Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η Μαριούπολη είναι η δική μας Γκουέρνικα», δήλωσε στην ισπανική Βουλή
«Όπως το είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ξαναβλέπαμε εικόνες βομβαρδισμών και σφαγής των αθώων αμάχων στο ευρωπαϊκό έδαφος», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραλλήλισε τον πόλεμο στη χώρα του με τη σφαγή στη Γκουέρνικα, την κωμόπολη στη Χώρα των Βάσκων που βομβαρδίστηκε το 1937 από την αεροπορία του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος στήριζε τον Φράνκο κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.
«Είμαστε στον Απρίλιο του 2022, αλλά θα πίστευε κανείς ότι είναι Απρίλιος του 1937, όταν ο κόσμος έμαθε τι συνέβη σε μία από τις πόλεις σας, την Γκουέρνικα», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στην ισπανική Βουλή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέκρινε την Γκουέρνικα με τη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και όπου «δεν απέμειναν παρά μονάχα ερείπια, όπου το 90% των κτιρίων καταστράφηκε, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν», όπως είπε.
Η σφαγή της Γκουέρνικα ενέπνευσε έναν από τους διασημότερους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, ένα συγκλονιστικό αντιπολεμικό έργο που εικονίζει τα δεινά του πολέμου.
Η ομιλία του Ζελένσκι καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του.
«Όπως το είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ξαναβλέπαμε εικόνες βομβαρδισμών και σφαγής των αθώων αμάχων στο ευρωπαϊκό έδαφος», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937, η Γκουέρνικα βομβαρδίστηκε από τους Ναζί – ήταν η πρώτη πόλη στην ιστορία που καταστράφηκε από αεροπορική επιδρομή, η οποία στοχοθετούσε αμάχους.
Μέχρι και σήμερα, οι πηγές δεν συμφωνούν για τον απολογισμό: οι βασκικές αρχές έκαναν λόγο για 1.654 νεκρούς, ενώ άλλοι ιστορικοί μιλούν για 150-300.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις