Αφασία: Τι είναι η πάθηση που «ανάγκασε» σε πρόωρη συνταξιοδότηση τον Μπρους Γουίλις
Ο Μπρους Γουίλις είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ταινιών δράσης τις δεκαετίες του '90 και του 2000.
Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις, 67 ετών, βάζει τέλος στην καριέρα του για «λόγους υγείας», κυρίως επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα λόγου, ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Ο Μπρους Γουίλις είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ταινιών δράσης τις δεκαετίες του ’90 και του 2000.
Σύμφωνα με το περιοδικό Variety, οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε απέφεραν έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλον τον κόσμο.
Ο Γουίλις έγινε αρχικά γνωστός από τον ρόλο του στην τηλεοπτικήυ σειρά «Αυτός, αυτή και τα μυστήρια» όπου συμπρωταγωνιστούσε με τη Σίμπιλ Σέπαρντ. Η ταινία δράσης «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» (Die Hard) και ο ρόλος του ανίκητου Τζον Μακλέιν, το 1988, τον έκανε σταρ. Ακολούθησαν πολλές ταινίες δράσης, επιστημονικής φαντασίας και θρίλερ, όπως «Οι δώδεκα πίθηκοι», «Το πέμπτο στοιχείο», το «Pulp Fiction» η «Έκτη Αίσθηση». Γύρισε συνολικά άλλες τέσσερις ταινίες στη σειρά Die Hard, χωρίς όμως την ίδια επιτυχία. Δεν δίστασε, τα τελευταία χρόνια, να αυτοσαρκαστεί σε ταινίες όπως «Οι Αναλώσιμοι» και «Ο μαφιόζος της διπλανής πόρτας».
Τι είναι η αφασία
Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, η αφασία εμφανίζεται συνήθως έπειτα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι και δυσκολεύει τον ασθενή να επικοινωνήσει. «Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να μιλάει, να γράφει, να καταλαβαίνει μια γλώσσα, προφορικά ή γραπτά». Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αφασίας, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, όμως η οικογένεια του «πολύ σκληρού για να πεθάνει» ηθοποιού δεν διευκρίνισε από ποια πάσχει.
Στην περίπτωση της αφασίας, οι πάσχοντες χάνουν την ικανότητα να μιλήσουν, να αποδώσουν το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοήσουν και, πολλές φορές, να διαβάσουν. Στις παιδικές ηλικίες μπορεί ο εγκέφαλος, ο οποίος διατηρεί την πλαστικότητά του, να επανέλθει, ακόμα κι αν δεν μιλάμε για ολοκληρωμένη επαναφορά. Στις περιπτώσεις των ενήλικων, ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν διατηρεί αυτή τη δυνατότητα. Η αφασία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες. Η πάθηση έχει διάφορες γνωστές μορφές (τύπου Broca, Wernicke ή ανομική) με συνηθέστερη τη γενική αφασία, κατά την οποία ο πάσχων δεν μπορεί να γράψει, να μιλήσει ή να διαβάσει.
Οι ασθενείς μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζονται πολύ πιο ευαίσθητοι. Έχουν μεγαλύτερη τάση προς γέλιο ή κλάμα ενώ, κάποιες ώρες, η πάθησή τους μπορεί να γίνεται πολύ πιο αισθητή. Η κατάσταση μπορεί να επηρεαστεί από την κούραση, το άγχος ή τη στεναχώρια
Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας
«Στους καταπληκτικούς υποστηρικτές του Μπρους, ως οικογένεια θέλαμε να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Μπρους αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες.
Ως αποτέλεσμα αυτού και μετά από πολλή σκέψη, ο Μπρους αποχωρεί από την καριέρα που σήμαινε τόσα πολλά γι’ αυτόν.
Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μας και είμαστε τόσο ευγνώμονες για τη συνεχή αγάπη, τη συμπόνια και την υποστήριξή σας. Θέλαμε να ενημερώσουμε τους θαυμαστές του γιατί ξέρουμε πόσα σημαίνει για εσάς, όπως και εσείς για εκείνον.
Όπως λέει πάντα ο Μπρους, “Ζήσε το” και μαζί σκοπεύουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό».
View this post on Instagram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις