Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα βγαίνει από την εποπτεία των Αύγουστο
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση και οι διαβουλεύσεις θα γίνουν τον Ιούνιο
Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την τηλε-συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση και οι διαβουλεύσεις θα γίνουν τον Ιούνιο.
Σχετικά με τις δύο δόσεις που απομένουν συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η εκταμίευση τους προς την χώρα θα γίνει σε δυο δόσεις.
«Παρά το σκληρό χτύπημα, η ελληνική οικονομία ανέκτησε το επίπεδο ΑΕΠ πριν από την πανδημία ήδη το 2021. Η κυβέρνηση παρείχε έγκαιρη στήριξη για την προστασία των εισοδημάτων, των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η κρίση της COVID-19 προστέθηκε στις υπάρχουσες δημοσιονομικές προκλήσεις. Τα ελλείμματα και τα χρέη αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, η μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους θα πρέπει να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα» τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:
«Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα ποτέ δεν παραπαίει στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ακλόνητης δέσμευσης για ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητάς της. Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση του συστήματος αφερεγγυότητας και την αναδιοργάνωση της διοίκησης των συντάξεων».
Greece has never faltered in its reform efforts, despite Covid & now war in 🇺🇦
I have every confidence that Greece will keep up the reform momentum.
This will be the basis to transit out of Enhanced Surveillance this summer.
Press point w @cstaikouras https://t.co/QtzatjoPKK
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) April 8, 2022
«Μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής, παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους ισχυρούς κλυδωνισμούς, αλλά εμφάνισε και μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική. Άντεξε, προσαρμόστηκε, αναβαθμίστηκε, βελτιώθηκε και ενδυναμώθηκε, μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Έθεσε, έτσι, γερά θεμέλια για ισχυρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διαδικτυακή κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: «Τα παραπάνω δεν αποτελούν θεωρητικές εκτιμήσεις, αλλά απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται διεθνώς, από εταίρους, αγορές και οίκους αξιολόγησης. Αντανακλώνται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση 10 αξιολογήσεων από την παρούσα Κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, στο τελευταίο έτος του μηχανισμού που αποφασίστηκε το 2018».
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
κατά Αξιότιμε κε. Valdis Dombrovskis,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Οικονομικών.
Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ειλικρινή, παραγωγική και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια.
Αγαπητέ κε. Αντιπρόεδρε,
Η σημερινή μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια ευαίσθητη, θα έλεγα και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Περίοδος που χαρακτηρίζεται από ισχυρές αναταράξεις, διαδοχικές κρίσεις, υψηλή αβεβαιότητα και μεγάλες προκλήσεις.
Ωστόσο σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κίνηση που κλείνει ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας, η Ελλάδα έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός.
Ένα βήμα συμβολικό της προόδου που σταθερά και μεθοδικά καταγράφει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε πείσμα των καιρών και των συγκυριών.
Σήμερα, η Ελλάδα έλαβε τους πρώτους πόρους – μετά την υψηλή προκαταβολή – από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ.
Πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να τροφοδοτήσουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό της χώρας.
Πόροι που θα κατευθυνθούν σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, θα κινητοποιήσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πόροι που συμβάλλουν στην αλλαγή υποδείγματος στην ελληνική οικονομία, προς ένα πιο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό πρότυπο.
Ήδη, έχουν εγκριθεί προς ένταξη στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 173 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 δισ. ευρώ.
Προχωράμε!
Προχωράμε με γοργούς και αποφασιστικούς ρυθμούς.
Τα κεφάλαια αυτά είναι ο καρπός της ενωμένης, συμπαγούς απάντησης της Ευρώπης σε μια κοινή απειλή, συνιστούν μια σημαντική ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα και μια περίτρανη απόδειξη της ισχύος και του αναστήματος που μπορεί να ορθώσει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ισχύς ιδιαίτερα κρίσιμη, ειδικά αυτή την πολεμική περίοδο που βιώνει η Ευρώπη, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αγαπητέ κε. Αντιπρόεδρε,
Μετά από μια μακρά και επώδυνη περίοδο προσαρμογής, παρά το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους ισχυρούς κλυδωνισμούς, αλλά εμφάνισε και μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική.
Άντεξε, προσαρμόστηκε, αναβαθμίστηκε, βελτιώθηκε και ενδυναμώθηκε, μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Έθεσε, έτσι, γερά θεμέλια για ισχυρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν θεωρητικές εκτιμήσεις, αλλά απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται διεθνώς, από εταίρους, αγορές και οίκους αξιολόγησης.
Αντανακλώνται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση 10 αξιολογήσεων από την παρούσα Κυβέρνηση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, στο τελευταίο έτος του μηχανισμού που αποφασίστηκε το 2018.
Οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν ικανοποιητικά.
Αποτυπώνονται όμως, επίσης, σε σειρά οικονομικών δεικτών, όπως είναι η ισχυρή ανάκαμψη του 2021, η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η ενίσχυση του τζίρου των επιχειρήσεων, η αύξηση των καταθέσεων, και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Αναδεικνύονται στην αύξηση των επενδύσεων για έρευνα και τεχνολογία και των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική παραγωγή, καθώς και στην ενίσχυση των εξαγωγών.
Αυτές οι θετικές εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα της υπεύθυνης, σύγχρονης, μεταρρυθμιστικής και δυναμικής οικονομικής πολιτικής που, με συνέπεια και σταθερότητα, εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση, μέσα από μια χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση και μια διορατική εκδοτική στρατηγική.
Βεβαίως, η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές.
Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική.
Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται.
Γι’ αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν, με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, οι συνέπειες της κρίσης, αλλά κυρίως η ίδια η κρίση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, συμβάλλει, ενεργά, στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Λύσεις για:
- την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, περιορίζοντας στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,
- την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης,
- την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,
- την ολοκλήρωση της διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση,
- τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.Κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή μετά το σοκ της πανδημίας.
Κανόνες που θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των δημόσιων επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.
Υποστηρίζουμε κανόνες που ενισχύουν την εθνική ιδιοκτησία των σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής, στα πλαίσια μιας μεσοπρόθεσμης προσέγγισης.
Επίσης, υποστηρίζουμε την δημιουργία μόνιμων δημοσιονομικών μηχανισμών σε επίπεδο Ένωσης.
Και προκρίνουμε την συμμετρική αντιμετώπιση θετικών και αρνητικών ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών, ως απαραίτητη για την ενίσχυση της πραγματικής σύγκλισης και ανθεκτικότητας της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
Ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, στον σχεδιασμό των δημοσιονομικών μας κανόνων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαπιστωμένη ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα εργάζεται, σκληρά και συστηματικά, για να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες.
Έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, με τον καλύτερο τρόπο, στις προκλήσεις της εποχής.
Ωστόσο, η συγκυρία που διανύουμε, είναι ιστορική.
Οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας απαιτούν ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.
Λύσεις για το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος.
Θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές, με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Πηγή: ot.gr
- Τροχαία: «Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν – Οι θάνατοι ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο»
- Αγέραστος Ντι Μαρία: Πέτυχε χατ τρικ σε 15 λεπτά με ψαλιδάκι (vid)
- Φθιώτιδα: Ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες – Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τροχαίο στις Σέρρες: Πέθανε ο 15χρονος οδηγός του οχήματος που προσέκρουσε σε κολώνα
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Influencer συνομιλεί με σερβιτόρα που εργάζεται «μέσω» ρομπότ λόγω αναπηρίας