Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκθεση καλεί τους Ευρωπαίους σε οικονομικές θυσίες κατά του Πούτιν
Έκθεση υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να απεξαρτηθούν άμεσα από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες – πληρώνοντας ακριβό τίμημα
Ειδικοί σε ζητήματα κλίματος και ενέργειας καλούν σε απαγόρευση πτήσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά και χρήσης αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και στο φρένο των κερδών του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να απαλλαχθεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα, σύμφωνα με έκθεση του κλιματικού συμβούλου Μαρκ Λινάς, του ενεργειακού αναλυτή Ράουλι Παρτάνεν και του ειδικού σε ζητήματα ενέργειας και βιωσιμότητας, Γιόρις βαν Ντορπ.
Ενέργεια με το δελτίο
Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν χρήση ενέργειας με το δελτίο, με όλους τους Ευρωπαίους να έχουν δικαίωμα στις ίδιες ελάχιστες ποσότητες και τους θερμοστάτες να ανεβαίνουν μέχρι τους 18 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του χειμώνα.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το αέριο. Συνολικά, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η ΕΕ εισήγαγε 155 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία», αναφέρουν οι συγγραφείς σχετικής έκθεσης. Επικριτές των πολιτικών της ΕΕ σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, έχουν τονίσει ότι οι πωλήσεις υδρογονανθράκων είναι κατά βάση εκείνες που χρηματοδοτούν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακόμη και ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόσφατα δήλωσε: «Έχουμε προσφέρει στην Ουκρανία σχεδόν ένα δισ. ευρώ. Ίσως ακούγεται πολύ, όμως τόσα δίνουμε στον Πούτιν κάθε μέρα για την ενέργεια που αγοράζουμε από εκείνον. Από την αρχή του πολέμου του έχουμε δώσει 35 δισ. σε σχέση με το ένα που έχουμε δώσει στην Ουκρανία για να εξοπλιστεί».
Εφικτή αλλά δύσκολη η απεξάρτηση
Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν: «Καταλήγουμε ότι είναι εφικτό να διακοπούν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρωτόγνωρα επίπεδα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ένα σχέδιο Μάρσαλ και την υποστήριξη του Βερολίνου για την κατανομή ενέργειας σε όλη την ήπειρο σύμφωνα με τις ανάγκες των επιμέρους κρατών, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της μετάβασης».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δημοσίευσε πρόσφατα σχέδιο δέκα σημείων για τον περιορισμό των αναγκών πετρελαίου των κρατών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για τη δημόσια συγκοινωνία, μείωση των ορίων ταχύτητας και περιορισμό των επαγγελματικών πτήσεων. Οι συγγραφείς της πρόσφατης έκθεσης, του Ερευνητικού Ινστιτούτου RePlanet, ωστόσο, αναφέρουν ότι μέτρα όπως αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση των προηγμένων οικονομιών σε πετρέλαιο περίπου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που απέχει και πάλι κατά πολύ από το σύνολο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου στην Ευρώπη.
Οι συγγραφείς προτείνουν ακόμη πιο δραστικά βήματα και λένε ότι έχουν βρει τρόπο η Ευρώπη να μειώσει τις ανάγκες της σε πετρέλαιο στο 25%.
Απαγόρευση πτήσεων και αυτοκινήτων
«Προτείνουμε απαγόρευση όλων των επαγγελματικών πτήσεων, των ιδιωτικών αεροσκαφών και των πτήσεων εντός Ευρώπης για την εξοικονόμηση πετρελαίου, αλλά και απαγόρευση της χρήσης Ι.Χ. εντός των αστικών κέντρων», αναφέρουν. «Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με δωρεάν μέσα μεταφοράς. Αν και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας στρατηγικής δεν είναι εύκολα μετρήσιμες, πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα διπλασίαζε τις ποσότητες πετρελαίου που θα εξοικονομούνταν σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ».
Για την αντικατάσταση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, οι συγγραφείς της έκθεσης προτείνουν μέτρα που περιλαμβάνουν τη διατήρηση των πυρηνικών εργοστασίων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο, η μείωση της θέρμανσης των κτιρίων κατά 4 βαθμούς Κελσίου και η άμεση εγκατάσταση ηλιακών και αιολικών πάρκων.
Τι λένε οι Ευρωπαίοι
Αυτές οι πολιτικές δεν είναι βέβαιο ότι θα έβρισκαν εμπόδια στην Ευρώπη. Νέα δημοσκόπηση της Savanta ComRes διαπίστωσε ότι το 41% των συμμετεχόντων από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία «συμφωνούν πολύ» με την άποψη ότι η χώρα τους θα πρέπει να διακόψει άμεσα τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ μόλις το 6,4% δήλωσαν ότι διαφωνούν έντονα.
Λίγο πάνω από το 40% δηλώνει προετοιμασμένο να δεχτεί δελτίο στην ενέργεια για τη διαχείριση της ζήτησης, ενώ το 52,7% θα δεχόταν να τρώει λιγότερο κρέας με στόχο τη μείωση της ζήτησης ουκρανικών εξαγώγιμων προϊόντων.
«Η Ευρώπη καθημερινά στέλνει €500 εκατ. απευθείας στο Κρεμλίνο, επειδή συνεχίζουμε να αγοράζουμε τεράστιες ποσότητες ρωσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρουν οι συγγραφείς.
«Δεν είναι βιώσιμο, ηθικά και πολιτικά, η Ευρώπη να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν – να πληρώνει για τους πυραύλους και τις βόμβες που πέφτουν βροχή στα ουκρανικά σχολεία και νοσοκομεία – την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι έχει ενωθεί για να σταματήσει τον Πούτιν μέσω των κυρώσεων. Μόνο μια λύση υπάρχει. Πρέπει να διακόψουμε τις ροές χρημάτων που στέλνουμε στο Κρεμλίνο, διακόπτοντας άμεσα τις εισαγωγές ρωσικού αερίου».
Πηγή: Guardian
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό