Πληθωρισμός: Νέο άλμα στο 8,9% τον Μάρτιο
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7%
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ίλιγγο προκαλούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ο οποίος τον Μάρτιο ανήλθε στο 8,9% παραμένοντας σε υψηλά 27 ετών (7,9% το 1995) και ένα σκαλοπάτι μακριά από το ρεκόρ του 1994 (10,7%). Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της Eurostat (8%), αλλά και το μέσο όρο στην Ευρωζώνη (7,5%), επιβεβαιώνοντας τα «μαύρα» σενάρια για αύξηση κοντά στο 9%. Η ανοδική πορεία αποτυπώνεται εξάλλου από τον προηγούμενο μήνα, όπου ο δείκτης τιμών έφτασε στο 7,2%, από 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% το Δεκέμβριο του 2021 (3,4% τον Οκτώβριο, 4,8% τον Νοέμβριο).
Οι αυξήσεις ροκανίζουν τις τσέπες των νοικοκυριών καθώς μέσα σε ένα χρόνο το κόστος στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 68%, στον ηλεκτρισμό αυξήθηκε κατά 79%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%. Επίσης, καινε οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα που είναι στο 19,9%, στα λάδια και στα λαχανικά 13%. Κατά 26,8% αυξήθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια και κατά 16% αυτά των πλοίων. Κατά 18,5% αυξήθηκε το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία.
Οι εφιαλτικές, νέες προβλέψεις για την ακρίβεια των επόμενων μηνών δείχνουν ότι οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού θα συνεχιστούν και μάλιστα κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που ενδέχεται να ξεπεράσει το 9%. Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου ήδη ξανα γράφει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2022 και ανεβάζει τον πληθωρισμό σε πάνω από 5% για εφέτος, όπως επίσης μειώνει τις προοπτικές για το ΑΕΠ- εξαιτίας της ακρίβειας- κοντά στο 3-3,5% (από 4,5%).
Τα σενάρια της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν στο βασικό σενάριο ρυθμό 3,8% φέτος (από 5%) και 2,8% στο δυσμενές σενάριο. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό. Το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 5,1% το 2022 από 3,2% το 2022. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε η ακρίβεια θα επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1994 όταν ο πληθωρισμός είχε χτυπήσει κόκκινο (10,7%), ενώ το 1993 ήταν στο 12%.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,5% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 8,9% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
• 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
• 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
• 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
• 0,1% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθηκατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής.
• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 0,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις