Η αγορά εργασίας σε κρίσιμο σταυροδρόμι
Τα αντιφατικά στοιχεία και η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των μισθών
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε… σταυροδρόμι βρίσκεται η αγορά εργασίας και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στο χώρο της απασχόλησης, της ανεργίας και των μισθών θα εξαρτηθούν – εν πολλοίς – από τη μελλοντική κατεύθυνση και πορεία της εθνικής οικονομίας, η οποία όμως βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης.
Έτσι το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται η εξής εικόνα: μείωση της ανεργίας, εκρηκτική αύξηση των απολύσεων, καθηλωμένοι μισθοί και κατάρρευση της αγοραστικής τους δύναμης από την ακρίβεια, την αύξηση τιμών και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Στη σκιά της αβεβαιότητας
Η αβεβαιότητα στην οικονομία δεν φαίνεται να έχει απεικονισθεί – πλήρως – στην αγορά εργασίας, ενώ τα στοιχεία πρώτων δύο μηνών αφορούν πιθανότατα την «κρίση ενέργειας» που προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών της.
Το θετικό στοιχείο του πρώτου διμήνου είναι η μείωση της ανεργίας η οποία εμφάνισε και νέα αποκλιμάκωση τον Φεβρουάριο φθάνοντας το 11,9%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας την προηγούμενη φορά που είχε διαμορφωθεί κάτω από το 12% ήταν τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή πριν από δώδεκα χρόνια. Ενδεικτικό είναι επίσης το στοιχείο ότι το Φεβρουάριο το ποσοστό μειώθηκε κατά – περίπου – μία ποσοστιαία μονάδα από τον Ιανουάριο, όταν η ανεργία ήταν στο 12,8%.
Εκρηξη απολύσεων
Ωστόσο το άλλο στοιχείο του πρώτου διμήνου του έτους είναι ανησυχητικό. Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο καταγράφεται έκρηξη απολύσεων. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της αγοράς εργασίας μετά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών – προστατευτικών μέτρων, λόγω της πανδημίας. Καταγράφεται έκρηξη απολύσεων και αποχωρήσεων. Από 165.725 απολύσεις – αποχωρήσεις το πρώτο δίμηνο του 2021 φθάσαμε σε 302.366 τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Δηλαδή 136.641 περισσότερες απολύσεις, αύξηση 82,45% !
Το πλέον δύσκολο για το άμεσο μέλλον είναι το στοιχείο που καταγράφει έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και αφορά τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
Η έρευνα δείχνει πως έξι στους δέκα εργαζομένους λόγω της ανόδου των τιμών δήλωσαν έχει μειώσει την αγορά βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους 10 οδηγήθηκαν στον περιορισμό της θέρμανσης. Συγκεκριμένα το 59% των εργαζομένων μείωσε την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, το 74% περιόρισε την δαπάνη για την θέρμανση και το 80% περιέκοψε τις δαπάνες για ψυχαγωγία.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι – σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΕΦΚΑ και της ΕΡΓΑΝΗ – οι μέσες αμοιβές στη χώρα μας έχουν καταρρεύσει κατά την τελευταία δεκαετία. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 56% των μισθωτών αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά είναι στα όρια των κατώτατων αμοιβών συνυπολογιζομένων τριετιών και επιδόματος γάμου.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις