Μήπως έχετε αλλάξει πολλές θέσεις εργασίας;
Το μέχρι πόσες θέσεις εργασίας μπορεί κανείς να αλλάξει στην επαγγελματική του πορεία και ποια τα οφέλη και οι επιπτώσεις μίας τέτοιας αλλαγής είναι σκέψεις που απασχολούν συχνά τους εργαζομένους – Ειδικοί στον κλάδο απαντούν
Δύο είναι τα ερωτήματα που ανησυχούν περισσότερο τους εργαζομένους νεότερης ηλικίας, οι οποίοι προσπαθούν να «χτίσουν», σήμερα, την καριέρα τους: πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσουν να αλλάξουν θέση εργασίας και ποια τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα από μία τέτοια αλλαγή.
Σύμφωνα με το CNBC, έρευνα του LinkedIn, το 2022, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι αποφάσισαν να αλλάξουν θέση εργασίας, το 2021, αυξήθηκαν κατά 37%. Μεταξύ αυτών, οι εργαζόμενοι της γενιάς Ζ (ήτοι οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί από το 1997 και έπειτα) είναι αυτοί που αποφασίζουν πιο συχνά να παραιτηθούν από τη θέση τους και να αρχίσουν να αναζητούν κάποια καινούρια.
Γενικότερα, το 25% των ερωτηθέντων εξέφρασε μία επιθυμία να αλλάξει πόστο εντός των επόμενων έξι μηνών.
Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας, η γενιά Χ (εργαζόμενοι μεταξύ 41 με 56 ετών) διατηρεί το ίδιο πόστο σε μία εταιρεία για περίπου 5 χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι ηλικίας 57 με 75 ετών συνεχίζουν να εργάζονται στην ίδια εταιρεία για περίπου 8 χρόνια.
Υπάρχει η κατάλληλη στιγμή;
Παρόλο που το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά σύνηθες, το να παραιτούμαστε από τη θέση μας εντός του πρώτου έτους εργασίας μας, φαίνεται, συνήθως, μία αρκετά γρήγορη και απερίσκεπτη απόφαση.
Σύμφωνα με ειδικούς: «Κάτι τέτοιο στέλνει αρνητικά μηνύματα. Φαίνεται σαν να μην έχουμε το αίσθημα της αφοσίωσης, σαν να μην έχουμε πείσμα και δίνουμε την αντίληψη ότι, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, τα παρατάμε».
Το να παραιτηθούμε μετά από 18 μήνες είναι μία σχετικά αποδεκτή χρονική περίοδος, αλλά η κατάλληλη στιγμή, εάν επιθυμούμε να αλλάξουμε θέση εργασίας, είναι εντός των πρώτων 3 με 5 ετών από την πρόσληψή μας.
Τα «συν» και τα «πλην»
Συνήθως, οι εργοδότες ανησυχούν, όταν βλέπουν ότι ένας πιθανός υπάλληλος συνήθιζε, στο παρελθόν, να αλλάζει συχνά θέσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει διότι για εκείνους μία πρόσληψη κοστίζει χρήματα και φοβούνται ότι, εάν αυτός που προσλάβουν, παραιτηθεί άμεσα, θα έχουν χάσει ουσιαστικό χρόνο για την εκπαίδευσή του.
Ειδικοί του κλάδου αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά οφέλη στην αλλαγή εργασίας, όπως, επί παραδείγματι, το ότι δείχνει τη δυνατότητα του εργαζομένου να προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αρκεί, όμως, η αλλαγή αυτή να γίνεται την κατάλληλη στιγμή.
Tαυτόχρονα, θεωρείται ότι οι παράγοντες που ωθούν τους εργαζομένους στην αλλαγή θέσης εργασίας τούς βοηθούν στην καλύτερη λήψη αποφάσεων, ακόμη κι όταν οι συνθήκες είναι περίπλοκες. Τέτοιοι παράγοντες είναι το περιβάλλον σε μία εργασία, οι σχέσεις που διατηρούν οι εργαζόμενοι με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, η συμπεριφορά των εργοδοτών, αλλά και η ευρύτερη οργάνωση της εταιρείας.
Εντούτοις, ειδικοί προειδοποιούν ότι η συχνή αλλαγή θέσης εργασίας, ενδεχομένως, να έχει αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα. Επηρεάζει τις γνώσεις των εργαζομένων και, κατά συνέπεια, και την αξία τους σε μελλοντικές εταιρείες, καθώς δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν αρκετή εμπειρία σε συγκεκριμένα καθήκοντα, με αποτέλεσμα να μην θεωρούνται παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί.
Τι πρέπει να προσέξετε
1. Προσοχή στα μεγάλα κενά στο βιογραφικό
Ειδικοί στον τομέα υποστηρίζουν ότι, εάν στο βιογραφικό ενός εργαζομένου φαίνεται ότι αλλάζει συχνά θέσεις εργασίας και ότι προτιμάει να μείνει άνεργος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από το να εργάζεται σε μία θέση που δεν θέλει, τότε αυτό αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι η πρόσληψή του, ίσως, να αποτελέσει λανθασμένη κίνηση.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αν δεν υπάρχουν “μεγάλα κενά” στο βιογραφικό σας, τότε δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Σημαίνει ότι, απλώς, αναζητούσατε κάποια καλύτερη θέση εργασίας. Όταν σας δοθεί η ευκαιρία να εργαστείτε σε καλύτερη θέση, με περισσότερα χρήματα, είναι λογικό να αλλάξετε δουλειά. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Εάν, όμως, στο βιογραφικό σας φανεί ότι συνηθίζετε να αλλάζετε θέσεις εργασίας, τότε, ίσως, να φανεί ότι έχετε τη συνήθεια να τα “παρατάτε”, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν».
2. Οι εργοδότες ίσως σας δώσουν μία ευκαιρία
Πολλές φορές, το περιβάλλον σε μία εταιρεία μπορεί να ωθήσει τους εργαζομένους να παραιτηθούν από τη θέση τους. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης θα παραβλέψει την παραίτηση του εργαζομένου από την προηγούμενη εταιρεία και θα του δώσει μία νέα ευκαιρία, προσλαμβάνοντάς τον.
Αν, όμως, φανεί ότι ο υποψήφιος για πρόσληψη συνηθίζει να αλλάζει, συχνά, θέσεις εργασίας, τότε ο εργοδότης, ενδεχομένως, να υποθέσει ότι, είτε ο υποψήφιος έχει θέσει λάθος κριτήρια ή ότι έχει διαφορετική αντίληψη ως προς το πότε θα πρέπει να αλλάζουμε εργασία.
3. Δείτε πρώτα τι είναι αυτό που αναζητάτε
Δεδομένου του ότι η αναζήτηση εργασίας, ενδεχομένως, να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε τι είναι αυτό που αναζητάτε.
Ειδικοί προτείνουν ότι: «Εάν έχετε κίνητρο και είστε φιλόδοξοι, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. Θα μπορούσατε να επιλέξετε μία θέση εργασίας σε μία εταιρεία που έχει όραμα και αναπτύσσεται, ώστε να συμβαδίζει με τα “θέλω” σας».
Η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και τις επιθυμίες σας, να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που θέλετε, ώστε, εν τέλει, να κάνετε τη σωστή επιλογή και να επιλέξετε μία θέση όπου θα συνεχίσετε να εργάζεστε για τα επόμενα δύο με πέντε χρόνια.
- Slow Living: Είναι αυτό το μυστικό για μια καλύτερη ζωή;
- Billboard 200: Το «Nevermind» των Nirvana είναι το 9ο άλμπουμ που φτάνει σε ιστορικό ρεκόρ στα charts
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο διατροφικό πρόβλημα στην Ευρώπη;
- Τα κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης της κυβέρνησης Μπαϊρού στη Γαλλία
- Τέλος στον αγροτικό γιατρό – Γίνεται προσωπικός γιατρός υποχρεωτικής θητείας
- Τζούλιαν Μουρ: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, τα κορίτσια του και η τέχνη της υποκριτικής