Σκούμας: Σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή του νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας
Ποιος επέλεξε τον Κωνσταντίνο Σκούμα, τι χρεώνεται ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και γιατί μπορεί να θεωρηθεί φιάσκο η επιλογή του
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Halloween: «Γάτες» εναντίον Ρεπουμπλικανών στην παρέλαση της Νέας Υόρκης
- Θρήνος στην Εύβοια με τον νεκρό πυροσβέστη – Βίντεο με την αεροδιακομιδή
Όταν τον Ιούλιο του 2019 ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλης Καραμαλάκης πρότεινε μια σειρά από προαγωγές ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ένα όνομα έκανε αίσθηση. Ηταν αυτό του τότε γενικού Επιθεωρητή Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, Κωνσταντίνου Σκούμα.
Ο κ. Σκούμας, λοιπόν, προήχθη σε αντιστράτηγος και τοποθετήθηκε στην καίρια θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Προκάλεσε και έκπληξη καθώς ο κ. Σκούμας, καταγόμενος από την Ηπειρο, και συγκεκριμένα από την Αρτα, δεν είχε λάβει στο παρελθόν κάποια κρίσιμη θέση στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα.
Δυόμιση χρόνια μετά ο Κ. Σκούμας, αναλαμβάνει αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.A.).
Μια ακόμη έκπληξη για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και μεταξύ των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ.
Όμως, ο νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ «χρεώνεται» διάφορες προβληματικές καταστάσεις
Η ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, που οδήγησε στην τοποθέτηση του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, μέχρι τώρα Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος έχει σχολιαστεί αρκετά αρνητικά από όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελληνική Αστυνομία.
Και αυτό γιατί παρότι ο νέος αρχηγός δείχνει να έχει ένα τυπικά άψογο βιογραφικό, εντούτοις μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι «χρεώνεται» και προβληματικές καταστάσεις.
Για παράδειγμα, ο νέος αρχηγός είχε την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της μαζικής αποστολής αστυνομικών δυνάμεων σε Λέσβο και Χίο τον Φεβρουάριο του 2020, για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των κατοίκων ενάντια στους χώρους κράτησης προσφύγων και μεταναστών.
Τότε είχαν υπάρξει τόσο διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών για τον τρόπο που σχεδιάστηκε η αποστολή και το πώς αντιμετωπίστηκαν διαμαρτυρόμενοι πολίτες όσο, όμως, και από τη μεριά των αστυνομικών που θεώρησαν ότι εστάλησαν σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον και με αποστολή να δράσουν σε χώρους που δεν τους γνώριζαν και που τους καθιστούσαν ιδιαίτερα ευάλωτους. Πολύ είχαν μιλήσει τότε για φιάσκο.
Θυμίζουμε ότι αστυνομικοί έδερναν ανηλεώς κατοίκους, «συνελήφθησαν» να σπάνε αυτοκίνητο ενός πολίτη, ενώ χαρακτήριζαν τους διαμαρτυρόμενους «Τουρκόσπορους».
Μετά τα επεισόδια στα δύο νησιά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και από συνδικαλιστές αστυνομικούς οι οποίοι έλεγαν ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, είτε από την πλευρά των κατοίκων, είτε από την πλευρά των ανδρών των ΜΑΤ.
Οι ίδιοι συνδικαλιστές έλεγαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αφέθηκαν στην τύχη τους και χωρίς διαταγές να συγκρούονται με τους κατοίκους.
Αγνωστο παραμένει τι έγινε η έρευνα που είχε διαταχθεί για να διαπιστωθούν τα λάθη εκείνου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Η υπόθεση του Εβρου
Πάντως, ο κ. Σκούμας, «χρεώθηκε» θετικά την απόπειρα «εισβολής» χιλιάδων μεταναστών από τον Εβρο, τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε πολλοί είχαν μιλήσει για «υβριδικό πόλεμο» από την πλευρά της Τουρκίας και για ικανοποιητική αντίδραση των συνοριοφυλάκων που απέτρεψαν την εισβολή.
Στο πέρασμα των μηνών, όμως, η Αστυνομία στην περιοχή, υπό τις οδηγίες του Γενικού Περιφερειακού Διευθυντή «χρεώνεται» και τα καταγγελλόμενα push backs προσφύγων και μεταναστών από το ποτάμι του Εβρου.
Η Θεσσαλονίκη
Έπειτα, εκ της θέσης του ο νέος αρχηγός είχε την τελική ευθύνη για τη λειτουργία των αστυνομικών αρχών στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη στην οποία ήρθε το προηγούμενο διάστημα στο προσκήνιο με τρόπο τραγικό το ζήτημα της οπαδικής βίας, με αποκορύφωμα την τραγική δολοφονία του νεαρού Άλκη – και έναν χρόνο πριν τον τραγικό θάνατο του Τάσκο Μποζατσίσκι – και στην οποία έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν πάρει τα μέτρα που πρέπει για την αντιμετώπιση του φαινομένου και ότι ενίοτε συμπεριφέρονται με σχεδόν «οπαδικά» κριτήρια.
Εάν σε αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι ο νέος αρχηγός, με βάση το βιογραφικό του τουλάχιστον, δεν έχει υπηρετήσει σε κάποια σημαντική θέση ευθύνης στη Νότια Ελλάδα ή την Αττική, γεννούνται αρκετά ερωτηματικά για το εάν ήταν η καλύτερη επιλογή.
Πώς επελέγη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκούμας, είναι ξεκάθαρη επιλογή του συντοπίτη του, υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονόμου προέρχεται από τα «σπλάχνα» της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν άλλωστε κι αυτός της ΕΛ.ΑΣ.
Ο κ. Οικονόμου φέρεται να «κατάφερε» να περάσει τη δική του επιλογή, η οποία, όπως φαίνεται δεν ήταν αρεστή και από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκου. Κάτι που γεννά ερωτήματα σχετικά με τη «δύναμη» ή τις προσβάσεις που έχει ο κ. Οικονόμου, ώστε να επιβάλει το νέο αρχηγό.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκούμας, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία κατάγεται επίσης από την Ηπειρο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις τάξεις των «στρατηγών» μιλούν, μετά την επιλογή του ΚΥΣΕΑ, για «ήττα της Νέας Δημοκρατίας», με ό,τι αυτό σημαίνει.
Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι ένας από τους βασικούς διεκδικητές της θέσης του αρχηγού, ήταν ο αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, καταγόμενος από το Ρέθυμνο, ο οποίος και αποστρατεύτηκε από το Αστυνομικό Σώμα.
Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν ο κ. Σκούμας μπορεί να αντεπεξέλθει στο δύσκολο ρόλο που αναλαμβάνει.
Ιδίως όταν μιλάμε για ένα θεσμό, όπως είναι αυτός της Αστυνομίας, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και για τη συνολικότερη εμπιστοσύνη τους στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Σκούμας
Γεννήθηκε στο Τετράκωμο του Νομού Άρτας, το έτος 1962.
Αποφοίτησε από το Λύκειο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, το έτος 1981.
Κατά τα έτη 1980-81 φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Δοκίμων Αξιωματικών Ε.Ν. Πλοιάρχων Νέας Μηχανιώνας.
Το έτος 1982, κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1990.
Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, το έτος 2002.
Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολούθησε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε διάφορες μάχιμες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Από τον Απρίλιο του 2014, με την προαγωγή του στο βαθμό του Ταξιάρχου τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.
Τον Φεβρουάριο του 2016, τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου ενώ τον Ιανουάριο του 2017, προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου, παραμένοντας στην ίδια θέση.
Την 23/07/2019 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.
Μήνυμα Καραμαλάκη
Με την ολοκλήρωση της θητείας μου ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, επιθυμώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, και τη συμβολή σας στην ανάδειξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας με όρους διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, εκκινούμενοι από κανόνες δεοντολογίας που διέπουν και εκφράζουν το επάγγελμά σας. Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι ευδόκιμη συνέχεια στο επιτελούμενο έργο σας με δημοσιογραφικές κατακτήσεις!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις