Ουκρανία: Υπηρεσία του ΟΗΕ σπεύδει για μετρήσεις της ραδιενέργειας σε Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε πάψει λαμβάνει μετρήσεις από το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στο Τσερνόμπιλ.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ θα συγκροτήσει αποστολές online εποπτείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας που διαχειρίζεται τις μονάδες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Energoatom Πέτρο Κοτίν προέτρεψε μάλιστα την IAEA να αξιοποιήσει την επιρροή της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι δεν θα αναμειχθούν στην λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, οι οποίοι έχουν καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.
«Η IAEA μπορεί να ασκήσει επιρροή και πρέπει να το κάνει, και το θέμα θα συζητηθεί» δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον επικεφαλής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι που επικέφθηκε την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: Το Κίεβο αξιώνει να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ
Στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία, ο οποίος βρισκόταν στη συντομότερη διαδρομή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι εισβολείς για να φτάσουν από τη Λευκορωσία στο Κίεβο.
Στις 9 Μαρτίου, η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει πλέον μετρήσεις των επιπέδων ραδιενέργειας από το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στο Τσερνόμπιλ.
Ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να αναμειχθούν με συμβατικά εκρηκτικά για να δημιουργηθούν «βρόμικες βόμβες», σχεδιασμένες να μολύνουν μεγάλες εκτάσεις, εκλάπησαν από αγνώστους από εργαστήριο παρακολούθησης στο Τσερνόμπιλ, κατήγγειλε στο Science ο Ανατόλι Νοσόφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών στο Κίεβο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ρώσοι στρατιώτες που εισέβαλαν στην «απαγορευμένη ζώνη» του Τσερνόμπιλ δεν φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό και είναι πιθανό να εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.
Διεθνή ανησυχία είχε επίσης προκαλέσει ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, αν και τα βλήματα δεν έπεσαν κοντά στον αντιδραστήρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις