Γαλλία: Αστάθμητος παράγοντας στις εκλογές η αποχή
Η διαφορά ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν στην πρόθεση ψήφου δεν παύει να συρρικνώνεται, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο εκλογικό γύρο
Μόλις τρεις ημέρες έχουν απομείνει μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και ο γαλλικός πολιτικός ορίζοντας μοιάζει γεμάτος αβεβαιότητες.
Το προβλεπόμενο φινάλε βέβαια, μία μονομαχία ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, παραμένει απαράλλακτο εδώ και μήνες, η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους στην πρόθεση ψήφου ωστόσο δεν παύει να συρρικνώνεται, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Στο μεταξύ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μία έκπληξη από τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν – γενικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις, γιατί σύμφωνα με το ένατο κατά σειρά κύμα της μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποιεί το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών της Sciences Po και το Ιδρυμα Ζαν Ζορές, για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Monde», μόλις 69% των πολιτών δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, η αποχή δεν αποκλείεται λοιπόν να ξεπεράσει το 22,2% των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, ή ακόμα και το ρεκόρ αποχής (28,4%) των προεδρικών εκλογών του 2002 – και να βγει «πρώτο κόμμα».
Τα ποσοστά και οι διαφορές
Η δημοσκόπηση του Ipsos-Sopra Steria για τη «Le Monde» θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες μιας και διενεργείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 12.600 ψηφοφόρων.
Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο, πριν από τον πρώτο εκλογικό γύρο, κύμα της, ο Εμανουέλ Μακρόν αποσπά στην πρόθεση ψήφου 26,5%, χάνοντας τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν μήνα, ενώ η Μαρίν Λεπέν αποσπά το 21,5%, κερδίζοντας μέσα στο ίδιο διάστημα επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Ακολουθεί, στην τρίτη θέση, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με 16% (+4%), και έπονται ο τρις καταδικασμένος για υποκίνηση φυλετικού μίσους Ερίκ Ζεμούρ, με 10% (-3%), η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, με 8,5% (-3%) και ο οικολόγος υποψήφιος, Γιανίκ Ζαντό, με 6% (-1,5%).
Οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι, από τον αντικαπιταλιστή Φιλίπ Ποτού μέχρι τον ακροδεξιό Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, συγκεντρώνουν από 0,5% έως 3% των ψήφων.
Οσο για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα πάντα με το Ipsos, η Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζει 46% των ψήφων, ποσοστό κατά 3% υψηλότερο σε σύγκριση με τα τέλη Μαρτίου, αντλώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ζεμούρ, 25% των ψηφοφόρων της Πεκρές, αλλά και 21% των ψηφοφόρων του Μελανσόν – ο οποίος είχε αρνηθεί το 2017 να καλέσει ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μακρόν έναντι της Λεπέν προτάσσοντας αντ’ αυτού το σύνθημα «καμία ψήφος στην Ακροδεξιά», και επιμένει εδώ και πέντε χρόνια να παρουσιάζει τον γάλλο πρόεδρο και την ακροδεξιά ηγέτιδα ως «ντουέτο».
Τι δείχνουν οι έρευνες
Οι δημοσκόποι αποδίδουν τη συρρίκνωση του προβαδίσματος του γάλλου προέδρου στην αργοπορημένη είσοδο και τη χλιαρή συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς και σε ορισμένα ελάχιστα δημοφιλή μέτρα που προτείνει, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.
Στον αντίποδα, αποδίδουν την αύξηση του ερείσματος της Λεπέν αφενός στην «αποδαιμονοποίηση δι’ αντιπροσώπου» που της εξασφάλισε ο Ερίκ Ζεμούρ, αφετέρου στη νέα ταυτότητα που έχει δώσει τελευταία στην προεκλογική της εκστρατεία, επικεντρωνόμενη σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα, αφήνοντας τη μετανάστευση, το Ισλάμ και την ανασφάλεια σε δεύτερο πλάνο.
Οι έρευνες δείχνουν άλλωστε πως το θέμα που απασχολεί πρωτίστως (σε ποσοστό 54%) τους Γάλλους είναι η αγοραστική τους δύναμη, έναντι 33% για τον πόλεμο στην Ουκρανία, 26% για το περιβάλλον, 24% για το σύστημα υγείας, 22% για τη μετανάστευση και μόλις 12% για την πανδημία της Covid-19.
Οσο για τις ίδιες τις προεδρικές εκλογές, μόνο τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν πως τους ενδιαφέρουν, ποσοστό 7% μικρότερο σε σύγκριση με τις παραμονές των εκλογών του 2017.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα