6η Απριλίου 1941: Όταν ξεκίνησε η εισβολή των Ναζί στην Ελλάδα
Η νέα ηρωική αντίσταση των Ελλήνων
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Η 6η Απριλίου είναι μία ημέρα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Είναι η ημέρα που το 1941, οι Ναζί εισβάλουν στην Ελλάδα.
Ο Αδόλφος Χίτλερ βλέποντας ότι η σύμμαχη φασιστική Ιταλία, με την Εαρινή Επίθεση, αποτυγχάνει και δεύτερη φορά να υποτάξει τους Έλληνες υποχρεώνεται να εμπλέξει τα δικά του στρατεύματα.
Στις 6 Απριλίου 1941, τα ναζιστικά στρατεύματα επιτίθενται, μέσω Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας στις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Γράφει το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ» της 7ης Απριλίου 1941:
»Εις την Μακεδονίαν και την Θράκην γράφεται από χθες η μεγαλειτέρα εποποιΐα των αιώνων. Οι Γερμανοί προσέβαλαν τα σύνορά μας απροόπτως και χωρίς καμμίαν από μέρους μας πρόκλησιν.
»Απέστειλαν εις την ελληνική Κυβέρνησιν περί τα εξημερώματα μίαν απλήν ειδοποίησιν περί του τετελεσμένου γεγονότος.
»Η επίθεσις των είχεν εις το μεταξύ αρχίση. Η μέθοδος της Ιταλίας κατά την 28 Οκτωβρίου επανελήφθη ελαφρώς μόνον παρηλλαγμένη χθες. Η Ελλάς με την ιδίαν υπερηφάνειαν και αποφασιστικότητα αντέταξε και εις τον νέον ωμόν επιδρομέα το “Όχι” του.
»Ο έλληνικός στρατός και ο ελληνικός λαός επεκρότησαν με τον ίδιον ενθουσιασμόν την απάντησιν της Α. Μ. του Βασιλέως και του πρωθυπουργού κ. Κοριζή. Ο στρατός μας έφραξε με τον ίδιον ηρωισμόν και την ίδια επιμονήν τας πύλας της Ελλάδος εις το πρόσωπον του εχθρού.
»Αι επιτιθέμεναι δυνάμεις είναι ισχυραί. Είνε εις αριθμόν δεκαπλάσιαι από το τμήμα του στρατού μας που καλύπτει τα βορειοανατολικά μας σύνορα. Είναι εις ικανότητα πυρός και μηχανοκίνητα μέσα σχεδόν εκατονταπλάσιαι.
»Οι ειδήμονες έδιδαν εις τον ελληνικόν στρατόν μόνον την δυνατότητα μιάς διώρου αμύνης εις τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αλλ’ η άμυνά του εξηκολούθησε σταθέρα και ακλόνητος καθ’ όλην την χθεσινήν ημέραν και παρατείνεται».
Τις ημέρες εκείνες θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ελληνική ιστορία η θρυλική αντίσταση του οχυρού Ρούπελ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που έκτοτε έγινε συνώνυμο του ηρωισμού, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας.
Η απάντηση του διοικητή του οχυρού Ρούπελ , Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, όταν οι Γερμανοί απαίτησαν την παράδοση του οχυρού, έμεινε στην Ιστορία: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται».
Η πανίσχυρη γερμανική πολεμική μηχανή έχοντας κάμψει την αντίσταση των Ελλήνων σε άλλα σημεία, θα παρακάμψει το Ρούπελ και θα κατευθυνθεί προς νότο, κυριεύοντας σταδιακά ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.
Λίγες εβδομάδες αργότερα θα διεξαχθεί μία από τις εμβληματικότερες μάχες στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Μάχη της Κρήτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις