Μαριούπολη: Προχωρά η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων – Οχηματοπομπή λεωφορείων πλησιάζουν την πόλη
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη
Μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε σήμερα με προορισμό την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.
170.000 είναι εγκλωβισμένοι
Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.
«Υπάρχουν 45 λεωφορεία καθ’ οδόν προς την Μαριούπολη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βερεστσούκ.
Η πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους, έχει υπάρξει κεντρικός στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε πριν από πέντε εβδομάδες και υφίσταται σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς.
Αλλεπάλληλες απόπειρες να οργανωθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν αποτύχει και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους.
- Ανατολική Ιερουσαλήμ: Μπουλντόζες του Ισραήλ κατεδαφίζουν κτίρια στην έδρα της UNRWA
- Χιλή: Υπουργεία σε δύο άλλοτε δικηγόρους του δικτάτορα Πινοτσέτ ανέθεσε ο νέος ακροδεξιός πρόεδρος
- Φειδίας Παναγιώτου: Φερόμενη έρευνα σε βάρος του από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ο ίδιος δηλώνει άγνοια
- Μεξικό: Εξέδωσε στις ΗΠΑ 37 φερόμενα ως μέλη συμμοριών
- Νίγηρας: Σφαγή 31 αμάχων σε επίθεση που αποδίδεται στους τζιχαντιστές
- Ισραήλ: «Σε υψηλή ετοιμότητα» για το Ιράν και σε «συντονισμό» με τις ΗΠΑ

