Ο δικός μας πόλεμος
Πόσο πιο ακριβά θα πληρώσουμε τον πόλεμο...
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες – μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο – βιώνει τον δικό της «ψυχρό πόλεμο». Εναν πόλεμο με μεγάλες περιόδους αγωνίας, πολλές φορές έντασης, αλλά και με τις ανάπαυλες των καλοκαιριών στο Αιγαίο όταν όλοι ξεχνούν το «αμυντικό δόγμα», τον εξ Ανατολών κίνδυνο και το casus belli των γειτόνων.
Δύο γεγονότα όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν:
1. Η επί σειρά ετών αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ να δώσουν τέλος σε αυτόν τον ακήρυκτο πόλεμο.
2. Η ακατάσχετη αιμορραγία των εξοπλισμών, πολιτική την οποία ήταν υποχρεωμένες να ακολουθήσουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ακόμη και τα χρόνια της χρεοκοπίας.
Σε αυτό το αδιέξοδο, η Ελλάδα για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια, ως ισότιμο μέλος στην ΟΝΕ, ζήτησε να εξαιρεθούν από τα δημοσιονομικά ελλείμματα οι αμυντικές δαπάνες που τότε άγγιζαν το 4% του ΑΕΠ, προκειμένου να ανασάνει από τους ασφυκτικούς όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μάλιστα οι έλληνες διαπραγματευτές σημείωναν, τότε, «πώς είναι δυνατόν οι δαπάνες που κάνει η Ελλάδα για τους εξοπλισμούς να υπολογίζονται στο έλλειμμα, όταν αποτελούν έσοδο για τη Γερμανία ή τη Γαλλία» και στη συνέχεια οι ίδιοι να απαιτούν να μειώσουμε κι άλλο το έλλειμμα…
Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν και μπροστά στην «ανασύνταξη» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και της συνακόλουθης αύξησης των αμυντικών και εξοπλιστικών δαπανών που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα επιβάλλεται να απαιτήσει (κατ’ ελάχιστον) αυτό που έθιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής αμυντικής και εξοπλιστικής συμφωνίας για την αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra μπροστά στις απειλές της Τουρκίας.
Δηλαδή τη μεγάλη αλλαγή στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι να εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς για το έλλειμμα και το χρέος οι αμυντικές δαπάνες.
Δεν χρειάζονται περισσότερα επιχειρήματα. Το πιο ισχυρό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt» (προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία), η οποία σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αμυντικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ. Οι δαπάνες της χώρας μας για τη θωράκιση της άμυνας ανήλθαν πέρυσι στο 3,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες απ’ ό,τι προβλέπει ο στόχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τα μέλη του (2%).
Αυτό που προξενεί μεγάλη εντύπωση στους συντάκτες της γερμανικής εφημερίδας είναι ότι πλέον η Ελλάδα ξεπέρασε και την αμερικανική υπερδύναμη, η οποία επί πολλά έτη βρισκόταν στην κορυφή των αμυντικών-εξοπλιστικών δαπανών εντός του ΝΑΤΟ.
Αυτό που αναρωτιόμαστε εμείς, είναι πόσο πιο ακριβά θα πληρώσουμε τον πόλεμο…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις