Σαφάρι ελέγχων και βροχή προστίμων για κερδοσκόπους
Διαβεβαιώσεις για επισιτιστική επάρκεια παρέχει η κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη
- Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Hellenic Train
Σαφάρι ελέγχων στην αγορά για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αποφάσισε η κυβέρνηση σε διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ολοκληρώθηκε με διαβεβαιώσεις ότι δεν καταγράφεται στην Ελλάδα επισιτιστικός κίνδυνος.
Με τα μέτωπα της ακρίβειας να μονοπωλούν τις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, ο Πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του ήδη από τις αρχές του μήνα το «μήνυμα» κατά των κερδοσκόπων, ζητώντας από όλους τους κυβερνητικούς μηχανισμούς πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της περαιτέρω εντατικοποίησης των ελέγχων συνοδεία υψηλών προστίμων, κινήθηκε μεγάλο μέρος των χθεσινών συζητήσεων συντονισμού με τη συμμετοχή 15 κυβερνητικών στελεχών – υπουργών και γενικών γραμματέων.
Επί περίπου μιάμιση ώρα οι συναρμόδιοι υπουργοί, με βασικό εισηγητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, επιχείρησαν αναλυτική επισκόπηση της λειτουργίας της αγοράς, της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας, μαζί με την παρουσίαση διεθνών δεδομένων σε ό,τι αφορά το εμπόριο αγροτικών προϊόντων αλλά και εκτιμήσεις για το πόσο επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής στο φόντο της εξελισσόμενης γεωπολιτικής κρίσης.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μέχρι στιγμής υπάρχει «απόλυτη επάρκεια αγαθών» και ομαλή λειτουργία των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ, κατά τον Γεωργαντά, συνεχίζεται η επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και τους παράγοντες της αγοράς προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα διαθεσιμότητας – κοινώς, ελλείψεις προϊόντων στα ράφια.
Το στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για το «μέτωπο της κυβέρνησης κατά της αισχροκέρδειας», όπως λένε συνεργάτες του, όσο και ευρύτερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου και πιθανώς για τα επόμενα μέτρα – κινήσεις της κυβέρνησης (όπως τρόποι ανακούφισης του πρωτογενούς τομέα) αναμένεται να δώσει ο ίδιος, ανοίγοντας σήμερα την τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το σίγουρο είναι ότι σε πρώτη φάση (πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη) θα ξεκλειδώσει η πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων συγκεκριμένων προϊόντων, κάτι που οι επιχειρήσεις θα επικαιροποιούν τακτικά, ενδεχομένως κάθε εβδομάδα, με κυβερνητική προτεραιότητα να αποφευχθούν τεχνητές ελλείψεις.
Οπως συζητήθηκε και χθες ειδικά για το ηλιέλαιο το προληπτικό πλαφόν τέθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με στόχο να μην υπάρξει «άσκοπο στοκάρισμα».
Επίσης με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει παραγωγή σε ηλιοτρόπιο αλλά το 90% πηγαίνει για βιοκαύσιμο και όχι για μαγειρική χρήση, τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης βάζουν στο τραπέζι σενάρια «βελτίωσης της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης». Σε ό,τι αφορά το σκληρό σιτάρι υπάρχει πλήρης επάρκεια ενώ για τα μαλακά σιτηρά λειτουργούν εναλλακτικές πηγές (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λπ.), χωρίς μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από Ρωσία και Ουκρανία.
Οι φόροι
Αν και το αρμόδιο υπουργείο στέλνει σήμα στήριξης του πρωτογενούς τομέα («αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Γεωργαντάς), η κυβέρνηση δεν προκρίνει βιαστικές ανακοινώσεις, έχοντας σταθερά το βλέμμα στα δημοσιονομικά για τυχόν περαιτέρω ενισχύσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζυγίσει το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη (άλευρα κ.ά.) ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε χθες να αφήσει ανοιχτό παράθυρο.
«Οποια οικονομικά μέτρα είχε να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των εισοδημάτων και τον μετριασμό ακρίβειας τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε τα γεγονότα» είπε ο Γιάννης Οικονόμου, απορρίπτοντας επιπλέον τυχόν επανεξέταση της στάσης της κυβέρνησης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις