OT FORUM: Πώς θα προχωρήσουν οι μεγάλες αναπλάσεις στην Ελλάδα
Οι συναρμοδιότητες και οι φορείς του δημοσίου συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα, υπάρχουν όμως ευκαιρίες αξιοποίησης με ταχύτητα και ευελιξία.
Η ανάγκη συνεργασίας του Δημοσίου με τον επενδυτικό και επιχειρηματικό κόσμο για την ανάπλαση και ανάδειξη αναξιοποίητων εκτάσεων και κτηρίων στην Αθήνα και άλλες πόλεις απασχόλησε την Τρίτη το ΟΤ Forum.
Ο Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πολλές δυσκολίες» που προκύπτουν από τον μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων, από δήμους και περιφέρειες μέχρι υπουργεία, βουλευτές και πολίτες.
Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση δήμου που αρνιόταν να φύγει από το Ελληνικό αν δεν λάμβανε ως αντάλλαγμα έκταση αξίας 2 εκατ. ευρώ για να την μετατρέψει σε εργοτάξιο.
«Πρέπει να βάλουμε τέλος στην απαξίωση προχωρώντας με με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα» τόνισε ο κ. Βλαστός. Κομβικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση παίζει η ψηφιοποίηση του Δημοσίου που μόλις τώρα υλοποιείται, επισήμανε «Τρέξαμε διαγωνισμούς για την ψηφιοποίηση, σπάμε αυγά και βρίσκουμε λύσεις» είπε.
Η ΕΤΑΔ επενδύει τώρα στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, την πλαζ Βουλιαγμένης και αρκετά μουσεία και τρέχει διαγωνισμό για τη μεγάλη έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου το Δημόσιο έχει έσοδα 40 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η γειτονική έκταση απέφερε σε ιδιώτες επενδυτές 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμα, προχωρά η διαδικασία για την λίμνη Καϊάφα στην Πελοπόννησο, το οποίο όμως, όπως αναγνώρισε ο κ. Βλαστός, έχει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα. «Δεν θέλουμε ένα ακόμα μεγάλο ξενοδοχείο στον Καϊάφα […] Θα είναι ένα εμβληματικό έργο με περιβαλλοντικές ευαισθησίες που θα ενσωματωθούν στο tender offer με μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας» είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι προχωρά ο σχεδιασμός για το συγκρότημα του Φαλήρου και την ανάπτυξη της λεγόμενης αθηναϊκής Ριβιέρας στο παραλιακό μέτωπο.
Ο Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος Prodea, αναφέρθηκε κι αυτός στα εμπόδια που συναντούν τα μεγάλα σχέδια. «Δεν έχω ακούσει μεγάλο έργο χωρίς αντιρρήσεις. Οι φίλοι μένουν σιωπηλοί ενώ οι εχθροί είναι φωνακλάδες» είπε.
Χαρακτήρισε δε «τραυματική εμπειρία» την παλαιότερη χορηγία της εταιρείας του για την ανάπλαση του λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια, έπειτα από αίτημα του δήμου Αθηναίων. Η Prodea διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για χωματουργικά και άλλα έργα προκειμένου ο λόφος να είναι ασφαλής, δέχθηκε όμως επίθεση από μερίδα πολιτών που διαμαρτύρονταν έξω από τα γραφεία της εταιρείας με το σλόγκαν «Έξω η Prodea από του Στρέφη», ερμηνεύοντας τη χορηγία ως ιδιωτικοποίηση.
«Βλέπουμε φαντάσματα χωρίς να υπάρχουν» είπε ο κ. Καρυτινός.
Οι αναπλάσεις είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση όταν πραγματοποιούνται από ιδιωτικούς φορείς χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου, επισήμανε, κάνοντας λόγο για ρηχή αγορά και απουσία θεσμικών επενδυτών. «Στην Ελλάδα για πρώτη φορά υπάρχει προϊόν» είπε.
Αναγνώρισε ωστόσο ότι στο παρελθόν υπήρξαν λάθη και από τον ιδιωτικό τομέα, με επενδυτές που ήθελαν να αναλάβουν και την κατασκευή και την εμπορική αξιοποίηση. «Το λάθος ήταν ότι ήθελαν να κρατήσουν ολόκληρη την αλυσίδα» είπε.
Όσον αφορά τα λεγόμενα πάρκα τσέπης, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea εκτίμησε ότι τέτοιοι χώροι μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με κατεδαφίσεις μεγάλων κτηρίων του Δημοσίου, δεδομένου ότι οι απαλλοτριώσεις είναι πολύ δύσκολες και αντιμετωπίζουν προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 9 από τις 10 περιπτώσεις.
«Οι αναπλάσεις στην Ελλάδα άρχισαν να αποκτούν σημασία με τους Ολυμπιακούς του 2004. Δημιουργήθηκαν ευκαιρίες και χώροι για να αναβαθμιστούν οι γειτονιές» επισήμανε από την πλευρά του ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, πρόεδρος της Dimand. «Η ευκαιρία όμως δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς. Έργα όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων καθυστέρησαν ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ» τόνισε.
Απρόσκοπτα προχωρά ωστόσο το έργο ανάπλασης στον Πύργο Πειραιά που έμενε αναξιοποίητος επί δεκαετίες. Με την επέκταση της μπλε γραμμής του μετρό και την ανάπλαση σε Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι και Πλατεία Θεάτρου δημιουργείται μια ενιαία διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων για τους πολίτες της υποβαθμισμένης μέχρι σήμερα περιοχής. «Ο δήμος έχει τώρα την υποχρέωση να το επικοινωνήσει με τους κατοίκους» είπε ο κ. Ανδριόπουλος.
Αναφέρθηκε επίσης στην έκταση στον Άγιο Διονύσιο (πρώην Παπαστράτος), η οποία «δεν είχε καμία χρήση το 2015. Ακολουθήσαμε τον δρόμο της ενημέρωσης και διαβούλευσης και βεβαιωθήκαμε ότι ο δήμος μπορεί να μοιραστεί το όραμα» ανέφερε.
«Χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες του δήμου και της περιφέρειας ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα τεύχη δημοπράτησης εκδόθηκαν σε έξι μήνες αντί σε έξι χρόνια» επισήμανε.
Το μεγαλύτερο έργο την επόμενη πενταετία, ανέφερε, θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση έκτασης 157 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμμητό, η οποία βρίσκεται στον δήμο Δάφνης. Η έκταση θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και εννέα υπουργεία ώστε να απελευθερωθεί χώρος στο κέντρο. Το έργο θα αναδείκνυε ταυτόχρονα τα ιστορικά κτήρια στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ, τα οποία χρονολογούνται από το 1862 μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Για την αξιοποίηση τέτοιων εκτάσεων, τόνισε, απαιτείται συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτως της κυβέρνησης, των δήμων και της περιφέρειας.
Οι ομιλητές, τέλος, συμφώνησαν ότι το κέντρο της Αθήνας δεν πρέπει να καταληφθεί από την τουριστική βιομηχανία. Όπως είπε ο κ. Ανδριόπουλος, «πρέπει να δημιουργήσουμε κτήρια, κίνητρα και ερεθίσματα για να επιστρέψουν οι κατοικίες στο κέντρο.
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου