Γουμένισσα: Ψηφιακή αποτύπωση των χαρακτηριστικών του terroir της αμπελουργικής ζώνης
Η «φυσιογνωμία» του έργου ψηφιακής αποτύπωσης
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Καινοτόμα ψηφιακά «εργαλεία» για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του terroir της περιοχής, ανέπτυξαν και εφαρμόζουν πιλοτικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η ομάδα παραγωγών Γουμένισσας «Εύφορη Γη», οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κιλκίς και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
«Αναπτύσσουμε δράσεις και υλοποιούμε έργα τα οποία αναδεικνύουν το μοναδικό “ύφος” της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.
Η «φυσιογνωμία» του έργου ψηφιακής αποτύπωσης
Πρόκειται για μία προσπάθεια αποτύπωσης του terroir της Ζώνης Παραγωγής ΠΟΠ Γουμένισσας, με τη βοήθεια ψηφιακών μεθόδων, μεταξύ των οποίων και η διαδικτυακή πλατφόρμα (portal) που αποτυπώνει σε πραγματικό χρόνο (real time) τα δεδομένα που συλλέγονται στους εγκατεστημένους σταθμούς στα αμπελοτόπια της Γουμένισσας, μίας περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με ισχυρό brand στην οινοποιητική «τέχνη».
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του portal είναι η αμφίδρομη λειτουργία του: Θα συλλέγει πληροφορίες από τους σταθμούς και, παράλληλα, θα δίνει πληροφορίες στους αμπελοκαλλιεργητές, βοηθώντας τους στη διαδικασία παραγωγής.
Μ’ αυτόν τον τρόπο καθίσταται ακόμα πιο ισχυρή η θέση της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας στον εγχώριο αμπελουργικό και οινοποιητικό «χάρτη». Παράλληλα, το έργο δίνει προτεραιότητα στην «αποκρυπτογράφηση» του terroir , πιστοποιώντας την υπεροχή των χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης αμπελουργικής ζώνης.
Το έργο είναι αποτέλεσμα σύμπραξης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, της ομάδας παραγωγών Γουμένισσας «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ» και των οινοποιών που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Κιλκίς.
Η μετουσίωση της «ιδέας» της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς έφτασε στην ολοκλήρωσή της, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στελέχη της ΔΑΟΚ, οινοποιοί και ομάδα παραγωγών το περασμένο καλοκαίρι με τον προϊστάμενο του Τμήματος Οίνου και Αμπέλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γραμματικό.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα που αφορά τον χαρακτηρισμό του terroir της αμπελουργικής ζώνης Γουμένισσας, πέρα από το πρωτοποριακό της «ύφος» είναι εξαιρετικά χρηστική, καθώς οι συμμετέχοντες στο έργο έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν – ανά πάσα στιγμή – τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, όπως μετεωρολογικές προβλέψεις, ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και να εξετάζουν τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν.
Tα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του terroir
Το terroir είναι μία σύνθετη έννοια που απαρτίζεται από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες (μάλιστα σε επίπεδο μεσοκλίματος, δηλαδή ακόμα και σε επίπεδο αμπελοτεμαχίου, την σύνθεση του εδάφους, την τοπολογία (κλίση, υψόμετρο, έκθεση στον ήλιο), τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τη σχέση του γήινου με το υγρό στοιχείο, και την ανθρώπινη παρέμβαση στο αμπέλι.
Κάθε οινοπαραγωγική ζώνη ανά τον κόσμο, όπως κι αυτή της Γουμένισσας, έχει το δικό της αποτυπωμένο terroir, το οποίο προκύπτει από τους παράγοντες που το συνθέτουν. Περιβάλλον και άνθρωπος αποτυπώνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών της διαμορφώνοντας τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα, κάτι που προσδιορίζει τους ποιοτικούς οίνους. Το terroir της Γουμένισσας είναι, κατά έναν ιδιαίτερο τρόπο, το χαρακτηριστικό γνώρισμα που επιβεβαιώνει ότι τα κρασιά της Π.Ε. Κιλκίς είναι μοναδικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις