Ολυμπιακός: Όταν οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την εικόνα στο παρκέ
Πώς τα πήγε ο Ολυμπιακός σε άμυνα και επίθεση στην κανονική περίοδο της Euroleague; Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές των Ερυθρόλευκων; To10.gr έχει τις απαντήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην κανονική περίοδο της Euroleague, μετά και την επιβλητική νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ. Πλέον, οι Ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να μάθουν που θα τερματίσουν και φυσικά ποια θα είναι η ομάδα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στα play-offs με πλεονέκτημα έδρας.
Μια σεζόν που για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι του συλλόγου είχαν θέσει ως στόχο την επιστροφή στην οκτάδα της διοργάνωσης. Κάτι που κατάφεραν και με το παραπάνω, αφού όχι απλά θα διεκδικήσουν τη θέση τους στο Final Four του Βελιγραδίου, αλλά θα έχουν και το… μπόνους του ΣΕΦ.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην αγωνιστική εικόνα που παρουσίασαν οι Πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός έπαιξε κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ, με εντυπωσιακή σταθερότητα στην απόδοσή του, κι αν εξαιρέσουμε τις συνεχόμενες ήττες μέσα στον Ιανουάριο, όπου αντιμετώπισε προβλήματα με τον κορωνοϊό, ήταν από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ισχυρισμός που επιβεβαίωσαν ουκ ολίγες φορές προπονητές των αντίπαλων συλλόγων.
Την εξαιρετική εικόνα που έβγαλαν οι Ερυθρόλευκοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα απεικονίζουν και τα στατιστικά. Είτε μιλάμε για τα… παραδοσιακά, είτε για τα «προηγμένα», που πολλές φορές μας δείχνουν πολλά περισσότερα. Έτσι, to10.gr σας παρουσιάζει την κανονική περίοδο του Ολυμπιακού με την… γλώσσα των αριθμών.
Αποτελεσματικότητα, πλουραλισμός και ένταση στην επίθεση
Η ομάδα του Πειραιά έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα, που είναι αδιαμφισβήτητα ένας εκ των κορυφαίων τεχνικών της Euroleague. Ο 56χρονος προπονητής δημιούργησε ένα σύνολο που στο επιθετικό μισό βασίζεται στη συνεχή κίνηση της μπάλας, στα πολλά σκριν μακριά από αυτή για να δημιουργούνται χώροι, και φυσικά στις ατομικές εμπνεύσεις παικτών όπως οι Ντόρσεϊ, Σλούκας, Βεζένκοφ και ΜακΚίσικ. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η παραγωγή συνολικά 2.222 πόντων, έχοντας 69 κατοχές κατά μ.ο (13ος στη λίγκα), ενώ ανά 100 κατοχές μετρούσε 115 πόντους (4ος).
Το μακρινό σουτ έπαιξε καθοριστικό ρόλο καθώς ο Ολυμπιακός ήταν 4ος σε εκτελεσμένα τρίποντα και 9ος σε ευστοχία με 35,4%. Χαρακτηριστικό είναι πως το 43% των σουτ που επιχείρησε ήταν πίσω από τα 6,75, κάτι που τον κατατάσσει τρίτο στη σχετική κατηγορία. Και μπορεί το τρίποντο να έπαιξε σημαντικό ρόλο, όμως αυτό που συνέβη στο δίποντο είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό.
Οι Ερυθρόλευκοι ήταν προτελευταίοι σε προσπάθειες στη διοργάνωση (34 μ.ο), αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να είναι η πιο εύστοχη, φτάνοντας το εξαιρετικό 57,6%. Η επιτομή της αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ήταν 3ος σε εκτελεσμένες βολές με 17,4 ανά ματς, ενώ κέρδιζε περίπου 20 φάουλ (3ος). Κάτι που οδήγησε στην αναλογία των 0,87 βολών/ανά φάουλ (4ος).
Όλα τα παραπάνω (δίποντα, τρίποντα, βολές) μπορούν να συνοψιστούν σε μόνο ένα στατιστικό, που δεν είναι άλλο από το True Shooting%. Το οποίο μετράει με μεγαλύτερη ακρίβεια (από ότι δείχνουν ξεχωριστά τα τρία αυτά νούμερα) το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες που πάρθηκαν. Το ποσοστό αυτό έφτασε το 59,7%, όντας το 3ο καλύτερο στη διοργάνωση.
Η πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, σε συνδυασμό με την ευστοχία, έφεραν και υψηλά νούμερα στις ασίστ. Οι Πειραιώτες ήταν η 5η καλύτερη ομάδα σε αυτόν τον τομέα, με 17,3 ανά ματς. Χαρακτηριστικό είναι πως το 26% των επιθέσεων κατέληγε σε τελική πάσα, όπου εκεί κατατάσσεται 4ος. Φυσικά, μαζί με τις ασίστ μετρούνται και τα λάθη. Εκεί το σύνολο του Μπαρτζώκα έκανε 11,5 κατά μ.ο φέρνοντας το 4ο στη λίστα με τα λιγότερα, ενώ μόλις στο 14,8% (5ος στη λίγκα) των επιθέσεών του «χάριζε» την μπάλα.
Τα λίγα λάθη του Ολυμπιακού επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι επέτρεπε 6,4 κλεψίματα (6ος) στην αντίπαλη άμυνα, ενώ δέχονταν 2,3 μπλοκ που ήταν το 10ο καλύτερο. Στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ, οι Πειραιώτες ήταν χαμηλά, με 9 κατά μ.ο. (15ος) ή αλλιώς κατέβαζαν το 27,9% των διαθέσιμων στην αντίπαλη ρακέτα.
«Δάγκωνε» στην περιφέρεια, προστάτεψε το «ζωγραφιστό» και καθάρισε τα ριμπάουντ
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάθε φορά που μιλά στα μίντια φροντίζει να αναφέρεται στη σημασία της άμυνας. Είναι το Α και το Ω στο σύνολο που έχει δημιουργήσει. Οι Ερυθρόλευκοι έριξαν πολλή δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί. Συνολικά, ο Ολυμπιακός δέχθηκε 2045 πόντους, επιτρέποντας στον αντίπαλο 69,3 κατοχές ανά ματς (12ος), ενώ ανά 100 κατοχές δεχόταν 106,7 πόντους όντας η 5η καλύτερη ομάδα.
Ξεκινώντας από το μακρινό σουτ, οι Πειραιώτες επέτρεπαν 24,1 προσπάθειες (11ος) πίσω από τα 6,75 στους αντιπάλους τους, οι οποίοι σούταραν με το πολύ καλό για την άμυνα των Ερυθρόλευκων 33,7%, που ήταν το τέταρτο καλύτερο στη διοργάνωση. Έτσι από την στιγμή που το 40% των επιθετικών προσπάθειών των αντιπάλων προερχόταν από το τρίποντο αποδεικνύεται ως έναν βαθμό η καλή «αμυντική συγκομιδή».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το δίποντο, ο Ολυμπιακός επέτρεπε 36,8 προσπάθειες (9ος) με το ποσοστό των αντιπάλων να είναι το 4ο χειρότερο στην Ευρώπη με 51,9%. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έκαναν πολλά φάουλ με μόλις 17,5 ανά ματς (3ος), δίνοντας 14,1 προσπάθειες (7ος) από την γραμμή των βολών, σε μια αναλογία 0,81 βολών ανά φάουλ (9ο). Παράλληλα το True Shooting% των αντιπάλων έφτασε το 55,3% που ήταν το 4ο καλύτερο στη Euroleague (προς πλεονέκτημα του Ολυμπιακού πάντα).
Το μοναδικό στοιχείο που οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να πιάσουν «καλά» νούμερα ήταν στις ασίστ που επέτρεπαν. Οι αντίπαλοι μοίραζαν κατά μέσο όρο 17,8 τελικές πάσες (18ος) ή αλλιώς το 26,6% των αντίπαλων επιθέσεων κατέληγε σε ασίστ (18ος). Τα λάθη που προξενούσε η Ερυθρόλευκη άμυνα ήταν 12,2 ανά ματς (10ος), ενώ το 15,5% των επιθέσεων (10ος) κατέληγε σε κάποιο σφάλμα.
Ακόμα, ο Ολυμπιακός πραγματοποιούσε 6,4 κλεψίματα (9ος) κατά μ.ο, ενώ οι παίκτες του μοίραζαν 2,4 τάπες ανά ματς (8ος), δείχνοντας πόσο καλά προστατευόταν το καλάθι. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αμυντικά ριμπάουντ, τα 24,1 ανά ματς έφεραν τους Πειραιώτες 4ους σε αυτόν τον τομέα, ενώ βλέποντάς το λίγο διαφορετικά, «καθάριζαν» το 71,1% (4ος) των διαθέσιμων ριμπάουντ στη ρακέτα τους.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές
Σάσα Βεζένκοφ
Ήταν το πρώτο… βιολί του Γιώργου Μπαρτζώκα και ίσως ο πιο σταθερός σκόρερ της ομάδας. Αναδείχθηκε δύο φορές παίκτης της αγωνιστικής (13η και 32η), ενώ φυσικά ήταν και παίκτης του μήνα για τον Φεβρουάριο, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να επανέλθει από το κακό σερί του Ιανουαρίου.
Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο, ως πρώτος σκόρερ της ομάδας, με 13,8 πόντους (68,6% δίποντα, 38,1% τρίποντα, 83,3% βολές), 5,6 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 0,8 λάθη, στα 30 λεπτά που έμενε στο παρκέ, παίζοντας 31 ματς.
Μουσταφά Φαλ
Ο «πύργος» των Ερυθρόλευκων έδωσε σημαντικές βοήθειες στην άμυνα, «κρύβοντας» το καλάθι με το μέγεθός του και τελειώνοντας αρκετά αποτελεσματικά τις φάσεις που έπαιρνε στην επίθεση. Σημαντικό χαρακτηριστικό η δημιουργία του, καθώς δεν ήταν μόνο οι ασίστ, αλλά και ο τρόπος που έβλεπε το γήπεδο για να βρει την καλύτερη δυνατή πάσα.
Στα 30 παιχνίδια που έπαιξε ο Φαλ, όντας για 22 λεπτά στο παρκέ, μέτρησε 8,7 πόντους (68,6% δίποντα, 68% βολές), 5 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ, 1 μπλοκ και 1,1 λάθη, πραγματοποιώντας ορισμένες επιβλητικές εμφανίσεις που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να φτάσει σε νίκες.
Κώστας Σλούκας
O «στρατηγός» του Γιώργου Μπαρτζώκα στο παρκέ. Η παρουσία του ήταν καθοριστική για την πορεία που έκανε ο Ολυμπιακός, είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του. Φυσικά κορυφαίες στιγμές τα buzzer beater με Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Έφες στο ΣΕΦ.
Βρέθηκε στο γήπεδο σε 30 αγώνες, παίζοντας για 25′ κατά μέσο όρο, και καταγράφοντας 11,4 πόντους (46,8% δίποντα, 39,3% τρίποντα, 81,5% βολές), 5,1 ασίστ 2,4 ριμπάουντ, 0,9 κλεψίματα και 2 λάθη, οργανώνοντας «μαεστρικά» τις επιθέσεις των Ερυθρόλευκων.
Τάιλερ Ντόρσεϊ
Το «πολυβόλο» των Πειραιωτών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις πλέον. Ο άνθρωπος που έχει σηκώσει ουκ ολίγες φορές το ΣΕΦ στο… πόδι με τα καλάθια του. Ένας σκόρερ ολκής που έδωσε στην ομάδα εύκολους πόντους όταν εκείνη φαινόταν να βρίσκει εμπόδια στο επιθετικό κομμάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιδόσεων του, το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου έκανε ρεκόρ πόντων με 32.
Ο Ντόρσεϊ ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 13,4 πόντους (53,3% δίποντα, 40,4% τρίποντα, 82,8% βολές), 2,4 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 0,4 κλεψίματα και 1,8 λάθη, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τον χρησιμοποιεί για 31 παιχνίδια, κρατώντας εντός αγωνιστικού χώρου για 24 λεπτά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις