Nutri-Score: Διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος επισήμανσης τροφίμων
Την χάραξη μιας ενιαίας εθνικής θέσης στο ζήτημα του Nutrı-score, ζητούν οι φορείς της «Πρωτοβουλίας»
- Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, τουλάχιστον έξι νεκροί - Ποιος ήταν ο στόχος
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέονται με το ΡΚΚ
- Σερ: Αποκαλεί «γουρούνι» διάσημο σκηνοθέτη
Το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri- Score και οι στρεβλώσεις που αναμένεται να προκαλέσει στην αγορά η καθιέρωσή του, τέθηκαν επί τάπητος κατά την διάρκεια ευρείας συνάντησης μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων-μελών της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», με επικεφαλής τους προέδρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλο Ραβάνη και του Επιμελητηρίου Λακωνίας Ιωάννη Παναρίτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα μέλη-φορείς της «Πρωτοβουλίας», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος Ιωάννης Λαγός, ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γεώργιος Οικονόμου και η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς Κίμη Ζαζή. Συμμετείχε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΒΕΑ, Στέφανος Κομνηνός. Από τον ΕΦΕΤ παραβρέθηκε ο πρόεδρος Αντώνης Ζαμπέλας.
Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας» και ο κ. Ραβάνης, έθεσαν στον υπουργό την ανάγκη να χαραχτεί μια ενιαία εθνική θέση για την δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών και χωρίς να παραπλανάται ο καταναλωτής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, επισήμανε ότι κατανοεί απολύτως το σκεπτικό και τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας, υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής εκτιμά την επιστημονική προσέγγιση της Επιτροπής ως τέτοια και θα διαβουλευτεί με την επιχειρηματική κοινότητα για το πόρισμα της επιτροπής και τις συνέπειες του. Σχεδιάζει δε, συναντήσεις με ομολόγους του από τον ευρωπαϊκό νότο.
Αναφέρθηκε επίσης, στους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας», λέγοντας ότι θα συμμετάσχουν πλέον ενεργά στις συζητήσεις, για την διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος επισήμανσης τροφίμων, που θα προστατεύει τα εγχώρια συμφέροντα παραγωγών και επιχειρηματιών.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας» για την τελική πρόταση του ευρωπαϊκού EFSA, για την οποία σε ερώτηση του υπουργού, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς και για τη διαδικασία σύγκρισης 4 συστημάτων (Ιταλίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας) επισήμανσης τροφίμων τα αποτελέσματα της οποίας θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έρευνα καταναλωτών, που είναι σε επεξεργασία, με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων για το σύστημα διατροφικής αξιολόγησης Nutri-score, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα έως το τέλος Μαΐου και θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι φορείς που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία». «Από τα συμπεράσματα της μελέτης, θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση πλέον, της θέσης μας και οι παρεμβάσεις μας, σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Nutri- score. Είναι ένα σύστημα άδικο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά» ανέφερε.
Ο γενικός γραμματέας του επιμελητηρίου Ιωάννης Μάνος, ο οποίος πρωτοστάτησε από πλευράς Επιμελητηρίου στην ανάδειξη του θέματος, ήδη από το 2021, αφού επισήμανε τις αντιρρήσεις της «Πρωτοβουλίας» για τον αλγόριθμο του Nutri – score, έκανε αναφορά στις ενέργειες και επαφές της Πρωτοβουλίας με ευρωπαϊκούς φορείς, την κατάθεση κειμένου θέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο και τις παρεμβάσεις στην διαβούλευση. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ιταλίας, η οποία έχει εναλλακτική πρόταση για την επισήμανση τροφίμων, ζητώντας να γίνει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων για την παρουσίαση της ελληνικής θέσης στο θέμα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Παναρίτης, ο οποίος επίσης έχει ασκήσει παρεμβάσεις για το θέμα από το 2020, με κυρίαρχο το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να ζητήσει να αλλάξει ο αλγόριθμος του Nutri -score ή να υιοθετηθεί ένα άλλο πιο δίκαιο σύστημα που θα προβάλει τις διατροφικές αξίες των προϊόντων και ζήτησε την συμμετοχή μελών της «Πρωτοβουλίας» στην επιστημονική επιτροπή για την αξιολόγηση του προωθούμενου μοντέλου επισήμανσης προϊόντων.
Προτάσεις – αιτήματα που κατατέθηκαν στον υπουργό, από την «Πρωτοβουλία», ήταν:
-η διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης από το υπουργείο με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών,
-η προσθήκη ειδικών επιστημόνων εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων στην Εθνική Επιτροπή και
-η ενημέρωση, για τη μορφή και περιεχόμενο της έρευνας καταναλωτών, της Επιτροπής.
«Η πρώτη αυτή συνάντηση με τον υπουργό, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ευελπιστούμε ότι θέτει μια καλή βάση για σταθερή επαφή μας στο εξής και μια ουσιαστική συμμετοχή των φορέων-μελών της «Πρωτοβουλίας» για την διαμόρφωση της εθνικής θέσης στο ζήτημα του Nutrı-score», δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, μετά την συνάντηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις