Πάτρα: Οι άγνωστες ουσίες που εντοπίστηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας
Από τον τοξικολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών φαίνεται να έχει εντοπιστεί εκτός από την κεταμίνη και νορκεταμίνη (μεταβολίτης της κεταμίνης), καθώς και λιδοκαϊνη και πριλοκαϊνη
Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας για το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια. Η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου κρατείται από την Τετάρτη στην ΓΑΔΑ με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.
Το βράδυ της Παρασκευής για ακόμη μία φορά, η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη ασχολήθηκε με το θριλερ της Πάτρας.
Στην εκπομπή μίλησε η Χρυσάνθη Σαρδέλη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας η οποία αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι η κεταμίνη, που βρέθηκε σε υψηλά ποσοστά στο σώμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλληλεπίδρασε με άλλο φάρμακο και προκάλεσε το θάνατο του παιδιού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ένα από τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί για επιληπτικές κρίσεις, γνωρίζουμε ότι αλληλεπιδρά με την κεταμίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστική καταστολή και τελικά επιπλοκές όπως αυτή που είδαμε».
«Το παιδί αυτό λόγω των προβλημάτων υγείας που του δημιουργήθηκαν, έπαιρνε πολλά άλλα φάρμακα που δεν έπαιρναν παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας» σημείωσε.
«Όσα περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, ειδικά τα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν βάσει των στοιχείων από το ιατρικό ιστορικό. Το μόνο φάρμακο που βρέθηκε και δεν είχε χορηγηθεί από το νοσοκομείο ήταν η κεταμίνη», δήλωσε.
Σε ερώτηση, ύστερα από πληροφορίες της δημοσιογράφου, αν ερευνούν και πρόσθετη ουσία στην Τζωρτζίνα η ίδια απάντησε θετικά και είπε ότι γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή «υπάρχει τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή και τα αποτελέσματα τα ανακοινωθούν δια της ιατροδικαστικής οδού».
Από την πλευρά της, η Ελένη Ζαγγελίδιου, προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης μίλησε για την άψογη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με σημαντικά αποτελέσματα, η οποίο οδήγησε στην διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η Ελένη Ζαγγελίδου, τονισε ότι η έρευνα συνεχίζεται. «Πιθανότατα να έρθουν στο φως και άλλα ευρήματα», είπε.
Επίσης, στην εκπομπή αποκαλύφθηκε ότι ίσως υπάρχουν κοινά ευρήματα στη Μαλένα, στο αδερφάκι της Τζωρτζίνας. «Μπορεί τα παιδιά να έφυγαν, αλλά άφησαν πίσω τους στοιχεία», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Λιδοκαϊνη-πριλοκαϊνη: Οι ουσίες που εντοπίστηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας
Όπως αναφέρει το ereportaz.gr, στο σώμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν κι άλλες ουσίες. Συγκεκριμένα, από τον τοξικολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών φαίνεται να έχει εντοπιστεί εκτός από την κεταμίνη και νορκεταμίνη (μεταβολίτης της κεταμίνης), καθώς και λιδοκαϊνη και πριλοκαϊνη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένες ουσίες εξετάζονται πλέον και εκείνες καθώς σε αντίθεση με την κεταμίνη γι’ αυτές δεν πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος.
Σε ότι αφορά τις ουσίες οι οποίες πλέον ερευνώνται (σε ότι αφορά την ποσότητά τους) και ενδεχομένως να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στο θρίλερ της Πάτρας σημειώνεται ότι:
Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.
Η πριλοκαΐνη (prilocaine) δεσμεύεται στην ενδοκυτταρική επιφάνεια των διαύλων νατρίου και μπλοκάρει την επακόλουθη εισροή νατρίου εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Το μπλοκ είναι αναστρέψιμο και όταν η πριλοκαΐνη διαχέεται μακριά από το κύτταρο, η λειτουργία του διαύλου νατρίου αποκαθίσταται, όπως και η ομαλή μετάδοση των νευρικών ώσεων.
«Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία»
Εν τω μεταξύ ο κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μίλησε το πρωί του Σαββάτου, στο «Χαμογέλα και Πάλι», για τις ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, λιδοκαϊνη και πριλοκαΐνη.
«Και οι δύο ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των αναισθητικών φαρμάκων και μάλιστα στην κατηγορία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία. Δεν είναι φάρμακα που τα χρησιμοποιούμε με ενδοφλέβια χρήση για γενική αναισθησία, αντίθετα σε ενδοφλέβια χρήση χρησιμοποιείται η ξυλοκαΐνη ή λιδοκαΐνη κυρίως στις καρδιολογικές εφαρμογές για την ανάταξη καρδιακών αρρυθμιών. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία», ανέφερε αρχικά.
«Εάν η κεταμίνη δοθεί σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλεσει από μικρές γαστρεντερικές λειτουργίες έως και τον λήθαργο. Ανάλογα με την οδο που έχει χορηγηθεί έχει μικρό χρόνο δράσης. Εάν χορηγηθεί ενδοφλέβια, τότε η δράση της είναι στο 1 με 2 λεπτά, ενδομυικά ο χρόνος είναι 5 με 10 λεπτά ενώ εάν το λάβει κανείς απ΄το στόμα οι εκδηλώσεις ξεκινούν σε 30 λεπτά», συμπλήρωσε.
Είναι ένα καθαρά νοσοκομειακό φάρμακο, πρέπει να το προμηθευτεί από φαρμακαποθήκες και έπειτα από μία ειδική διαδικασία. Πρέπει να δώσει ένας αναισθησιολόγος ή κτηνίατρος συνταγή για να πάει κάποιος να το αγοράσει. Από έναν κοινό γιατρό δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί. Η χρήση της κεταμίνης ξεκίνησε από τον πόλεμο του Βιετνάμ», επεσήμανε ο κ. Σπαντιδέας.
«Στηριζόμαστε στα ευρήματα και για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχναμε ότι την κεταμίνη την ανίχνευσε το εργαστήριο που εξέτασε και την Μαλένα, με την ίδια μεθοδολογία και πράγματι ανέδειξε την κεταμίνη ως το φάρμακο που έφερε τον θάνατο στην Τζωρτζίνα», σχολίασε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.
Για τον τρόπο χορηγησης της κεταμίνης στην Τζωρτζίνα ο κ. Λέων επεσήμανε τα εξής:
«Το φάρμακο αυτό σε αυτή τη δόση αποτέλεσε την αιτία θανάτου του παιδιού. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει τρόπος μεταθάνάτια να δούμε μία χρόνια χρήση φαρμάκου, αυτό γινεται μέσω της αναλυσης των τριχών, που είναι η μέθοδος που μας δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα για τη χρόνια χρήση ενός φαρμάκου, και στο εξειδικευμένο τοξικολογικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το έκαναν για πρώτη φόρα και πλέον για εκείνους αποτελεί ρουτίνα η εφαρμογή μίας τέτοιας μεθοδου. Δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου στην 9χρονη».
Τί προκαλούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου
«Το ένα είναι αγχολυτικό, και το άλλο χρησιμοποιείται για την αϋπνία. Για τις δύο ουσίες που βρέθηκαν, το ένα είναι το σιρκαντίν και χρησιμοποιείται για τον υπνο, είναι ένα ήπιο φάρμακο, είναι και μία ουσία που την παράγει ο οργανισμός, και ιδιαίτερα την χρησιμοποιούμε στους ηλικιωμένους. Το άλλο φάρμακο είναι ένα εξαιτρετικό αντικαταθλιπτικό φάρμακο και βρίσκεται στην συνταγογραφία των ψυχολόγων», διευκρίνισε ο κ. Σπαντιδέας.
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ