Καθηγητής φαρμακολογίας: Η κεταμίνη είναι θανατηφόρα – Οδηγεί σε άπνοια, ταχυαρρυθμίες και αίσθηση πανικού
«Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτου που συνδέονται με χρήση κεταμίνης», σύμφωνα με τον καθηγητή
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Στις χρήσεις της κεταμίνης, της φαρμακευτικής ουσίας που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας και αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη σύλληψη της μητέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας.
Όπως τόνισε μπορεί να σκοτώσει όποιον την λάβει, ιδίως στην ποσότητα που χορηγήθηκε στο άτυχο παιδί.
«Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτου που συνδέονται με χρήση κεταμίνης. Εξαρτάται από τη δόση, από τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία χορηγείται, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγείται και με το ποια άλλα φάρμακα παίρνει κανείς μαζί», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο κ. Γούλας.
Από πού προμηθεύεται
Ο ίδιος ανέφερε πως «η κεταμίνη είναι ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό φάρμακο που χορηγείται κυρίως σε μικρά παιδιά. Δεν χρησιμοποιείται ευρέως. Κυρίως χρησιμοποιείται στο στάδιο της προνάρκωσης αλλά και για να καλύψει βραχυπρόθεσμες χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει και άλλες εφαρμογές. Έχει και μια εφαρμογή στην ψυχιατρική: χρησιμοποιείται για ανθεκτικές περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης. Έχει κτηνιατρικές εφαρμογές και δυστυχώς χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό και σαν “ψυχαγωγικό φαρμακο”».
Όπως είπε, την κεταμίνη μπορεί να τη βρει κανείς σε φαρμακαποθήκες, σε κτηνιατρική φαρμακαποθήκη, στη μαύρη αγορά ή στο Διαδίκτυο. «Δεν χορηγείται με συνταγογράφηση. Κανένα φαρμακείο δεν θα δώσει την κεταμίνη» ανέφερε, σύμφωνα με την ertnews, ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στα εργαστήρια του οποίου έγινε η ποσοστικοποίηση και επιβεβαίωση του εντοπισμού της ουσίας στην Τζωρτζίνα.
Επώδυνος ο θάνατος με κεταμίνη
Περιγράφοντας τις συνέπειες χορήγησης, σε μεγάλες δόσεις της κεταμίνης όπως συνέβη με την Tζωρτζίνα όπου βρέθηκαν 6 mlg/λίτρο αίματος, ο κ. Γούλας ανέφερε ότι «μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Αυτή η συγκέντρωση είναι σαφώς μέσα στο εύρος των τοξικώς θανατηφόρων συγκεντρώσεων. Και όπως εξήγησε «η χρήση της οδηγεί σε άπνοια. Προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα, ταχυαρρυθμίες, αίσθηση πανικού».
Σύμφωνα με τον ειδικό, «δεν υπάρχει μία κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε θεραπευτικές και τοξικές δόσεις. Ακόμα και μία μικρή δόση, κάτω από ορισμένες συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Είναι ένα φάρμακο το οποίο πρώτον δεν είχε καμία δουλειά να βρεθεί εκεί που βρέθηκε και ότι μπορεί κάλλιστα να επιφέρει το θάνατο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις