Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσα χρήματα θα χρειαστεί η χώρα για να ορθοποδήσει; Η πρόταση του Γιοχάνες Χαν
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ εκτίμησε πως είναι απαραίτητο για την Ουκρανία ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ ώστε να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταπολεμικά ένα σχέδιο ανοικοδόμησης παρόμοιο με εκείνο που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Ηταν 200 δισ.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ οι ΗΠΑ χορήγησαν στην κατεστραμμένη, μεταπολεμική Ευρώπη ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.
Γρήγορη ανάκαμψη
«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε για την Ουκρανία, τελικά, είναι ένα επικαιροποιημένο Σχέδιο Μάρσαλ», είπε ο Χαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα –αντί για δεκαετίες– από τις καταστροφές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός και θα μπορούσε να συγκλίνει γρηγορότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία έχει αιτηθεί επισήμως να γίνει μέλος της ΕΕ. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης όμως η διαδικασία αυτή είναι μακρά, εν μέσω του πολέμου είναι σχεδόν ανέφικτο.
Πόσα χρήματα;
Ο Χαν δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειαζόταν η Ουκρανία. Σημείωσε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει από μόνη της την προσπάθεια ανοικοδόμησης και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί η συμμετοχή των χωρών της G20, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Ρωσίας.
Ο Χαν επανέλαβε ότι προς το παρόν η ΕΕ δεν σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα άλλο κοινό πρόγραμμα δανεισμού για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Φτηνά δάνεια
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά αχρησιμοποίητα φτηνά δάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αιτηθούν οι χώρες. Από τα 380 δισεκ. ευρώ του Ταμείου, οι κυβερνήσεις έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 166, κάτι που σημαίνει ότι τα 214 δισεκ. ευρώ είναι ακόμη διαθέσιμα. Είπε επίσης ότι για να καλυφθούν ορισμένες δαπάνες που σχετίζονται με την υποδοχή χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων, οι χώρες μέλη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα ποσά που τους αναλογούν με βάση τον πολυετή προϋπολογισμό του 2021-27.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις