Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από σοβαρές ποινικές υποθέσεις με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Εγκλήματα κατά ζωής, γυναικοκτονίες, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας που έχουν αποκαλυφθεί και μονοπωλούν πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικές εκπομπές έφτασε η ώρα να κριθούν από τους φυσικούς τους δικαστές.

Οι δράστες που έχουν συλληφθεί και με απόφαση της Δικαιοσύνης βρίσκονται στη φυλακή οδηγούνται ένας προς ένας στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το τρέχον δικαστικό έτος είναι το «έτος των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων». Εκεί όπου με τη σφραγίδα των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων έχουν παραπεμφθεί προς κρίση προβεβλημένοι ηθοποιοί, όπως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης και ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, κατηγορούμενοι, η δράση των οποίων προέκυψε στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του ελληνικού #MeToo.

Και ενώ όλες αυτές οι ποινικές δίκες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την ώρα της κρίσης σχετικά με το έγκλημα που διέπραξε ο προφυλακισμένος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, με θύμα την 20χρονη γυναίκα του Καρολάιν Κράουτς, την οποία δολοφόνησε μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, τοποθετώντας, μάλιστα, πάνω στο άψυχο σώμα της τη μόλις 11 μηνών κόρη του, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να εμφανίσει το δικό του έγκλημα ως πράξη άγνωστων ληστών σε μια προσπάθεια να αποφύγει την τιμωρία.

Ένταση στη Δίκη Φιλιππίδη

Κεκλεισμένων των θυρών κατέθεσε η πρώτη καταγγέλλουσα

Το δικό της «κατηγορώ» διατύπωσε χθες η πρώτη από τις τρεις γυναίκες που έχει καταγγείλει για τον βιασμό της τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη.

Η κομβικής σημασίας μαρτυρική της κατάθεση δόθηκε, όπως ομόφωνα αποφάσισε το δικαστήριο, κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την παρουσία μόνο δικαστών, ενόρκων, δικηγόρων των δύο πλευρών και του ίδιου του κατηγορουμένου, ο οποίος προσήχθη και κάθισε στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Είχε φτάσει η στιγμή που η γυναίκα αυτή με όλη τη δύναμη της ψυχής της ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, στάθηκε μπροστά στα μέλη του δικαστηρίου και περιέγραψε, χωρίς φόβο και πάθος, όλα όσα έχει καταγγείλει στις δικαστικές Αρχές ότι έζησε το 2008.

Το περιεχόμενο της κατάθεσής της, που θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής, από σεβασμό στη διαδικασία, δεν έγινε γνωστό στις λεπτομέρειές του.

Για να αποφευχθεί ενδεχόμενη θυματοποίηση της παθούσας, όπως και μιας ακόμα γυναίκας που έχει καταγγείλει ότι έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού από τον ηθοποιό το 2014, οι δικηγόροι τους Αλέξανδρος Μίντζιας και Ανδρέας Βαγγόπουλος με την έναρξη της διαδικασίας υπέβαλαν αίτημα να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών.

Σκοπός, όπως είπαν, ήταν να τους δοθεί επί της ουσίας η δυνατότητα να καταθέσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση όσα βίωσαν, καθώς εκ των πραγμάτων, λόγω της φύσης της αξιόποινης πράξης, η εξέτασή τους στο δικαστήριο είναι συνυφασμένη με ερωτήσεις που αφορούν ευαίσθητα δεδομένα της προσωπικής τους ζωής.

Και αυτή ακριβώς η προσέγγιση, της προστασίας των θυμάτων, χωρίς όμως να περνά σε δεύτερο πλάνο ο σεβασμός στα δικαιώματα του κατηγορουμένου, ήταν που οδήγησε τους τρεις τακτικούς δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στην απόφαση να κάνουν δεκτό το αίτημα των δύο γυναικών και παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση να εξεταστούν χωρίς ακροατήριο.

Η τρίτη παθούσα, όπως εξήγησε χθες ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Χάρης Σαλούστρος, δεν υπέβαλε το ίδιο αίτημα, παρά το γεγονός ότι η εντολέας του γνωρίζει ότι θα υποστεί ψυχική ταλαιπωρία.

Προσεγγίζοντας, μάλιστα, το ευαίσθητο αυτό ζήτημα από μια διαφορετική οπτική, επισήμανε ότι «αυτή είναι μια δίκη που αφορά όλους μας, που αφορά τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο και αφορά και το κίνημα #MeToo. Είμαστε αποφασισμένοι να είναι όλα σε δημοσιότητα ώστε να φανεί και το τισυμβαίνει στον θεατρικό χώρο και το τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η εξέταση της μάρτυρος να δόθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι συνάδελφοί της ηθοποιοί, που έχουν και εκείνες καταγγείλει κακοποιητικές συμπεριφορές από τον ίδιο κατηγορούμενο, έμειναν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, η Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Εβελίνα Παπούλια, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Λένα Δροσάκη και ο σύζυγός της Αλέξανδρος Μπουρδούμης ήταν και χθες στα δικαστήρια, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα εν αναμονή της κρίσης της Δικαιοσύνης.

Αντιδράσεις

Ενστάσεις, πάντως, για την εξέταση των δύο μαρτύρων κατηγορίας κεκλεισμένων των θυρών διατύπωσε από την αρχή κιόλας της διαδικασίας η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο πλευρών.

«Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Ολη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολό τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη; Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών η διαδικασία, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική της πραγματικότητας» τόνισε ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Εκτίθεστε, κύριες μου, ποικιλοτρόπως και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» είπε η άλλη συνήγορος υπεράσπισης Κική Μπακιρτζίδου, προκαλώντας την αντίδραση των θυμάτων και των συνηγόρων τους.

Τέλος, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, για αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε η πρώτη καταγγέλλουσα κατά τη χθεσινή κατάθεσή της.

Η νέα διακοπή της δίκης, ο δεύτερος θάνατος της Ελένης Τοπαλούδη

Εχει περάσει σχεδόν ενάμιση μήνας από τότε που ξεκίνησε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο, αλλά οι γονείς της δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ανέβουν στο βήμα του μάρτυρα, να μιλήσουν για το παιδί τους και να ζητήσουν από τους δικαστές την παραδειγματική τιμωρία δύο δραστών.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης και η Κυριακή Αρμουτίδου, για μία ακόμα φορά, ακολούθησαν το δρομολόγιο από το σπίτι τους στο Διδυμότειχο μέχρι την οδό Λουκάρεως στην Αθήνα, όπου στεγάζεται το Εφετείο, έτοιμοι να καταθέσουν και να βοηθήσουν από τη δική τους πλευρά για την απόδοση δικαιοσύνης και τη δικαίωση της μνήμης της κόρης τους, που μαρτύρησε στα χέρια των κατηγορουμένων.

Ωστόσο, ούτε χθες κατέστη εφικτό να ξεκινήσει η κατάθεσή τους, καθώς ο κορoνοϊός… χτύπησε για δεύτερη φορά μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για τέταρτη φορά από την ημέρα που ξεκίνησε. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μονόδρομος και η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη για το πρωί της 6ης Απριλίου.

Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονέων της Ελένης Τοπαλούδη, οι οποίοι, αν και ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν, για μία ακόμα φορά ήταν υποχρεωμένοι να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους, χωρίς να έχουν εκπληρώσει το καθήκον τους.

«Τι δηλαδή, θα κάνουμε πάλι το ταξιδάκι Διδυμότειχο και πίσω; Κανείς δεν νοιάζεται για μας. Τι να πω», είπε η Κούλα Αρμουτίδου απευθυνόμενη προς το δικαστήριο, που θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της κόρης της, τον Νοέμβριο του 2018, στη Ρόδο, η αποκάλυψη της οποίας είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

«Κύρια πρόεδρε, να οριστούν συνεχόμενες δικάσιμοι μετά τις 6 Απριλίου», ήταν το αίτημα του πατέρα του θύματος. «Το έχουμε κοιτάξει», ήταν η διαβεβαίωση διά στόματος της προέδρου του δικαστηρίου.

Στο εδώλιο κάθισαν χθες και οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί ο καθένας σε ισόβια συν 15 χρόνια κάθειρξη για τις αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού.

Ενταση

Πριν από τη διακοπή της δίκης, η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας και οι μητέρες της Ερατώς και της Γαρυφαλλιάς – που και οι δικές τους κόρες έπεσαν θύματα στυγερών εγκλημάτων και οι οποίες χθες βρέθηκαν ξανά στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούν στους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη – αντέδρασαν στη θέα των κατηγορουμένων.

Μητέρα Ερατώς: Κάτω τα μάτια σας, μην κοιτάτε τη μάνα, δολοφόνοι!

Μητέρα Ελένης: Να ψοφήσεις…

Μητέρα Ερατώς: Τουλάχιστον κάτω το βλέμμα σας, φονιάδες!

Μητέρα Γαρυφαλλιάς: Να τους βλέπουμε, αντί να σκύβουν το κεφάλι, να γελάνε. Ούτε ένα ίχνος μετάνοιας. Ξέρουν τι θα πει μετάνοια; Να ρωτήσουν εμένα που έχω την κόρη μου στον τάφο. Ντροπή σας και ντροπή και στους γονείς σας που έρχονται εδώ, αλήτες! Αλήτες! Ντροπή σας! Που θέλετε και εφετεία και δικαιώματα.

Μητέρα Ερατώς: Τα κεφάλια σας χαμηλά, δολοφόνοι!

Μητέρα Γαρυφαλλιάς: Εδώ μας υποχρεώνουν να βλέπουμε τους φονιάδες!

Οι γονείς της Ελένης, παρά τις δυσκολίες και τις συνεχείς διακοπές, θα είναι εκεί και στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, διεκδικώντας την ικανοποίηση του μοναδικού τους αιτήματος, που δεν είναι άλλο από την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του παιδιού τους.

Εξάλλου, όπως κατ’ επανάληψη έχουν πει οι γονείς του θύματος, γνωρίζουν πολύ καλά πως ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης οι κατηγορούμενοι εκ του νόμου μπορούν να διεκδικήσουν, ύστερα από χρόνια, την αποφυλάκισή τους. Αντίθετα, εκείνοι δεν θα μπορούν να έχουν ποτέ ξανά κοντά τους το δικό τους παιδί…