Αρχαία ελληνική γραμματολογία, του Φάνη Ι. Κακριδή με το «Βήμα της Κυριακής»
Η συναρπαστική πορεία των ελληνικών γραμμάτων από την ομηρική εποχή έως την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης
Με το Βήμα της Κυριακής:
Xρηστική βιβλιοθήκη για τη γλώσσα
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και την υπογραφή κορυφαίων ελλήνων φιλολόγων
Ενας μοναδικός θησαυρός γνώσης.
Απολαυστικά βιβλία γνώσης για τη γραμματική, τη λογοτεχνία και τη σκέψη του αρχαιοελληνικού κόσμου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ
Αυτή την εβδομάδα
Αρχαία ελληνική γραμματολογία
του καθηγητή φιλολογίας Φάνη Ι. Κακριδή
Η συναρπαστική πορεία των ελληνικών γραμμάτων από την ομηρική εποχή έως την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης. Και παράλληλα, η πολιτική ιστορία, οι κοινωνικές συνθήκες, η οικονομία, η θρησκεία και οι εικαστικές τέχνες κάθε περιόδου.
· Προϊστορία
· Προφορική παράδοση
· Αρχαϊκή εποχή
· Κλασική εποχή
· Ελληνιστική εποχή
· Ελληνορωμαϊκή εποχή
· Επική και Λυρική ποίηση
· Δραματική ποίηση: τραγωδία, σατυρικό δράμα, κωμωδία
· Πεζογραφία: ρητορική, ιστοριογραφία, επιστήμες, φιλοσοφία
· Μικρό λεξικό φιλολογικών και αρχαιογνωστικών όρων
Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.
Με ένα μεγάλο εκδοτικό έργο και μια πλούσια ερευνητική δραστηριότητα το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους ερευνητικούς φορείς στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι εκδόσεις του καλύπτουν πολλά πεδία, όπως την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, λεξικογραφία, αρχαία ελληνική γραμματεία, νεοελληνική λογοτεχνία. Ενας από τους στρατηγικούς στόχους του Ινστιτούτου είναι η κατάρριψη των μύθων που κυκλοφορούν για την Ιστορία της ελληνικής γλώσσας τοποθετώντας την μέσα στην Ιστορία.
Εμβληματικά βιβλία της σειράς «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία», η επιμέλεια της οποίας φέρει την υπογραφή του Δ. Ν. Μαρωνίτη, και το βιβλίο του Μανώλη Τριανταφυλλίδη «Τα οικογενειακά μας ονόματα» προσφέρει στους αναγνώστες του «Το Βήμα».
Αυτή την εβδομάδα η «Αρχαία ελληνική γραμματολογία» του Φάνη Κακριδή. Στις φιλολογικές αρετές του εγχειριδίου ανήκει η συστηματική οικονομία του, με την οποία συστήνεται επαρκώς η αρχαία ελληνική γραμματεία κατά εποχές, γένη και είδη. Σε κάθε γραμματολογικό κεφάλαιο προτάσσονται οι ιστορικές και οι κοινωνικές συνθήκες που περιβάλλουν τα γράμματα και τις τέχνες.
Οι «Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι» των Βασίλη Κάλφα και Γιώργου Ζωγραφίδη καλύπτουν έξι συν έξι αιώνες, με σημείο τομής την εμφάνιση του χριστιανισμού. Το γεωγραφικό του φάσμα εκτείνεται στην οικουμένη της εποχής. Φιλοσοφικός στοχασμός και φιλοσοφικός βίος αποτελούν τους δύο άξονες περιστροφής του εγχειριδίου. «Πότε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία σταματά να είναι ελληνική; Πότε να είναι αρχαία; Πότε να είναι φιλοσοφία;», Τα «προκλητικά» αυτά ερωτήματα σφραγίζουν το εγχειρίδιο.
Τέλος, «Τα οικογενειακά ονόματα» του Μανόλη Τριανταφυλλίδη θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τελευταίος (9ος) τόμος των Aπάντων του, γιατί δημοσιοποιεί το κείμενο και το (σχετικό) αρχειακό υλικό που βρέθηκε στα κατάλοιπά του. Η μελέτη ασχολείται συστηματικά με την προέλευση και τη σημασία των νεοελληνικών οικογενειακών ονομάτων. Eξετάζει τόσο τους μηχανισμούς που οδήγησαν στη δημιουργία της τεράστιας ποικιλίας των επωνύμων όσο και ένα πλήθος ονόματα που προέρχονται είτε από το βαφτιστικό κάποιου προγόνου είτε από τον τόπο καταγωγής του, από το επάγγελμά του ή από κάποιο παρατσούκλι του.
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία