία
Μόνο πλήγμα στις εξαγωγές ενέργειες μπορεί να «πονέσει» τη Μόσχα
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Την ανάγκη να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας επεσήμανε ο πρώην υπουργός, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος.
Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο OT Forum, σημείωσε ότι η Ευρώπη έπρεπε να έχει βρει έναν τρόπο να έχει κοντά της τη Ρωσία για να συγκεντρώσει δυνάμεις απέναντι στην Κίνα, η οποία μακροπρόθεσμα αποτελεί και το βασικό αντίπαλο της Δύσης. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να στρέφεται προς την Κίνα, κάτι που ισχυροποιεί το Πεκίνο. Μάλιστα, ο κ. Ανδριανόπουλος εκτίμησε ότι αν η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης συνεχιστεί η Μόσχα θα οδηγηθεί σε κατάσταση εξάρτησης από το Πεκίνο. «Ο κόσμος θα αλλάξει, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας της Ρωσίας με τη Δύση», ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας ότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.
- Διαβάστε επίσης: ΟΤ FORUM: Ο Κόσμος που Αλλάζει – Limit up στη Σοφοκλέους, λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
Μόνο η ενέργεια μπορεί να «πονέσει» τη Μόσχα
Σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία και το ενδεχόμενο η Μόσχα να «κλείσει τη στρόφιγγα» του αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι από την αρχή του πολέμου φοβόμασταν ότι η Ρωσία θα κλείσει τη στρόφιγγα – κάτι που όμως δεν έκανε ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο γιατί από αυτό ζει, καθώς από τα έσοδα των εξαγωγών ενέργειας εξαρτώνται οι κοινωνικές παροχές και ο δημόσιος τομέας. Ξεκαθάρισε ότι η αναστολή των εισαγωγών ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος να την χτυπήσεις (τη Ρωσία), «αλλά έτσι θα πονέσεις κι εσύ». Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα εκ του ασφαλούς καθώς δεν θα έχουν επιπτώσεις, σε αντίθεση με την Ευρώπη που εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια.
Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία ήδη στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα, ενώ σε περίπτωση που προχωρήσει γρήγορα ο αγωγός Power of Siberia 2 – η ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί περίπου 1,5 χρόνο – η Μόσχα θα μπορέσει να αντικαταστήσει την Ευρώπη με την Κίνα.
Για τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί, ο κ. Ανδριανόπουλος τόνισε ότι δεν πλήττουν την «καρδιά» της ρωσικής οικονομίας, που είναι οι εξαγωγές ενέργειας.
Στην ΕΕ «ο ένας βάζει τρικλοποδιές στον άλλον»
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα, καθώς «ο ένας βάζει τρικλοποδιές στον άλλον». Περιγράφοντας το τοπίο που επικρατεί, είπε ότι η Γερμανία προσπαθεί να ξεπεράσει τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, ενώ η Βρετανία από την άλλη έχει το δικό της σύστημα εξασφάλισης ενέργειας ενώ βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις ΗΠΑ. Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει άλλον προσανατολισμό και άλλες ανάγκες. Οι χώρες του Νότου, πέραν της εξάρτησης από τη Ρωσία, «δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους» (για το φυσικό αέριο), ξεκαθάρισε ο κ. Ανδριανόπουλος. Έτσι, ακόμα και τις ποσότητες του αμερικανικού LNG – που όπως σημείωσε θα είναι το 1/10 των εισαγωγών από τη Ρωσία – δεν έχουν πού να τις αποθηκεύσουν καθώς «δεν γίνονται αποθηκευτικοί χώροι σε μία μέρα».
«Όταν οι ΗΠΑ τόνιζαν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η Ευρώπη κούναγε τους ώμους», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. Τόνισε δεν την ανάγκη η Ευρώπη να λάβει ομοσπονδιακή μορφή με μία κυβέρνηση που να έχει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων.
Για την ακρίβεια
Για την ακρίβεια, ο κ. Ανδριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με τον πόλεμο, αλλά οφείλεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – τη σημασία της οποίας αμφισβήτησε. Σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις η αγορά μπορεί να βρει λύση μόνη της, καθώς καθιστά πολύ ακριβές ορισμένα προϊόντα μειώνοντας έτσι την κατανάλωσή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις