«Ακροπόλ Ακρός»
Ενας διαγωνισμός με ίσους όρους θα ήταν ίσως κάποια λύση…
Στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι θα κάνει διαγωνισμό καλώντας διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία στα οποία θα συνεργαστούν και έλληνες αρχιτέκτονες.
Από τους διαγωνιζόμενους αναμένονται προτάσεις λειτουργικής διασύνδεσης του κτιριακού συγκροτήματος με το κτίριο του «Ακροπόλ Ακρός», διερεύνηση της δυνατότητας μελλοντικής επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και προτάσεις «ανάπλασης» της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Μέσω των παρεμβάσεων διαφαίνεται η προσδοκία να δημιουργηθεί μία νησίδα πολιτιστικών δραστηριοτήτων με διακριτή ταυτότητα για τον κάθε οργανισμό αλλά και διάλογο μεταξύ τους.
Η επέκταση και υπογειοποίηση του Μουσείου είναι σημαντική καθώς η παραμονή του Μουσείου στην Πατησίων αναβαθμίζει την κοινωνικά τραυματισμένη περιοχή.
Την προηγούμενη δεκαετία το ερώτημα που γεννούσε αντιπαραθέσεις σχετικά με τη δημιουργία των μουσείων αφορούσε την εμπορευματοποίησή τους με τη λειτουργία σε αυτά χώρων καφέ και πωλητηρίων.
Σήμερα η προσδοκία για τα μουσεία του μέλλοντος αφορά στο να αποκτήσουν χαρακτήρα βιωματικής εμπειρίας. Και το νέο αρχαιολογικό μουσείο, το υπόγεια εκτεινόμενο και ενοποιημένο με το «Ακροπόλ Ακρός», το απέναντι κέντρο σύγχρονων πολιτιστικών δράσεων – εκδηλώσεων καλείται να απαντήσει: θα αποτελεί ψυχαγωγία ολικού θεάματος ή παραμένει μουσείο αρχαιολογίας;
Σε χώρες με ιστορικό βάθος όπως η δική μας, δύσκολη η απάντηση. Οι νεότερες κοινωνίες βρήκαν λύση αφού τα μουσεία τους που δεν έχουν εκθέματα βασίζονται σε προσομοιώσεις και ειδικά εφέ.
Πρακτικά οι έλληνες αρχιτέκτονες αποκλείονται από τη σύλληψη και σύνθεση μίας τέτοιας μελέτης. Η συζήτηση δεν έχει γίνει με ειλικρίνεια και σαφή τοποθέτηση: έχουμε έλληνες αρχιτέκτονες που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα απαιτητικό στις ιδιαιτερότητες του έργο και να ανταγωνιστούν τα ξένα γραφεία επί ίσοις όροις; Και να μη συμμετέχουν απλά ως συνεργάτες που κάνουν τη γραφειοκρατική τεχνική διεκπεραίωση;
Ωστόσο οι προσδοκίες όλων κάνουν προβολή στο απέναντι οικοδόμημα. Γραμμένο με ελληνικά αυτό το «Ακρός» εκκρεμεί μεταξύ παρελθοντικής νοσταλγίας «ω! η παράδοση και τα μεγαλεία των σουαρέ σε Grands Hotels» και μελλοντικής δημιουργικότητας.
Ενας διαγωνισμός με ίσους όρους θα ήταν ίσως κάποια λύση…
- Δύο οι φορές που αποφεύχθηκαν νέα Τέμπη στην Πιερία σε διάστημα ενός μήνα, καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί
- Από αστέρι του Netflix διακινήτρια ναρκωτικών: Ποια είναι η Όλγκα Μπεντάρσκα που συνελήφθη με 40 κιλά κάνναβης
- Πύργος: Αιμόφυρτος και τραυματισμένος μεταφέρθηκε μαθητής στο σχολείο
- Πολάκης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Μου δώσατε αστείρευτη δύναμη με το υψηλότατο ποσοστό
- Ροντ Στιούαρτ: Θα είναι ο τρίτος γηραιότερος καλλιτέχνης στην εμβληματική σκηνή Pyramid του Glastonbury
- Γουίλιαμς-Γκος: «Έχουμε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη μεταξύ μας» (vid)