Φορο-κυνηγητό με 170.000 ελέγχους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας
Σαρωτικούς ελέγχους με πάνω από 170.000 έρευνες και διασταυρώσεις σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για το 2022 - Στόχος να εισπραχθούν 4,4 δισ. από ληξιπρόθεσμα χρέη
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
«Κυνηγητό» με πάνω από 170.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, έρευνες και διασταυρώσεις έχει προγραμματίσει για φέτος η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η ΑΑΔΕ θα «τρυπώσει» και φέτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, θα κυνηγήσει τους οφειλέτες, θα πραγματοποιήσει 55.000 τηλεφωνικές οχλήσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, θα στείλει 15.000 ηλεκτρονικά «ραβασάκια» με φόρους κατ΄ εκτίμηση, θα απενεργοποιήσει τα ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων, θα πραγματοποιήσει ηλεκτρονικούς ελέγχους για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης QRcode ενώ οι ελεγκτές θα ξεκινήσουν επιτόπιους ελέγχους με laptop και θα εκδίδουν αυτόματα στους ελεγχόμενους τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις με τις εισπράξεις να περιορίζονται ωστόσο στα 800 εκατ. ευρώ ενώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν εκτιναχθεί στα 113 δισ. ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν 4,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 500 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ θα βρεθούν φέτος:
– Επιχειρήσεις και επαγγελματίες για τον έλεγχο των οποίων θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA).
– Μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου και επιτηδευματίες που δεν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία
– Υποθέσεις επιστροφών φόρων
– Φορολογούμενοι που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα
– Επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικές ενισχύσεις
– Φορολογούμενοι για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων
– 2.500 υποθέσεις φορολογίας ακινήτων
– Απάτες ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών
– Ηλεκτρονικό εμπόριο
– Υποθέσεις φοροδιαφυγής με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων.
– Κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων
– Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb
Επίσης ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δρομολογεί διασταυρώσεις σε:
– Φορολογουμένους με πρόσθετες αποδοχές τις οποίες δεν έχουν δηλώσει
– Ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2017 καθώς και επί εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2016
– Ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών τόκων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC2/ CRS) τουλάχιστον για το έτος 2016
– Δεδομένα ΦΠΑ ανά κλάδο σε περιοδική βάση
Οφειλέτες
Για τους οφειλέτες της Εφορίας, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει στενό μαρκάρισμα.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές («φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές) και οι μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ σε προτεραιότητα μπαίνουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Για το 72% των οφειλετών μπορούν να ληφθούν μέτρα διασφάλισης όπως για παράδειγμα κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.
Λαθρεμπόριο
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει νέο πλαίσιο κατά του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου εκσυγχρονίζοντας τα συστήματα παρακολούθησης, τις διαδικασίες ελέγχου και τον εξοπλισμό των τελωνείων αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα.
Εντός του έτους η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών υγραερίου των πρατηρίων, στην ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων, στην εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης και στην εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις