ΣΥΡΙΖΑ: «Τζογάρει» πολιτικά με την ακριβή ενέργεια
Ειδική ομάδα για τα ενεργειακά συγκροτεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Κουμουνδούρου με στόχο ένα νέο αντιπολιτευτικό πλάνο.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «τζογάρει» πολιτικά στην ενεργειακή κρίση και στην αποδοκιμασία των πολιτών για τους υψηλούς λογαριασμούς τους. Εξάλλου, όλα τα μηνύματα που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας από τις περιοδείες του αυτές τις ημέρες – όπως την Τετάρτη στην Πάτρα αλλά και χθες στη συνάντησή του με δημάρχους της Αττικής – καταγράφουν μια ανησυχία του κόσμου, μια άποψη πως «η ακρίβεια ήταν εδώ πριν από τον πόλεμο» και προφανώς το όλο κλίμα στην Κουμουνδούρου το διαβάζουν ως κρίσιμο για την τρέχουσα κυβερνητική φθορά.
Ετσι στην Κουμουνδούρου δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως έχει στηθεί μια task force για τα ενεργειακά, που σε συνδυασμό με τα θέματα ακρίβειας αποτελεί και αναδεικνύει την αιχμή του δόρατος της δομικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό τον Αλέξη Τσίπρα μια ομάδα με συμμετοχή των πρώην υπουργών Αλέξη Χαρίτση και Σωκράτη Φάμελλου, αλλά και του καθηγητή, μέλους του θινκ τανκ του κόμματος και ειδικό στα ενεργειακά, Νικόλα Φαραντούρη (με τη συμμετοχή και του συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα Τύπου Νίκου Ανδριόπουλου) κάνει συνεχώς συσκέψεις.
Δύο διαστάσεις
Εδώ υπάρχουν δύο διαστάσεις: Η πρώτη έχει να κάνει με την επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης «στο πεδίο της εφαρμοζόμενης πολιτικής». Ο ΣΥΡΙΖΑ αντικρούει τη ρητορική των κυβερνώντων για την κρίση, κωδικοποιώντας πως μια σειρά λόγοι για αυτήν πυροδοτήθηκαν από χειρισμούς τους.
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν καιρώ κρίσης, η παραχώρηση των δικτύων του ΔΕΔΗΕ, η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ και του υπουργού Κώστα Σκρέκα στο Σότσι όπου η κυβέρνηση – όπως λένε οι συριζαϊκές πηγές – «πέτυχε» να προσδέσει το 80% στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουμε από τη Ρωσία στην τιμή του χρηματιστηριακού κόμβου της Ολλανδίας, του TTF, είναι μόνον μερικοί. Εδώ συμπληρώνουν πως δεν έχει γίνει τίποτε τρία χρόνια για την ενίσχυση των ΑΠΕ, ενώ λένε πως δεν υπάρχει έλεγχος και ρυθμίσεις σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και λύσεις out of the box αλλά εντός κοινοτικών ορίων – όπως η πρόσφατη ενεργειακή εξαίρεση που πέτυχαν οι Ισπανία, Πορτογαλία για μονομερές βέτο στο χονδρεμπόριο.
Συμμαχίες
Συμμαχίες. Η δεύτερη διάσταση έχει σχέση με τον τρόπο που θέλει να ξεδιπλώσει η αξιωματική αντιπολίτευση την τακτική της μετά τα νέα δεδομένα και τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του Νίκου Ανδρουλάκη στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».
Η συζήτηση για τις δυνητικές συμμαχίες της πρώτης κάλπης έχουν σχέση και με τι «δυναμική» θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή όταν έλθει η ώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξη Τσίπρα επαναλαμβάνει το αίτημα για εκλογές, αλλά στο σκέλος των προγραμματικών συγκλίσεων θέτει μια σειρά από όρους όπως η συμφωνία για ανακούφιση του πολίτη σε ζητήματα ακρίβειας, ενέργειας κ.λπ. Μια κυβέρνηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας (Ionian tv), «που θα φροντίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, που θα βάλει πλαφόν στα υπερκέρδη της ενέργειας και θα μειώσει το κόστος στους καταναλωτές και επιχειρήσεις, που θα φροντίσει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό κράτος».
Eδώ επανέφερε, δε, το ζήτημα της «αισχροκέρδειας» όσον αφορά τους παρόχους ενέργειας και κυρίως τη ΔΕΗ, το οποίο, όπως είπε, φτάνει το 1,4 δισ. Αυτά όλα στόχος είναι να γίνουν καθημερινή φαρέτρα της Κουμουνδούρου στον «πολιτικό πόλεμο» με την κυβέρνηση, αλλά και στον νέο διαγκωνισμό με το ΚΙΝΑΛ για το Κέντρο και τους προοδευτικούς ψηφοφόρους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις