Forbes: Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι του 2022
236 άτομα διεθνώς αναβαθμίστηκαν σε δισεκατομμυριούχοι και μπήκαν στη φετινή λίστα του περιοδικού Forbes
Η χρονιά αποδείχτηκε… δύσκολη για τους ανά τον κόσμο δισεκατομμυριούχους. Η ετήσια σχετική λίστα που καταρτίζει το περιοδικό Forbes ήταν… φτωχότερη κατά 87 ονόματα που είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται κατά 400 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι.
Παρόλ’αυτά και παρά τις νέες προκλήσεις που έφερε η πανδημία, οι κλυδωνισμοί στις αγορές και τελικά ο πόλεμος συνολικά 236 άτομα διεθνώς (από τον αριθμό ρεκόρ των 493, το 2021) κατάφεραν να αναβαθμιστούν και να χριστούν δισεκατομμυριούχοι την τελευταία χρονιά.
Τα νέα ονόματα της λίστας προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες, όμως τα σκήπτρα πήγαν στην Κίνα.
A total of 236 people became billionaires over the past year, here are the newcomers to the 2022 #ForbesBillionaires list https://t.co/ZRmhyZR0Uz pic.twitter.com/XqOGJeDmIV
— Forbes (@Forbes) April 5, 2022
Κινεζική πρωτιά
Παρά το κυνήγι που εξαπέλυσε το Πεκίνο κατά του τεχνολογικού κλάδου και των ιδιοκτητών των tech εταιρειών, η Κίνα είχε και φέτος την πρωτιά «παράγοντας» 62 νέους, σούπερ πλούσιους. Μάλιστα, ο πλουσιότερος από τους νεοεισερχόμενους της λίστας προέρχεται από τη γειτονική Ταϊβάν: πρόκειται για τον 74χρονο Ζανγκ Κονγκυγουάν, ιδρυτή της εταιρείας κατασκευής αθλητικών ειδών Huali Industrial που παράγει υποδήματα για μεγάλα brands, όπως η Nike, η Puma και η Vans. Ο Ζανγκ φιγουράρει στη λίστα με περιουσία 11,7 δισ. δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεοεισερχόντων στην λίστα της ελίτ των σούπερ πλουσίων, ήτοι συνολικά 50. Μεταξύ τους ξεχωρίζει ο μόλις 28 ετών Γκάρι Γουάνγκ, συνιδρυτής του ανταλλακτηρίου crypto της FTX με 5,9 δισ. δολάρια περιουσία, όπως και ο Σκοτ Σλάιφερ τoυ fund της Tiger Global Management με 5 δισ. δολάρια.
Την τριάδα συμπληρώνει η Ινδία με 29 νέους δισεκατομμυριούχους. Αξιοσημείωτη η παρουσία στη λίστα του 95χρονου(!) επιχειρηματία του φαρμακευτικού κλάδου Σούμπα Ράο Τζάστι με 1,1 δισ. δολάρια, αλλά και μιας αυτοδημιούργητης γυναίκας, της Φαλγκούνι Ναγιάρ που άφησε τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής πριν από δέκα χρόνια για να δημιουργήσει τη δική της φίρμα ομορφιάς και ενδυμάτων, της Nykaa, που κάνει θραύση αποφέροντας της 4,5 δισ. δολάρια.
Άρωμα γυναίκας
Από τα σύνολο των 236 νέων δισεκατομμυριούχων μόλις 33 είναι γυναίκες και μόλις 11 είναι αυτοδημιούργητες.
Στεκόμαστε στο παράδειγμα της Τσέχας Ρενάτα Κελνερόβα που κληρονόμησε 16,6 δισ. δολάρια, όταν ο μεγιστάνας σύζυγος της Πετρ Κέλνερ σκοτώθηκε πέρυσι σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Μάλιστα, η Ρενάτα είναι η πλουσιότερη νέα δισεκατομμυριούχος της παγκόσμιας λίστας.
Τον σύζυγο της, τον μεγιστάνα των κατασκευών Έλι Μπροντ, κληρονόμησε και η Αμερικανίδα Έντιθ Μπροντ κερδίζοντας 6,9 δισ. δολάρια και μια θέση στη λίστα, ενώ σημαντική είναι και η αυτόνομη πορεία που διαγράφει πλέον η πρώην κυρία Γκέιτς, Μελίντα Φεντς, με τα 6,2 δισ. δολάρια που διασφάλισε από το διαζύγιο με τον ιδρυτή της Microsoft.
Rihanna and Melinda French Gates are two of the newcomers to the #ForbesBillionaires list: https://t.co/9J8Rbj46w9 pic.twitter.com/Vgdql7Tkvp
— Forbes (@Forbes) April 5, 2022
Στις αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους της λίστας ξεχωρίζει η 34χρονη Μέλανι Πέρκινς CEO και συνιδρυτής της εταιρείας app γραφικών και σχεδίου Canva, η κεφαλαιοποίηση της οποίας υπολογίζεται στα 40 δισ. δολάρια.
Οι καλλιτέχνες
Στη λίστα, όχι μόνο ως καλλιτέχνιδα, αλλά και ως επιχειρηματίας βρίσκεται και η Ριάνα, περιουσία ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, λόγω της θετικής πορείας της εταιρείας καλλυντικών Fenty Beauty και της εταιρείας εσωρούχων Savage X Fenty.
Πάντως, η Ριάνα δεν είναι η μόνη εκπρόσωπος της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας. Στη λίστα των νέων δισεκατομμυριούχων προστέθηκε και ο σκηνοθέτης της διάσημης σειράς ταινιών «Ο Άρχοντας του Δαχτυλιδιού», Πίτερ Τζάκσον, μετά την απόφαση του να πουλήσει ένα μερίδιο της εταιρείας digital εφέ Weta στην Unity Software έναντι 975 εκατ. δολαρίων. Έτσι, ο ίδιος έκοψε το νήμα της χρονιάς με περιουσία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.
Ο χρηματοοικονομικός και ο τεχνολογικός κλάδος
Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, παρά τους κλυδωνισμούς των αγορών, ο επενδυτικός και χρηματοοικονομικός κλάδος κατάφερε και φέτος να δημιουργήσει τους περισσότερους νέους δισεκατομμυριούχους, συνολικά 45. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον 36χρονο Τζος Κούσνερ (με 2 δισ. δολάρια περιουσία), αδελφό του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, χάρη στην ανοδική πορεία της επενδυτικής του Thrive Capital και τον 53χρονο Ράμζι Μουσαλάμ του Veritas Capital που αποκόμισε 4 δισ. δολάρια μέσα στη χρονιά.
Πολύ καλή… σοδειά είχε και ο τεχνολογικός κλάδος με αιχμή του δόρατος τις startups και τις fintechs που πρόσθεσε 38 νέα ονόματα στην επίλεκτη λίστα.
- Αγόρασε διαμέρισμα πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρέντφορντ και έγινε περιζήτητη «νύφη»
- Ονάνα: «Οι παίκτες θέλουν να παραμείνει ο Φαν Νίστελροϊ»
- Θεσσαλονίκη: Μαθητές πιάστηκαν στα χέρια εν ώρα μαθήματος – Κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Ντόναλντ Τραμπ: Η θεωρία πίσω από το ιδιαίτερο… μαύρισμα του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο χαρακωμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Στικάκι με 1.934 υπογραφές υπέρ της συμμετοχής Κασσελάκη στις εκλογές, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη