Μαθήματα αυτοάμυνας στους «Ράμπο της Εφορίας»
Ο Μπάμπης Καλτσίδης, μιλά στα «ΝΕΑ» για το πιο αναπάντεχο γκρουπ μαθητών του: τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ που θα ξεκινήσουν τον Μάιο για άλλη μία χρονιά τα μαθήματα προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους σε περίπτωση... επίθεσης
Ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Αυτά είναι τα πολυτιμότερα μαθήματα που λαμβάνουν στις προπονήσεις αυτοάμυνας οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τον Μπάμπη Καλτσίδη, πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή πάλης, ομοσπονδιακό προπονητή και εμπνευστή των «Ράμπο της Εφορίας».
Η διάσημη πια περιγραφή των ελεγκτών που προπονεί – μια δημοσιογραφική επινόηση, όπως εξηγεί ο ίδιος στα «ΝΕΑ» -, όσο ωραίους τίτλους και αν παράγει, απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα. Οι μαθητές του δεν διεκδικούν τις δάφνες του Σταλόνε. Εχουν, όμως, αυξημένες πιθανότητες να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος εκφράσει… εμπράκτως τη δυσαρέσκειά του απέναντί τους.
Η ιστορία τους ξεκινά το 2015, όταν προτάθηκε στον Καλτσίδη, επίσης υπάλληλο της ΑΑΔΕ, να παραδώσει μαθήματα αυτοάμυνας στους συναδέλφους του. Εκείνος δέχτηκε, η Ομοσπονδία Πάλης προσέφερε την αμέριστη στήριξή της στο πρόγραμμα, κι έτσι ο διεθνώς αναγνωρισμένος παλαιστής άρχισε να διδάσκει σε εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους τη μέθοδο αυτοάμυνας «Κράσις», την οποία έχει αναπτύξει ο ίδιος.
«Ράμπο, φυσικά, δεν γίνεται κανείς», σημειώνει ο Καλτσίδης στα «ΝΕΑ» και συνεχίζει: «Εμείς δεν μαθαίνουμε στους υπαλλήλους να δέρνουν, αλλά να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, είτε πρόκειται για λεκτική βία και προπηλακισμό, είτε για σωματική επίθεση. Η κοινωνία μας έχει γίνει πολύ βίαιη και απρόβλεπτη και έτσι καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».
Την πρώτη χρονιά το τμήμα του Καλτσίδη αποτελούνταν από έξι – επτά άτομα. Στη συνέχεια, η… φήμη που απέκτησαν οι «Ράμπο» ανέβασε τον αριθμό στους 35-40, με το 80% να είναι γυναίκες, «αφενός λόγω αυξημένου φόβου και αφετέρου επειδή η πάλη δεν έχει χτυπήματα, αλλά μόνο λαβές». Μετά την παύση που υπαγόρευσε η πανδημία, οι εφοριακοί θα επιστρέψουν στην παλαίστρα του Αγίου Κοσμά σε λίγες ημέρες, τον Μάιο.
Άνοδος και πτώσεις
Η μέθοδος «Κράσις» αποτελείται από λαβές μελετημένες ώστε να επιτρέπουν στους αμυνομένους να ξεφεύγουν από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα επιθέσεων στον δρόμο, τα οποία, όπως εξηγεί ο δημιουργός της, είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Ωστόσο, τονίζει, «οι λαβές είναι το εύκολο». Οι προπονούμενοι πρέπει κυρίως να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, «να μην τους κάνουν «μπου» και να παθαίνουν έμφραγμα», να έχουν καθαρό μυαλό ώστε να καταφέρουν να εφαρμόσουν τις τεχνικές τους, αλλά και να ξέρουν πώς να πέφτουν σωστά, αν παρ’ ελπίδα δεν αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης με εξαγριωμένους πολίτες. «Το κυριότερο που τους προσφέρει είναι αυτοπεποίθηση», παρατηρεί ο Καλτσίδης. «Να μην αισθάνονται πρόβατα επί σφαγή. Ακόμη και να τους δείρουν, να γνωρίζουν ποια σημεία του σώματός τους πρέπει να προστατεύσουν».
Αλλη μία σημαντική παράμετρος; Η ίδια η εξοικείωση με τη στενή σωματική επαφή που, όπως λέει ο ομοσπονδιακός προπονητής, έλειπε από τον σύγχρονο άνθρωπο ήδη πριν από την έλευση της πανδημίας. «Η πάλη είναι το μεγαλύτερο άθλημα επαφής στον κόσμο», υπογραμμίζει. «Και αυτό το βίωμα είναι πολύτιμο ώστε να μην πανικοβληθείς αν κάποιος έρθει επάνω σου, ακόμη και αν δεν σου επιτίθεται σωματικά».
Κίνδυνοι
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που περιγράφει στα «ΝΕΑ» και ο Βλάσης, ένας εκ των εφοριακών – μαθητών του Καλτσίδη, που δεν επιθυμεί τη δημοσίευση του επωνύμου του για να αποφύγει την πιθανή στοχοποίηση. Οπως αναφέρει, «το ζήτημα είναι αν κάποιος φορολογούμενος μας επιτεθεί, να μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε – όχι με χειροδικία, αλλά να του επιβληθούμε λεκτικά».
Περιγράφει, άλλωστε, ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους του επαγγέλματος είναι η συσπείρωση θαμώνων γύρω από τους φοροδιαφεύγοντες επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε σωματικές επιθέσεις εις βάρος των ελεγκτών.
«Εμείς θέλουμε απλώς να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε τον μάγκα ούτε τον Ράμπο», σημειώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Ο κόσμος φοβάται και δημιουργεί χωρίς λόγο καταστάσεις. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι αν εντοπίσουμε κάποια παράβαση, θα κόψουμε ένα πρόστιμο και θα τελειώσει. Δεν αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους σαν εγκληματίες επειδή δεν έχουν κόψει μια απόδειξη».
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπασκόνια
- ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς
- Αυτός είναι o ρωσικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία [Video]
- Η κληρονομιά του σπουδαίου Ναδάλ και το συγκλονιστικό βίντεο με τους 92 τίτλους του Ισπανού
- Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε χωράφια – Τέσσερις προσαγωγές
- Πηγές 87+: Να απομονώσει τους αποστάτες ο πολιτικός κόσμος, να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας