ΣΥΡΙΖΑ: Τα «μυστικά» των προεδρικών
Οι νέοι συσχετισμοί, οι συμμαχίες και ο υπόγειος πόλεμος με την Ομπρέλα. Τα μηνύματα που στέλνει η συμμετοχή και το αποτέλεσμα στις κάλπες για εκλογή συνέδρων
Τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ακόμη οι άτυποι μηχανισμοί των ρευμάτων, των τάσεων, των ομάδων μετρούσαν τους συνέδρους επιρροής τους ανά οργάνωση, ενόψει του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (14- 17 Απριλίου). Κεντρικά βέβαια η πρώτη ανακοίνωση του κόμματος αλλά και όσα σημειώνει ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνουν λόγο για τριπλάσιο αριθμό μελών που προσήλθαν στις 700 οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο συνέδριο του 2016, για να εκλέξουν 5.000 συνέδρους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμούσε 24.000 μέλη. Τότε είχαν ψηφίσει στις προσυνεδριακές διαδικασίες 13.500. Σήμερα το κόμμα έχει 61.600 μέλη. Και ψήφισαν οι 40.500.
Οπως σημειώνει υψηλόβαθμη πηγή, το αποτέλεσμα είναι εξόχως ικανοποιητικό (μεγάλο νούμερο γυναικών καταγράφεται επίσης στους νέους συνέδρους) και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στις προτάσεις Τσίπρα για τον νέο τρόπο εκλογής αρχηγού και ΚΕ. Μια πρώτη πάντως κοινή παραδοχή είναι εσωτερικά το σαφές προβάδισμα των ευρύτερων προεδρικών δυνάμεων. Και άρα μια πρώτη νίκη εσωτερικά ως προς τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου και νέας ΚΕ από την κομματική βάση.
Η κατανομή δυνάμεων
Παρότι είναι νωρίς για να δει κάποιος αναλυτικά την «εσωτερική» κατανομή των δυνάμεων και παρότι αυτό είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό για το τι μέλλει να γίνει στο συνέδριο, τα φώτα στρέφονται στις δυνάμεις που τάχθηκαν με τις αλλαγές Αλ. Τσίπρα. Εδώ απαιτείται μια σημείωση για να αποσαφηνίσει κάποιος επαρκέστερα το εσωτερικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο διάστημα και λίγο πριν φτάσουμε στην εκλογή συνέδρων ανά την Ελλάδα (η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Κυριακή) φαίνεται πως με τον βασικό πυρήνα των προεδρικών δυνάμεων, την Κίνηση Μελών (Σπίρτζης, Παππάς, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης κ.ά.), τάχθηκαν και άλλες δυνάμεις, όπως η ΔΗΜΑΡ (Χατζησωκράτης, Θεοχαρόπουλος, Καλπάκης κ.ά.), η ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Ρήγας, Σκορίνης, Τσιόκας κ.ά.), η Γέφυρα (Μπίστης, Μουζέλης, Α. Λιάκος κ.ά.) αλλά και πολλοί πασοκογενείς της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τάχθηκαν τουλάχιστον στη σύμφωνη γνώμη για τις αλλαγές στο κόμμα, όχι σε όλα τα ιδεολογικά πεδία.
Και η στάση αυτή, όπως φαίνεται, τέμνεται από ένα ευρύτερο ρεύμα, όπως καταγράφεται στην εκλογή συνέδρων που θέλει άνοιγμα και νέες διαδικασίες για το κόμμα. «Οι της Ομπρέλας εγκλωβίστηκαν στο Οργανωτικό», λέει ανανεωτικό στέλεχος των προεδρικών, παρά το γεγονός πως η εν λόγω τάση της μειοψηφίας και των ιστορικών στελεχών της Ομπρέλας και των συμμάχων της θέτει με όλους τους τρόπους μια σειρά βαθύτερων πολιτικών και προγραμματικών προβληματισμών. Οι προεδρικοί όμως σήμερα καταγράφουν σαφές προβάδισμα.
Και μαζί με αυτό, για τα οργανωτικά, μια σειρά στελεχών ζυμώνουν ήδη και την πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση, για σύγκλιση με ευρύτερες δυνάμεις όταν χρειαστεί, για νέο κομματικό μοντέλο. Ας μη διαφεύγει πως και ενδιάμεσες ομάδες με μεγάλη επιρροή τάχθηκαν τελικά με τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στελέχη γύρω από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Το άνοιγμα του κόμματος
Πάντως ο σκληρός πυρήνας των προεδρικών, η Κίνηση Μελών δηλαδή, δεν θα κινηθεί πολωτικά, όπως λέει κορυφαίο της στέλεχος. Διαβάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και τον νέο συσχετισμό ως επιβράβευση και της δικής της ματιάς για τα πράγματα, όμως ιεραρχεί τη δομική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το άνοιγμα στον κόσμο «που τώρα πολύ περισσότερο θα πρέπει να ενταθεί». Βασικό μέλημα στελεχών της είναι η ενδυνάμωση της Προοδευτικής Συμμαχίας και η νέα οργανικότερη ένταξη συμμάχων στο κόμμα για μια «νέα εποχή», όπως λένε.
Αντικρούουν δε τις κατηγορίες για «κεντρώα μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ ή για θολά ανοίγματα, όπως τους κατηγορούν οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, και εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να συνθέσει τις αντίρροπες τάσεις, να ενοποιήσει πολιτικά τα επίδικα και να βγάλει το κόμμα πιο δυνατό από το συνέδριο.
«Συμφωνούν όλοι στην κεντρώα μετατόπιση του κόμματος; Ταυτίζονται μεταξύ τους ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για κόμμα με αριστερή ταυτότητα και ότι το μέλλον είναι στο κόμμα πολιτικής ενότητας, σε κόμμα χωρίς ιδεολογία, ούτε στρατηγική για τον σοσιαλισμό; Μια παράταξη στελεχών δηλαδή, τα μέλη κομιστές, «χειρώνακτες» και χειροκροτητές, με εικονικά, στιγμιαία δικαιώματα», ρωτούσε καυστικά προσφάτως ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (εκ των διανοουμένων των 53 και της Ομπρέλας) σε παρέμβασή του, απευθυνόμενος στην ετερόκλητη συμμαχία των προεδρικών. Από τη μεριά τους το ερώτημα δεν απαντήθηκε, ενώ άτυπα λένε πως ο κόσμος θέλει άνοιγμα του κόμματος, πειστική λύση απέναντι στην κυβέρνηση και όχι εσωστρέφεια ή αγκυλώσεις.
Ενα κρας τεστ του ανοίγματος και μια επιχείρηση ανακοπής του ρεύματος Νίκου Ανδρουλάκη θα δούμε σήμερα με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης, μέρος όπου, όπως λένε όλοι, «δοκιμάζεται» στην πράξη ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις