Κοροναϊός: Εμβόλια μίας ισχυρής δόσης ζητά ο Νίκος Καπραβάλος – Ολέθριο μέσο η κατάργηση του πιστοποιητικού
Οι προβλέψεις για το Πάσχα
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Με δραματικούς τόνους περιγράφει ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, την συνέχεια της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ για την περίπτωση κατάργησης του ελέγχου του πιστοποιητικού σε κλειστούς χώρους, μίλησε για «ολέθριο και καταστροφικό μέσο».
Επίσης μίλησε για πολυδύναμα εμβόλια και υποχρεωτική τρίτη δόση σε όλους.
Υποχρεωτική τρίτη δόση για όλους
Το γεγονός ότι η προστασία των εμβολίων δεν κρατάει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετά από πέντε έως έξι μήνες αρχίζει η φθίνουσα πορεία των αντισωμάτων, προκαλεί προβληματισμό στον κ. Καπραβέλο, όπως είπε στο CNN Greece.
«Πρέπει να καταστεί η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Γιατί με τις δύο δόσεις δεν καλύπτεται ο άνθρωπος. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζομαι, από τους 2.000 εργαζόμενους οι 700 δεν έκαναν την τρίτη δόση, αφού είναι προαιρετική.
Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με τις δύο δόσεις.
Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτική και η τρίτη δόση για να είναι έγκυρο το πιστοποιητικό.
Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το 41,3% των διασωληνωμένων έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτά τα εμβόλια, δεν θυμούνται έπειτα από 6-7 μήνες και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το εμβόλιο είναι για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και όσους έχουν προβλήματα υγείας.
«Αυτοί είναι η μεγάλη αξία των εμβολίων. Το εμβόλιο δεν έγινε για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Λένε ακόμα και συνάδελφοι, “αυτός δεν πέθανε από τον κοροναϊό, πέθανε με τον κοροναϊό”. Δηλαδή είναι σαν να λέμε, “είναι το τέλος ζωής”. Δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πλήρως λειτουργικοί. Όλοι άνω των 60 ετών έχουν ένα πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουν.
Και ο συνταξιούχος έχει δικαίωμα στη ζωή. Μπορεί να έχει ένα θέμα υγείας αλλά με τα σωστά φάρμακα και τη διατροφή, μπορεί να ζήσει πολλά έτη ακόμη. Όμως εάν κολλήσουν κορωνοϊό τα πράγματα δυσκολεύουν», λέει ο ίδιος.
Επισημαίνει δε ότι «δεχόμαστε ήδη μία πίεση στο 5ο κύμα της πανδημίας αλλά ευτυχώς δεν έχουμε κατάρρευση στο σύστημα Υγείας.
Τη Δευτέρα, 4 Απριλίου, πέθαναν 61 άτομα. Δηλαδή συνηθίσαμε τον αριθμό θανάτων; Μολύνονται όλες οι ηλικίες αλλά πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι έστω και με κάποια προβλήματα. Μα αυτοί οι άνθρωποι είναι πλήρως λειτουργικοί. Πρέπει να πεθάνουν;».
«Χρειαζόμαστε πολυδύναμα εμβόλια με κυτταρική ανοσία»
Ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ εκφράζει την ανησυχία του για την ποιότητα των εμβολίων που υπάρχουν κατά του κορωνοϊού, και αυτό γιατί δεν έχουν μεγάλη προστατευτική αξία έναντι του Covid-19.
«Δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα με τον ιό, διότι από τη φύση του διασπείρεται και μεταλλάσσεται. Έτσι, δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Άρα τα εμβόλια πρέπει να είναι πολυδύναμα, ενώ αυτά δεν είναι. Ούτε τα εμβόλια νέας τεχνολογίας ούτε της παλιάς, έχουν μεγάλη προστατευτική αξία», λέει ο κ. Καπραβέλος και εκφράζει την αντίθεσή του στις πολλές δόσεις εμβολίου μέσα στο χρόνο για την καταπολέμηση του ιού.
«Αν είναι δυνατόν κάθε φορά που επικρατεί ένα νέο στέλεχος του ιού, να κάνουμε εμβόλιο. Γιατί με αυτή τη λογική η 4η δόση είναι απαραίτητη. Γιατί τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Εξ΄ ανάγκης είμαι υπέρ της 4ης δόσης για τους ηλικιωμένους και εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα», λέει ο ίδιος και αναφέρεται στα τελευταία δεδομένα της Αμερικής που είναι υπέρ του εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό άνω τω 50 ετών.
«Αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά. Χρειάζεται η τεχνολογία να βελτιωθεί και να έχουμε δεύτερης γενιάς εμβόλια, πολυδύναμα. Απορώ γιατί τα κράτη δεν επιδοτούν έρευνες για νέου τύπου εμβόλιο, ανθεκτικού έτσι ώστε να κάνουμε ένα εμβόλιο το χρόνο και όχι 3, 4 μέσα στο χρόνο. Η φιλοσοφία του εμβολίου είναι να κάνεις ένα ώστε να αυξάνονται τα αντισώματα και να προκαλείται η κυτταρική ανοσία, δηλαδή τα κύτταρα μνήμης τα οποία θυμούνται στην επόμενη μόλυνση», υποστηρίζει ο ίδιος και αναφέρεται στην περίπτωση της Κίνας όπου «οι Κινέζοι επενδύουν σε ένα τέτοιο εμβόλιο και σε αντίθεη με την Ευρώπη και την Αμερική, είναι υπέρ των προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η μάσκα, η τήρηση των αποστάσεων, όχι στο συνωστισμό και για να ελέγξουν την αλυσίδα της διασποράς βάζουν τον κόσμο σε καραντίνα, όταν χρειάζεται».
Επίσης προσθέτει ότι «βλέπω μία στροφή της Ευρώπης και της Αμερικής στα εμβόλια, δηλαδή τάσσονται υπέρ στο να κάνουμε 3-4 εμβόλια το χρόνο και δεν τάσσονται υπέρ των αυστηρών μέτρων και αυτό με προβληματίζει».
Πάσχα με μέτρα
Όσον αφορά στην περίοδο του Πάσχα, που οι περισσότεροι επιλέγουν είτε να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους είτε να ταξιδέψουν για να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζει ότι «είναι μεγάλο ρίσκο η χαλάρωση των μέτρων. Αυτή τη στιγμή, θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό το μέτρο να επιτρέψουμε συνωστισμό μεταξύ ατόμων που είναι προστατευμένοι, έστω και μερικώς, με αυτούς που είναι εντελώς απροστάτευτοι».
Το μόνο που θα πετύχουμε, λέει ο ίδιος, είναι: αύξηση των κρουσμάτων και το καλοκαίρι πίεση στο σύστημα Υγείας και το χειρότερο διασπορά, η οποία θα δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη του ιού.
«Αυτό είναι κίνδυνος θάνατος για το μέλλον της πανδημίας. Κανείς επιστήμονας δεν μιλάει πια για ανοσία τα αγέλης, ενώ από τον Σεπτέμβριο ακόμα και όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, θα είναι ακάλυπτοι απέναντι στον ιό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραλλαγή «Όμικρον» και η «Όμικρον 2» δεν προκαλούν κατάρρευση του συστήματος. Επισημαίνει όμως ότι από την Όμικρον κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι. Γιατί «πάνω από την ηλικία των 60 είναι δύσκολο να μην βρεθούν άτομα με προβλήματα υγείας. Μια καρδιακή ανεπάρκεια, ένας διαβήτης, μία υπέρταση, δεν βάζουν τέλος στη ζωή. Όμως, εάν νοσήσουν, θα είναι δύσκολα τα πράγματα για αυτούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις