Θεσσαλονίκη: Τρία ερωτήματα απευθύνουν οι γιατροί της ΕΝΙΘ για το δυστύχημα στο «Παπανικολάου»
Το δυστύχημα στο «Παπανικολάου» συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη χώρα.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ανακοίνωση με την οποία απευθύνει ερωτήματα που σχετίζονται με την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου έγινε το τραγικό δυστύχημα, εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
«Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών γεγονότων που φέρουν σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία υγειονομικών και ασθενών, με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» με την πυρκαγιά σε θαλάμους στην πτέρυγα Covid, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ασθενών και τον τραυματισμό υγειονομικών και ασθενών», σημειώνει η ΕΝΙΘ.
Στη συνέχεια προσθέτει: «Δηλώνουμε την θλίψη μας προς τις οικογένειες των θυμάτων. Για άλλη μια φορά, αν δεν ήταν η έγκαιρη κινητοποίηση και παρέμβαση των εργαζομένων του νοσοκομείου, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα.
Φυσικά, το πόρισμα για τις ακριβείς αιτίες της πυρκαγιάς αναμένεται να ρίξει παραπάνω φως για το τραγικό συμβάν, αλλά δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα που χρειάζονται άμεση απάντηση από το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση του Νοσοκομείου:
- Υπάρχουν οι κατάλληλες δομές πυρασφάλειας στην συγκεκριμένη κλινική; Μια κλινική, μάλιστα, που λειτουργούσε ως πνευμονολογική κλινική πριν την πανδημία, με γνωστό τον κίνδυνο του εύφλεκτου οξυγόνου.
- Αν υπάρχουν αυτές οι δομές λειτούργησαν πραγματικά, και αν όχι για ποιο λόγο;
- Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης, διέξοδοι διαφυγής; Γίνονταν τακτικές ασκήσεις εκκένωσης και προετοιμασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς;».
Υποστελεχωμένες κλινικές
Η ΕΝΙΘ στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Τα ερωτήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα και αφορούν την συνολική ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών απέναντι σε τέτοια ατυχήματα, αλλά και φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πλημμύρες κ.α. Οι υγειονομικοί που δίνουμε την μάχη για την ζωή και την υγεία των ασθενών μας, μέσα σε υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες κλινικές θέτουμε τα παραπάνω ερωτήματα που είναι επιτακτικά προς όλους τους αρμόδιους.
Άλλωστε, η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, το εξαντλημένο και ανεπαρκές προσωπικό, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές είναι το εύφλεκτο υλικό για τέτοια τραγικά συμβάντα.
Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών.
Δεν ανεχόμαστε οι ζωές μας να μπαίνουν στο ζύγι του κόστους!
Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Οι ζωές μας μετράνε!».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις