Το ραβασάκι και η ύποπτη δηλητηρίαση
«Πες του ότι θα τους συντρίψω» απάντησε ο Πούτιν όταν έλαβε το ιδιόχειρο σημείωμα του Ζελένσκι από τα χέρια του μεσάζοντα Αμπραμόβιτς, ο οποίος μετά κατέληξε στο νοσοκομείο!
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Στην Κωνσταντινούπολη έγινε ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων, σε ιδιαίτερα βαριά ατμόσφαιρα, καθώς την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι ο ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπραμόβιτς και κάποιοι ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Τσέλσι και ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν στις 3 και 4 Μαρτίου ύποπτα συμπτώματα που αφορούν δηλητηρίαση με χημικά όπλα, έπειτα από συνάντηση στο Κίεβο νωρίτερα μέσα στον μήνα, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Αμπραμόβιτς – ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσάζοντα μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και μετακινείται στις πόλεις αυτές αλλά και σε άλλα μέρη όπου πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις – καθώς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας εμφάνισαν συμπτώματα όπως ερεθισμό των ματιών με συνεχή δάκρυα και έντονους πόνους καθώς και ξεφλούδισμα του δέρματος στα πρόσωπα και στα χέρια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνδρες είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα.
Πηγές της εφημερίδας Guardian προσέθεσαν στο ρεπορτάζ ότι τα συμπτώματα άρχισαν όταν βρίσκονταν στο Κίεβο. Κατόπιν μετέβησαν στην Πολωνία και από εκεί πέταξαν για Κωνσταντινούπολη. «Ηταν στο πρώτο ταξίδι του στο Κίεβο. Ο Ρόμαν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες. Στην Τουρκία νοσηλεύθηκε σε κλινική» ανέφερε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ουκρανική πλευρά απέδωσε τη δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, με στόχο να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Πρόσωπο κοντά στον Αμπραμόβιτς είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιος είχε βάλει στο στόχαστρο την ομάδα.
Ο Αμπραμόβιτς και οι ουκρανοί διαπραγματευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση πλέον και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι η δοσολογία και ο τύπος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν τόση ώστε να απειλήσει τη ζωή τους, αλλά στόχος ήταν να τους εκφοβίσει.
Η είδηση έγινε γνωστή λίγες ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκε συνάντηση που είχε ο Αμπραμόβιτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας παρέδωσε στον ρώσο πρόεδρο μήνυμα του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Αμπραμόβιτς παρέδωσε στον Πούτιν χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο ο Ζελένσκι είχε γράψει τους όρους υπό τους οποίους θα αποδεχόταν το Κίεβο να τερματιστεί ο πόλεμος. Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι ο Πούτιν εξοργίστηκε τόσο ώστε σχολίασε: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».
Ο Αμπραμόβιτς επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και έδωσε την απάντηση του Πούτιν στον ουκρανό βουλευτή Ρουστέμ Ουμέροφ, που εκπροσωπεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις. Ο μεσολαβητικός ρόλος του Αμπραμόβιτς έγινε γνωστός όταν ο Ζελένσκι ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην επιβάλει κυρώσεις στον ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Την Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει κανένα έδαφος της χώρας του στους Ρώσους, αλλά είναι έτοιμος να συζητήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για την πορεία των συνομιλιών, όμως οι αναλυτές θεωρούν πως η εκ του σύνεγγυς συνάντηση – η πρώτη μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στις 10 Μαρτίου – δείχνει πως παρασκηνιακά υπάρχουν αλλαγές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται καθηλωμένες στα περισσότερα σημεία.
Οχι όμως και στη Μαριούπολη, εκεί όπου συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις και οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν κερδίσει έδαφος προς το, στρατηγικής σημασίας, λιμάνι. «Η Ρωσία έχει κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος του νότου στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου συνεχίζονται σφοδρές μάχες καθώς η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει το λιμάνι» ανέφερε στο Twitter τη Δευτέρα το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μπόιτσενκο δήλωσε στο CNN ότι η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ρώσων.
«Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» είπε, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έχουν ισοπεδώσει την πόλη και έχουν αφήσει τραυματίες αλλά και άγνωστο αριθμό νεκρών.
«Δεν είναι όλα στο χέρι μας» τόνισε και έκανε έκκληση για πλήρη εκκένωση της πόλης, ώστε να απομακρυνθούν οι 160.000 πολίτες που παραμένουν ακόμη στην πόλη και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση. Και είναι πολύ τρομακτικό» ανέφερε. «Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά». Σύμφωνα με πληροφορίες στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και 200 παιδιά.
Το βράδυ της Δευτέρας ο ηγέτης των Τσετσένων που πολεμούν στην Ουκρανία ανήρτησε βίντεο που απεικονίζει τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της Τσετσενίας στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Καντίροφ έφτασε στη Μαριούπολη και συναντήθηκε με τον διοικητή της 8ης Στρατιάς στρατηγό Μορντβίτσεφ. Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Ιρπίν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις