Πάτρα: Τι ερευνούν οι Αρχές για τη δολοφονία – Οι πιθανοί συνεργοί και τα αίτια θανάτου Μαλένας-Ίριδας
Η σύλλυψη της Ρούλας Πισπιρίγκου φαίνεται να είναι μόνο η αρχή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης.
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία – και όχι μόνο – τις καταιγιστικές εξελίξεις στο δράμα της Πάτρας, μετά την σύλληψη, την Τετάρτη, της μητέρας των τριών άτυχων κοριτσιών, Ρούλας Πιπισπιρίγκου και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.
Η 33χρονη πήρε την Πέμπτη προθεσμία για να απολογηθεί και θα περάσει την πόρτα της 18ης τακτικής ανακρίτριας, Χριστίνα Σαλάππατου, το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί ή όχι.
Παράλληλα, ανοίγουν ξανά οι υποθέσεις του θανάτου των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6,5 μηνών Ίριδας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα μικρότερα αδελφάκια της 9χρονης Τζωρτζίνας, που «χάθηκαν» πριν από εκείνη, «έφυγαν» από ανθρώπινο χέρι και, μάλιστα, της μητέρας τους.
Με την κατηγορούμενη να παραμένει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, χωρίς προς το παρόν να έχει «σπάσει», επιμένοντας ότι δεν σκότωσε εκείνη την 9χρονη Τζωρτζίνα και δηλώνοντας άγνοια για την ουσία κεταμίνη που βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό του παιδιού, οι έρευνες των αστυνομικών αρχών προσανατολίζονται σε δύο κατευθύνσεις:
– Κατ’ αρχήν, σε ό,τι αφορά στην Τζωρτζίνα, μένει να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα, το πώς της χορηγήθηκε η θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης.
– Ένα άλλο ερώτημα, είναι από πού και πώς προμηθεύτηκε η 33χρονη την κεταμίνη.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η Ρούλα Πισπιρίγκου να προμηθεύτηκε την κεταμίνη από το διαδίκτυο, γι’ αυτό το κινητό και ο υπολογιστής της έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Οι καταθέσεις κλειδί στην υπόθεση
Η ποσότητα της κεταμίνης που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα ήταν ικανή να επιφέρει τον θάνατο ακόμα και σε έναν ενήλικα.
Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, με την κατάθεσή του, φαίνεται πως οδήγησε στη λύση του γρίφου της Πάτρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιατροδικαστής, στην κατάθεσή του, φέρεται να υποστήριξε ότι η χορήγηση της ουσίας ήταν ενδοφλέβια.
Κατά τον κ. Μπουζιάνη, τα εργαστήρια που πραγματοποίησαν την τοξικολογική ανάλυση κατάφεραν να ανιχνεύσουν την ουσία, διότι αυτή δεν είχε προλάβει να μεταβολιστεί από τον οργανισμό του άτυχου κοριτσιού.
Στο μικροσκόπιο οι θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας
Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται οι θάνατοι και των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας. Ωστόσο, ο κ. Μπουζιάνης δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η κεταμίνη μπορεί να ανιχνευτεί στα άλλα δύο κορίτσια, εκφράζοντας προς τους αξιωματικούς τις αμφιβολίες του.
Επιπλέον, σημαντική ήταν η κατάθεση της νοσηλεύτριας, η οποία έκανε λόγο για μη αναμενόμενη συμπεριφορά της 33χρονης μητέρας, όταν πήγε να ενημερώσει για το επεισόδιο της μικρής Τζωρτζίνας. Όπως φέρεται να είπε, ήταν υποτονική, έκανε αργές κινήσεις, νωχελικές, δεν παρέπεμπε δηλαδή σε συμπεριφορά μάνας που χάνει το παιδί της. «Θεωρούσα ότι ήθελε να μας ζητήσει ένα σεντόνι για το παιδί, καθώς ήταν ιδιαίτερα κινητικό», φέρεται να δήλωσε.
Από τις καταθέσεις των γιατρών, παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, πρόεκυψε ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν το παιδί. Δεν μπορούσαν με τίποτα να εξηγήσουν πως πέθανε, όπως περιγράφεται.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές εντείνουν τις έρευνές τους για το πώς έφτασε η κεταμίνη στα χέρια της 33χρονης, ενώ μυστήριο παραμένει ακόμη το κίνητρό της.
Καταπέλτης το διαβιβαστικό της ασφάλειας
«Από το σύνολο του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού προκύπτει ότι ο θάνατος της Δασκαλάκη Γεωργίας επήλθε συνεπεία χορήγησης θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή της χορήγησης και κατά το χρονικό αυτό διάστημα μαζί με τη Γεωργία ήταν μόνο η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου. Η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφτηκε το θάλαμο της ανήλικης ήταν περίπου μια ώρα πριν την εκδήλωση του επεισοδίου που οδήγησε στο θάνατο του παιδιού. Από την εξέταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τον ιατρικό φάκελο του θύματος προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη».
Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, το διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σχετικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Ραγδαίες εξελίξεις με τρία εντάλματα σύλληψης, λέει στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Η σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου δεν θα είναι η τελευταία. Έρχονται και άλλες, σύμφωνα με πληροφορίες.
Για την ακρίβεια, τουλάχιστον τρεις ακόμη συλλήψεις «βλέπει» ο πρώην Διευθυντής Ασφαλείας Πατρών και στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ. εν αποστρατεία, Χρήστος Ρουγκάλας.
«Ου! Σίγουρα»
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, μετά την ανίχνευση ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας κεταμίνης στο αίμα του παιδιού που, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, το σκότωσε.
Ο κ. Ρουγκάλας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε σε συλλήψεις. «Τουλάχιστον τρεις πιστεύω εγώ», σχολίασε και σε ερώτηση για το αν ένα από τα εντάλματα σύλληψης θα αφορά στον Μάνο Δασκαλάκη απάντησε χαρακτηριστικά: «Ου! Σίγουρα».
Όσον αφορά στην αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, ο κ. Ρουγκάλας είπε πως «νομίζει» πως θα συλληφθεί, ενώ όπως δήλωσε: «Για τον τέταρτο, δεν θέλω να πω τίποτα».
Σε σοκ δηλώνει ο Μάνος Δασκαλάκης και διαχωρίζει τη θέση του
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατέρας των παιδιών είπε σε φίλους του ότι δεν κατάφερε να σώσει τα παιδιά του και δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση σοκ.
Φέρεται, μάλιστα, να διαχωρίζει πλέον τη θέση του από την εν διαστάσει σύζυγό του, την οποία μέχρι τώρα υπερασπιζόταν με θέρμη.
Σε φαρμακαποθήκη βρήκε την κεταμίνη; – Πώς «συνδέεται» ο Μάνος Δασκαλάκης
«Θα ήθελα να αποφύγω τους συσχετισμούς, αλλά μια πληροφορία που έχουμε είναι ότι πατέρας της οικογένειας εργάζεται σε μια φαρμακαποθήκη και αυτό το καταθέτουμε ως στοιχείο, που μπορεί να αξιολογηθεί και τίποτα περισσότερο», μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Πάτρα.
Ωστόσο, τοπικά μέσα μεταδίδουν διαφορετικές πληροφορίες, αν και υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε φαρμακαποθήκη, ως το σημείο που η 33χρονη αναζήτησε την κεταμίνη.
To thebest.gr αναφέρει ότι το ενδιαφέρον των Αρχών για το πού βρήκε την κεταμίνη η Ρούλα Πισπιρίγκου στρέφεται στην φαρμακαποθήκη, όπου εργάζεται ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη.
Οι ίδιες πηγές του thebest.gr αναφέρουν ότι ο Μάνος είχε εργαστεί για ένα διάστημα ως υπάλληλος σε μεταφορική, που προμήθευε φαρμακεία με ουσίες και σκευάσματα βιταμινών και όχι με φάρμακα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πατέρας του Μάνου δεν πήγε σήμερα στη δουλειά του, ενώ εξαφανισμένος είναι και ο πατέρας των τριών παιδιών.
Όλο αυτό το διάστημα o Μάνος Δασκαλάκης στήριζε τη Ρούλα Πισπιρίγκου και κατηγορούσε ανοιχτά δημοσιογράφους, γιατρούς και συνδικαλιστές της αστυνομίας για διαρροές που χαρακτήριζε ανυπόστατες.
Μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, πριν τη σύλληψη της εν διαστάσει συζύγου του, ο Μάνος Δασκαλάκης έλεγε στο στενό του περιβάλλον ότι τα παιδιά του «έφυγαν» από γονιδιακό πρόβλημα και ότι είναι αδύνατον να κρύβεται έγκλημα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κληθεί να καταθέσει, χωρίς να σημαίνει ότι θεωρείται ύποπτος για κάτι.
Η μάρτυρας – κλειδί
Παράλληλα, όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, η Αστυνομία θεωρεί πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση και την αδερφή της κατηγορουμένης, Δήμητρα Πισπιρίγκου, η οποία βρήκε νεκρή την 6,5 μηνών Ίριδα στην κούνια της, το πρωί της 21ης Μαρτίου 2021.
Η θεία των τριών κοριτσιών βρισκόταν μαζί με τη μητέρα στο σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα, όταν έφτασαν οι άνδρες της Ασφάλειας.
Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, είχε μιλήσει για το πρόσωπο κλειδί στην καυτή υπόθεση της Πάτρας, που για τον ίδιο δεν είναι ούτε η μητέρα, αλλά ούτε και ο πατέρας των παιδιών. Πιστεύει ότι είναι η θεία των κοριτσιών.
Η αδελφή της μητέρας ήταν στο σπίτι τη νύχτα που έμελλε να είναι η τελευταία στη ζωή της μικρής Ίριδας, την άνοιξη του 2021.
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έχει εντοπίσει τρία σημεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλύονται από τους αστυνομικούς.
Τα τρία σημεία με τα κενά στα όσα είπε η αδερφή της
Υπάρχουν τρία σημεία, όπου η αδελφή της μητέρας «μπέρδεψε» τα γεγονότα, γι’ αυτό και οι εξηγήσεις της, όταν κληθεί να καταθέσει, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία:
- Το πρώτο έχει να κάνει με τις ώρες του θανάτου της μικρής Ίριδας. Άλλα κατέθεσε στην αστυνομία τότε και άλλα είπε πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική της συνέντευξη, έστω και αν αργότερα έσπευσε να τα διορθώσει.
- Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τη σχέση του ζευγαριού. Η θεία των παιδιών κατέθεσε τότε ότι οι γονείς βρίσκονταν σε διάσταση. Όταν ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε, το αρνήθηκε και είπε πως ο πατέρας έλειπε για δουλειά.
- Το τρίτο και εξίσου σημαντικό σημείο έχει να κάνει με τα προβλήματα υγείας της 33χρονης. Η θεία έχει καταθέσει πως η αδερφή της ήταν υγιέστατη. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αναρτήσεις της μητέρας.
«Ήθελε να είναι σίγουρη ότι η Τζωρτζίνα θα πεθάνει» – Οι απόπειρες και ο θάνατος των δύο άλλων παιδιών
Η 9χρονη Τζωρτζίνα τελικά «μίλησε» και διαπιστώθηκε πως στο σώμα της χορηγούνταν ποσότητες κεταμίνης. Η εξέλιξη έφερε και την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην Ρούλα Πισπιρίγκου.
Με τη βοήθεια των ιατροδικαστών και την ανάλυση του εργαστηρίου του ΑΠΘ, διαπιστώθηκε πως στην Τζωρτζίνα υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση κεταμίνης. Όπως έγινε γνωστό, οι γιατροί οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως στον οργανισμό του άτυχου παιδιού οι ποσότητες κεταμίνης ήταν 6,5 ml.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλο, ο οποίος εξ αρχής πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα, προβαίνοντας σε σημαντικές αποκαλύψεις που συμβάλλουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, η χορηγηθείσα δόση κεταμίνης ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικα και να του προκαλέσει πρόβλημα.
Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, με τον τρόπο αυτό είναι «σαν να ήθελε η Ρούλα Πισπιρίγκου να είναι σίγουρη ότι θα σκοτώσει το κορίτσι».
Η χορήγηση της κεταμίνης κρίθηκε ως βασικό στοιχείο για την πρόθεση της μητέρας να σκοτώσει το παιδί, το οποίο είχε υποστεί και άλλα επεισόδια κατά το παρελθόν.
Πώς έγινε η χορήγηση κεταμίνης
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κεταμίνη χορηγήθηκε πιθανότατα από το στόμα, ενώ δεν αποκλείεται να δόθηκε ενδοφλεβίως. Σημειώνεται πως η ουσία εντοπίστηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στην 9χρονη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως, στο επίκεντρο των ερευνών, μπαίνουν και τα υπόλοιπα επεισόδια της Τζωρτζίνας, για τα οποία δεν αποκλείεται να έγινε επίσης χρήση κεταμίνης.
«Δεν αποκλείεται η μητέρα να ήθελε να σκοτώσει το παιδί, να το κάνει να υποφέρει ή να το κακοποιήσει, προκειμένου να αιτιολογήσει κάποια στιγμή τον θάνατό του», υποστήριξε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Οι γιατροί συμπεραίνουν, πλέον, πως οι βραδυκαρδίες και οι ταχυκαρδίες της 9χρονης εξηγούνται από τη χορήγηση της κεταμίνης – ίσως σε μικρότερη δόση – για να τραβήξει η μητέρα επιδεικτικά τα βίντεο, ούτως ώστε να δείξει ότι το παιδί είχε πρόβλημα, ενώ οι καρδιολόγοι και οι άλλοι γιατροί δεν εντόπιζαν προβλήματα.
Ο θάνατος της Ίριδας και της Μαλένας
Την ίδια στιγμή, για την Ίριδα και τη Μαλένα δεν έχει προκύψει ιατροδικαστικά από τις τοξικολογικές ότι είχαν λάβει κεταμίνη, ωστόσο – σύμφωνα με την εκτίμηση του Βασίλη Λαμπρόπουλου – ο θάνατός τους θα αποδοθεί σε σκόπιμη ενέργεια.
Όπως είπε, σε λίγες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το πόρισμα τριών ιατροδικαστών για τον θάνατο της Μαλένας, ενώ θα υπάρξει σημαντική κατάθεση της ιατροδικαστού, Αγγελικής Τσιόλα, για τον θάνατο της Ίριδας.
Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί, προς το παρόν, δεν έχουν στοιχεία να κατηγορήσουν άλλα πρόσωπα, ωστόσο, τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι δύο θάνατοι φαίνεται να παρουσιάζουν καθοριστικές ομοιότητες με τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, αφού τα δύο κοριτσάκια δεν αντιμετώπιζαν παθολογικά προβλήματα και παρουσίασαν βλάβες σε ζωτικά όργανα, παρόμοιες με αυτές της μεγαλύτερης αδελφής τους.
Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εξάλλου, δεν προέκυψε κάποιο γονιδιακό πρόβλημα στην οικογένεια, που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο των παιδιών.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του MEGA, Άννα Κανδύλη, οι δικογραφίες για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας είχαν μπει στο αρχείο. Τώρα, όμως, βγαίνουν από το αρχείο και συνενώνονται με τη δικογραφία για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας.
Δηλαδή, οι δικογραφίες για την Μαλένα και την Ίριδα θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση της 9χρονης.
Παράλληλα με την έρευνα της Δικαιοσύνης, αναμένεται να συνεχιστούν και οι έρευνες της αστυνομίας για τα αίτια του θανάτου των δύο κοριτσιών.
Μετά τον Λύτρα, παραιτήθηκε και ο δεύτερος δικηγόρος
Εν τω μεταξύ, άλλη μία σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε την Πέμπτη, καθώς ο δικηγόρος Νίκος Ιωάννου δεν θα αναλάβει τελικά την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο του κ. Ιωάννου:
«Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης μεταξύ του κ. Ιωάννου και της κ. Πισπιρίγκου σήμερα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, και προ της μελέτης της δικογραφίας, τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει το Γραφείο μας την υπεράσπιση».
- Τραμπ: Ανέθεσε στον τηλεγιατρό Μεχμέτ Οζ θέση κλειδί για τη δημόσια Υγεία
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν νάρκες κατά προσωπικού
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με τις κελτικές γλώσσες (Μέρος Α’)
- Ελευσίνα: Ναυτικός βρέθηκε νεκρός στον προβλήτα του λιμανιού
- Διαγραφή Σαμαρά: Ο Καραμανλής ανοίγει τα χαρτιά του για ΝΔ και Μαξίμου την Παρασκευή
- Συνταγή: Φιογκάκια με κόκκινη σάλτσα και τόνο