Μέλη του βραζιλιάνικου στρατού διέδιδαν fake news στο Facebook για την καταστροφή του Αμαζονίου
Έκθεση της Meta κατηγορεί στρατιωτικούς για τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ που ισχυρίζονταν ότι η αποδάσωση δεν είναι πάντα επιβλαβής.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ενεργά μέλη του στρατού της Βραζιλίας δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook για να υποβαθμίσουν τους κινδύνους της αποψίλωσης του Αμαζονίου, αποκάλυψε σε έκθεσή της η Meta Platforms, η οποία μπλόκαρε τα παραπλανητικά προφίλ.
Πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Reuters δήλωσε ότι η εταιρεία δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αν οι στρατιωτικοί εκτελούσαν διαταγές, αν και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για εν ενεργεία στρατιωτικούς.
Η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρου, ακροδεξιού τέως στρατιωτικού αξιωματούχου, κατηγορείται εδώ και χρόνια από περιβαλλοντιστές και τη διεθνή κοινότητα ότι ενθαρρύνει την αποψίλωση της ζούγκλας προκειμένου να δημιουργηθούν βοσκότοποι και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η έκθεση της Meta για τις απειλές στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να βλάψει τον Μπολσονάρου, ο οποίος έχει στείλει τον στρατό για να προστατεύσει το μεγαλύτερο υγρό τροπικό δάσος του κόσμου, μια επιχείρηση που δεν δείχνει να αποδίδει αποτελέσματα.
Ο Μπολσονάρου κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης για να διαδίδει ψευδές ειδήσεις σχετικά με τον κοροναϊό και ισχυρισμούς που υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βραζιλίας.
Η Meta αναφέρει στην έκθεσή της ότι το δίκτυο παραπληροφόρησης για τον Αμαζόνιο δημιούργησε λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram και αρχικά πόσταρε αναρτήσεις για την πανδημία και τη μεταρρύθμιση στη χρήση γης. Πέρυσι, η προσοχή του στράφηκε στο θέμα του Αμαζονίου.
«Το 2021 δημιούργησαν Σελίδες που υποδύονταν ανύπαρκτες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακτιβιστές που εξέταζαν περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής Αμαζόνας στη Βραζιλία. Έγραφαν για την αποδάσωση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πάντα επιβλαβής, και ασκούσαν κριτική σε υπαρκτές μη κυβερνητικές οργανώσεις που τάσσονταν κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου» αναφέρει η Meta στην έκθεσή της.
«Αν και τα άτομα πίσω από το δίκτυο επιχείρησαν να αποκρύψουν τις ταυτότητες και τον συντονισμό τους, η έρευνά μας εντόπισε σχέσεις με άτομα που συνδέονται με τον στρατό της Βραζιλίας».
Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα ζητήσει από τη Meta πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας.
Στην ίδια έκθεση, η Meta αποκάλυψε επίσης ότι πράκτορες που δρουν για λογαριασμό της ρωσικής και της λευκορωσικής κυβέρνησης στοχοποίησαν λόγαριασμούς στο Facebook για κυβερνοκατασκοπεία και σκιώδεις καμπάνιες προπαγάνδας σε βάρος της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις