Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολεμώντας τη Ρωσία με όπλο… τα κρυπτονομίσματα
Πώς οι δωρεές σε κρυπτονομίσματα, ήδη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εξοπλίζουν το Κίεβο στον πόλεμο κατά των Ρώσων εισβολέων
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Σακουλάκια νικοτίνης: Δημοφιλή, αλλά επικίνδυνα
- Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατάφερε πλήγμα σε ναυτική βάση στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά - Επίθεση και στο Τελ Αβίβ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
Πέρυσι, πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία ήταν η η κορυφαία χώρα στην Ευρώπη και η τέταρτη στον κόσμο στον δείκτη υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων της Chainalysis.
Τώρα ο πόλεμος δείχνει να λειτουργεί ως καταλύτης στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Κιέβου να οικοδομήσει μια καινοτόμα, φιλική στο blockchain οικονομία σε μια ρημαγμένη χώρα, όπου κάθε είδους βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.
Από τη δεύτερη κιόλας ημέρα της ρωσικής εισβολής, το -ιδρυθέν μόλις προ διετίας- ουκρανικό υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού υπό τον 31χρονο Μιχάιλο Φέντοροφ ρίχτηκε στην… ψηφιακή μάχη.
Η ομάδα του κατέκλυσε το Twitter με εκκλήσεις για δωρεές σε κρυπτονομίσματα, που θα βοηθήσουν στην χρηματοδότηση του ουκρανικού στρατού και προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.
Δημιουργήθηκαν κρατικά ψηφιακά «πορτοφόλια», μετέπειτα και ειδικές ιστοσελίδες.
Στην AidForUraine, καθείς μπορεί να κάνει δωρεά σε 14 κρυπτονομίσματα -από τα Bitcoin, Ethereum και Tether, έως τα Dogecoin, Monero και Solana- αλλά και σε κανονικό χρήμα (ευρώ, στερλίνες, δολάρια ΗΠΑ, Καναδά ή Αυστραλίας), με αποδέκτη την Εθνική Τράπεζα Ουκρανίας.
Τώρα, για τον ίδιο σκοπό η ουκρανική κυβέρνηση γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που εκδίδει τη δική της συλλογή από NFT: μη αναπαραγώμενα συλλεκτικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Τα εν λόγω αφορούν σε κάθε μέρα του αιματηρού πολέμου που μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου.
Καθένα NFT αντιστοιχεί σε μια είδηση της επίγειας κόλασης στα ουκρανικά εδάφη.
Όχι τυχαία, η συλλογή φέρει τον τίτλο Meta History: Museum of War.
Σύμφωνα με τον Μιχάιλο Φέντοροφ, μόνο στο πρώτο 24ωρο από τη διάθεσή τους πωλήθηκαν 1051 NFT, συγκεντρώνοντας για το Κίεβο περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια.
Diversity is a key. MetaHistory is the constant fact of history and a personal view of an artist. Hundreds of creative people representing visual art: oil, 3D, motion, generative, calligraphy, abstract and more… We fight together, we create together! pic.twitter.com/KyFJbDWO1I
— META HISTORY: Museum of War (@Meta_History_UA) March 19, 2022
Ψηφιακή… χείρα βοηθείας
Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι η Ουκρανία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει δωρεές σε ψηφιακό χρήμα, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ποσό που -σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου– ισοδυναμεί περίπου στο 1% του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού της Ουκρανίας, προ του πολέμου.
Από αυτά τα κεφάλαια, το Κίεβο έχει ήδη ξοδέψει τουλάχιστον το ένα τρίτο για προμήθειες σε αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, ιατρικό υλικό και φαγητό για τους στρατιώτες.
Ένα μέρος των κεφαλαίων επίσης δαπανήθηκε σε αυτό που ο αναπληρωτής υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Άλεξ Μπορνιάκοφ, περιγράφει στο πρακτορείο AP ως «πόλεμο ψηφιακής διπλωματίας».
Πρόκειται για τη διαδικτυακή εκστρατεία του Κιέβου, εξηγεί, με μηνύματα σε Ρώσους πολίτες να σταματήσουν να «ζουν σε μια φούσκα προπαγάνδας».
Η επιλογή για τη διάθεση των χρημάτων σε αμυντικό εξοπλισμό και εκστρατείας αντι-προπαγάνδες δεν έγινε τυχαία.
Ζητούμενο για την ηγεσία του Κιέβου είναι να μην αποθαρρυνθούν οι μελλοντικοί δωρητές σε κρυπτονομίσματα, στα οποία άλλωστε η Ουκρανία δείχνει να επενδύει πολλά στο μέλλον.
Ακόμη και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας -πέραν φυσικά του πακτωλού χρημάτων που διαθέτει η διεθνής κοινότητα για τη στήριξη της χώρας.
Των φρονίμων τα παιδιά…
Όχι τυχαία, εν μέσω του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε νόμο περί «εικονικών περιουσιακών στοιχείων», προχωρώντας στη νομιμοποίηση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων.
Στόχος είναι η εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε εγχώρια και ξένα ανταλλακτήρια, αλλά και στις ουκρανικές τράπεζες να ανοίγουν λογαριασμούς για εταιρείες κρυπτονομισμάτων.
Ως ρυθμιστικές αρχές ορίστηκαν η Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών και Χρηματιστηρίου και η Εθνική Τράπεζα Ουκρανίας.
Η δε τελευταία επεξεργάζεται σχέδια να λανσάρει σύντομα το δικό της ψηφιακό νόμισμα.
Στο μεσοδιάστημα, με την AidForUraine έχει γίνει ένα μεγάλο, όσο και ριψοκίνδυνο κατά πολλούς ειδικούς και αναλυτές βήμα.
Η πρωτοβουλία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια κρατική οντότητα, εν προκειμένω με το ουκρανικό υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, συνεργάζεται με ένα ανταλλακτήριο παραγώγων κρυπτονομισμάτων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για το FTX, με έδρα της Μπαχάμες και ιδιοκτησίας του 30χρονου Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, του νεότερου δισεκατομμυριούχου στον κόσμο.
Στο εγχείρημα συμμετέχει και η πλατφόρμα Everstake, με έδρα την Ουκρανία και αντικείμενο τη διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Για το Κίεβο -και όχι μόνο- οι συνεισφορές χρηματοδότησης με χρήση κρυπτονομισμάτων αποτελούν πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο για άμεσες διασυνοριακές συναλλαγές, κόντρα στις αντιξοότητες του πολέμου.
Η ίδια η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με στρατιωτικούς προμηθευτές, προκειμένου να δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.
Το μειονέκτημα αυτής της ευκολίας, βέβαια, είναι ότι η αξία των κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη «άνθρακας» και η χρήση τους «όχημα» για ξέπλυμα παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων.
Τους σχετικούς κινδύνους αναγνωρίζει ο Αρτέμ Αφιάν: δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα ψηφιακής οικονομίας, αμισθί σύμβουλος του Ουκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ και εκ των συντακτών του νόμου περί «εικονικών περιουσιακών στοιχείων».
Όμως σε αυτή τη συγκυρία το Κίεβο «αξιοποιεί κάθε δεκάρα, κάθε ευκαιρία για να στηρίξει τους ανθρώπους, να στηρίξει τον στρατό», αναφέρει, «και αυτή δεν είναι η στιγμή που μπορεί να κάνει πολλές επιλογές»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις