Χαλάνδρι: Αρχαιολογικό εύρημα
Στο 2ο θάλαμο καθίζησης στην συναρμογή με την απόληξη της υπερχείλισης στο κεντρικό φρεάτιο υδρομάστευσης του κυρίως αγωγού του υδραγωγείου, σε κρύπτη – εσοχή της πλινθοδομής της κατασκευής, βρέθηκε μικρό ανάθεμα – εδώλιο του συμβόλου της ανδρικής γονιμότητας τυπικού μοτίβου.
Την πρώτη επιτυχία είχε η ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστήμιου του Τορίνο που εδώ και 3 βδομάδες έχει ξεκινήσει την ανασκαφή εντός της δεξαμενής καθίζησης του Αδριάνειου υδραγωγείου στο Χαλάνδρι. Η δεξαμενή που αποτελεί και το μοναδικό επισκέψιμο τμήμα του Αδριάνειου υδραγωγείου στην διαδρομή του, αποτελούσε κόμβο στην πορεία του νερού από την Πάρνηθα στην Αθήνα, καθώς παραλάμβανε νερά από τον κλάδο της Πεντέλης και, μέσα από μία σειρά στραγγιστηρίων και δεξαμενών καθίζησης, τα υπερχείλιζε στον κεντρικό αγωγό του Αδριάνειου.
Η εντυπωσιακή αυτή υπόγεια κατασκευή βρίσκεται στην οδό Ελ Αλαμέιν στην περιοχή του Συνοικισμού στο Χαλάνδρι. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ανάδειξης του αρχαίου μνημείου – UIA Cultural Hidrant – που υλοποιεί ο Δήμος Χαλανδρίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και η ανασκαφή στα ιζήματα εντός του δαιδαλώδους αυτού υπόγειου αντλιοστασίου.
Η προϊστάμενη αρχαιολόγος της Ιταλικής ανασκαφικής ομάδας κα Doraferi δήλωσε:
«Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε βάθος 2μ μέσα στο ίζημα της δεξαμενής καθίζησης όπου εκτελούνται αρκετά δύσκολες ανασκαφικές εργασίες καθώς ο χώρος έχει στερεοποιημένο ίζημα αιώνων, που το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο στην διερεύνηση. Συγκεκριμένα, στο 2ο θάλαμο καθίζησης στην συναρμογή με την απόληξη της υπερχείλισης στο κεντρικό φρεάτιο υδρομάστευσης του κυρίως αγωγού του υδραγωγείου, σε κρύπτη – εσοχή της πλινθοδομής της κατασκευής, βρέθηκε μικρό ανάθεμα – εδώλιο του συμβόλου της ανδρικής γονιμότητας τυπικού μοτίβου – συμβόλου της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου που δηλώνει συνάφεια με την ηλικία του μνημείου.»
Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και έχουμε συναντήσει σε αρκετά μνημεία αντίστοιχα εδώλια, είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε κάτι τέτοιο σε υπόγεια κατασκευή πράγμα που μας κάνει να θεωρούμε ότι η χρήση του νερού δεν ήταν η μόνη για το υπόγειο αυτό σύμπλεγμα στοών επεξεργασίας του τρεχούμενου νερού του Χαλανδρίου. Σίγουρα οι έρευνες μας πλέον αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά τώρα που θα προχωρήσουμε την ανασκαφή στο σιφόνι διήθησης της εξόδου του στραγγιστηρίου», υποστήριξε η κα Doraferi.
Υπενθυμίζουμε ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το μεγαλύτερο μνημείο του ρωμαϊκού κόσμου στο Χαλάνδρι και ότι υδραυλικά συνεχίζει το υπόγειο έργο του.
Cultural Hidrant: Το πρώτο δίκτυο μη-πόσιμου νερού δημιουργείται στο Χαλάνδρι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις