Ντελιβεράδες: Λίγο πιο εύκολη η ζωή για τα «παιδιά» παντός καιρού
Οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να τους παρέχουν τη μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος {LF}για τις μετακινήσεις τους. Και ακόμη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Ενώ, αν οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από το πρωθυπουργικό προφίλ σε Facebook και Instagram, η πολιτεία ανακοίνωσε την αποκατάσταση μιας αδικίας σε βάρος του πολύπαθου κλάδου των διανομέων, οι οποίοι βρίσκονται σε αγώνες διαρκείας από τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε που ξέσπασε, μέσω Τwitter, η θύελλα μετά το τελεσίγραφο ή «επικοινωνιακό λάθος», όπως χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων, της ψηφιακής πλατφόρμας e-food προς 115 διανομείς, τους οποίους υποχρέωνε να δεχθούν τη μετατροπή τους σε αυτοαπασχολούμενους υπό την απειλή της απόλυσης.
Εξι μήνες μετά, με την παρακάτω ανάρτηση, η κυβέρνηση δικαιώνει τις δεκάδες μοτοπορείες σε κάθε πόλη της Ελλάδας των διανομέων, που κάθε τόσο μετέτρεπαν τα οδικά δίκτυα σε κόκκινα ποτάμια που ζητούσαν δικαίωση. «Αποκαθιστούμε, σήμερα, μια πολύχρονη αδικία σε βάρος των εργαζόμενων στον κλάδο της διανομής. Στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να τους παρέχουν τη μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους.
Και ακόμη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο. Ενώ, αν οι ίδιοι θέλουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο και εξοπλισμό, θα δικαιούνται ειδική αποζημίωση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το κείμενο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάνω από την εικόνα ενός ντελιβερά εν κινήσει, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. «Κι είναι αρκετό αυτό;» θα αναρωτιόταν κάποιος καχύποπτος.
Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της όποιας «διευκόλυνσης» προς τον συγκεκριμένο κλάδο, αρκεί να μπει για λίγο στο πετσί αυτών των ανθρώπων, που συχνά επιλέγουν το delivery ως συμπλήρωμα στο μηνιάτικο, καταλήγοντας να εργάζονται – στην καλύτερη των περιπτώσεων – 15 ώρες την ημέρα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ένας διανομέας ψηφιακής πλατφόρμας χρειάζεται να έχει ανεπτυγμένες δεξιότητες προσαρμοστικότητας και επικοινωνίας ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την κάθε επιχείρηση που είναι συμβεβλημένη με την πλατφόρμα.
Ταυτόχρονα, πρέπει να χειρίζεται την κάθε περίπτωση με την απαιτούμενη ταχύτητα και λεπτότητα, ώστε το προϊόν να φτάνει στον πελάτη στον προβλεπόμενο χρόνο. Οταν «πιάνει» και αυτόν τον στόχο – βρέξει χιονίσει – με το χτύπημα του κουδουνιού θα πρέπει να επιστρατεύσει το πιο αστραφτερό του χαμόγελο, ώστε η συνολική εμπειρία του πελάτη, που επέλεξε μια επιχείρηση για το γεύμα ή το ρόφημά του, να μην αλλοιώνεται στο τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο, αυτό της παράδοσης.
Χαμηλόμισθοι
Και όλα αυτά παρά το ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι από τους πιο χαμηλόμισθους, σαν να εισήλθαν μόλις στον εργασιακό στίβο – κι ίσως έτσι εξηγείται και η προσφώνηση «παιδιά», λες και πρόκειται για νέους υπαλλήλους που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της επαγγελματικής ωρίμασης. Κι ας έχουν πατήσει αρκετοί εξ αυτών προ πολλού το κατώφλι των 50. Κι ας είναι οι κατεξοχήν εργαζόμενοι που εκτίθενται καθημερινά σε αυτό που οι ειδικοί της ασφαλούς οδήγησης αποκαλούν «την πιο επικίνδυνη καθημερινή δραστηριότητα», δηλαδή την οδήγηση. Μια συνθήκη που απαιτεί διαρκώς ισχυρά αντανακλαστικά καθώς ακόμα και ένα δευτερόλεπτο έλλειψης συγκέντρωσης είναι δυνατόν να αποβεί μοιραίο. Κάτι που πρακτικά έχει αποτυπωθεί στους 32 θανάτους διανομέων που έχουν επίσημα καταγραφεί κατά το προηγούμενο έτος.
Τούτων λεχθέντων, όσα αναφέρονται στο σύντομο πρωθυπουργικό μήνυμα – ως παρεχόμενα μέσα προστασίας προς τους διανομείς, υποχρεωτικά πλέον, από τις ψηφιακές πλατφόρμες, βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης – είναι ένα πρώτο βήμα, ένα χέρι βοηθείας για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατά τη δύσκολη αποστολή που καλείται καθημερινά να φέρει εις πέρας.
«Οσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ήταν αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό και είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Δώσαμε αγώνα για τους διανομείς συναδέλφους. Το υπουργείο έκανε δεκτά τα αιτήματά μας. Είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Κι έπεται συνέχεια» σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΤ Δημήτρης Κουτούκης. «Χρειάζονται κι άλλα να γίνουν, η συγκεκριμένη απόφαση δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες για την ασφάλεια των διανομέων» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Γιώργος Στεφανάκης. Ενα είναι βέβαιο, ότι η αρχή για την απονομή εργασιακής δικαιοσύνης στα «παιδιά» παντός καιρού, που κάθε μέρα οργώνουν την άσφαλτο πάνω σε δύο ρόδες, έγινε. Και ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις