Ο διαιτητής-χασάπης της Ιταλίας, έσπασε τη σιωπή του 20 χρόνια μετά τα αίσχη του και προκαλεί (vids)
Ο «εγκληματίας» από τον Ισημερινό, Μπάιρον Μορένο, δεν μετανιώνει για την πιο ντροπιαστική διαιτησία στην ιστορία των Μουντιάλ, με θύμα την Ιταλία.
Ήταν η 18η Ιουνίου του 2002 όταν η συνδιοργανώτρια του Μουντιάλ, Νότια Κορέα, αντιμετώπισε την Ιταλία για τους «16» της διοργάνωσης, με το παιχνίδι να μένει στην ιστορία. Όχι γιατί η ομάδα του Γκους Χίντιννγκ έκανε τη μεγάλη έκπληξη και άφησε εκτός τη «Σκουάντρα Ατζούρα» (2-1 στην παράταση), αλλά για τον τρόπο που αυτό συνέβη.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει μείνει στην μνήμη όλων ως μία από τις μεγαλύτερες «σφαγές» που έγιναν ποτέ σε αγώνα Μουντιάλ, και όχι άδικα. Ο Μπάιρον Μορένο από το Εκουαδόρ, στα 33 του τότε χρόνια, αναδείχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή του ματς, αλλά για τους λάθος λόγους. Με μία διαιτησία σκάνδαλο, έστειλε μόνος του την Νότια Κορέα στην επόμενη φάση, όπου τα υπέρ της όργια συνεχίστηκαν και κόντρα στην Ισπανία, με άλλο διαιτητή πρωταγωνιστή, δημιουργώντας σε όλους την πεποίθηση πως μόνο τυχαίο δεν ήταν όλο αυτό.
20 χρόνια μετά από εκείνο το παιχνίδι με την Ιταλία πάντως, ο Μορένο μίλησε στην «Gazzetta dello Sport» και όχι μόνο δεν έδειξε μετανιωμένος για όσα έκανε εκείνο το βράδυ, αλλά καμάρωσε κιόλας. «Αυτό το παιχνίδι είναι στο top 3 με τις καλύτερες διαιτητικές επιδόσεις στην καριέρα μου. Θα έδινα στον εαυτό μου ένα 8,5. Πάντα κρατούσα τα ίδια κριτήρια τιμωρίας για τη μία ομάδα και την άλλη», αναφέρει προκλητικά ο Μορένο.
«Ο Τότι σκοντάφτει και πέφτει προσπαθώντας να εκβιάσει ένα φάουλ, γι’ αυτό και δέχθηκε δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε. Σεβάστηκα τους κανόνες και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους», συμπληρώνει ο Μορένο σχετικά με την αποβολή του Τότι στην παράταση, δείχνοντας πλήρως αμετανόητος. Όσο για τα όσα συνέβησαν μετά από εκείνο το ματς λέει: «Δεν απογοητεύτηκα, επέλεξα να αποσυρθώ. Η FIFA άνοιξε έρευνα μετά το ματς, αλλά τον Δεκέμβριο του 2002 κηρύχτηκα αθώος. Δεν διέπραξα παρατυπίες στην Κορέα-Ιταλία».
Για την ιστορία και για να γίνει κατανοητό για τι περίπτωση πρόκειται, αρκεί να αναφέρουμε ότι δύο φορές στην καριέρα του ο Μορένο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τους αγώνες για… περίεργες διαιτησίες, ενώ το 2010 συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι» της Νέας Υόρκης με 6,2 κιλά ηρωίνης δεμένα πάνω του περνώντας 30 μήνες στη φυλακή. Βίος και Πολιτεία…
- Λος Αντζελες: «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα», λέει ο Μπάιντεν – Θα «την αντιμετωπίσουμε αν…»
- Βενεζουέλα: Θρίλερ με την απαγωγή ή μη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μαρία Ματσάδο
- Γερμανία: Επί 75΄ συζητούσαν «χωρίς αντίλογο» ο Μασκ με τη Βάιντελ στο Χ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μελόνι για Συρία και συνεργασία σε αμυντική βιομηχανία και ενέργεια
- Βουλγαρία: Εθνικιστής ηγέτης ζητά την προσάρτηση της Βόρειας Μακεδονίας
- Γουάν: Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Κίνα για την διαχείρισή του