Ρόδη Κράτσα: Όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη, πλούσια χώρα
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει επενδύσει στον τουρισμό και δίνει το παρών σε κάθε μεγάλη έκθεση προκειμένου να διαφημίσει τις ομορφιές της και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασιών. Στην EXPO 2020 DUBAI ήταν εκεί και καλά έπραξε αφού ο εφησυχασμός σε σχέση με τον τουρισμό δεν είναι μια συνετή επιλογή.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρέθηκε στη μεγάλη έκθεση EXPO 2020 DUBAI, σε μια εποχή με έντονα στοιχεία μεταβλητότητας και με την αγωνία επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων για το μέλλον έκδηλη. Είναι καλό να είσαι εκεί που υπάρχουν προοπτικές συνεργασιών αφού είναι βέβαιο πως αν λείπεις κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί σου. Η Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σε αυτή την έκθεση όπως μας αποκάλυψε στη συνέντευξη που ακολουθεί – εκτός απροόπτου – έκλεισε συμφωνία συνεργασίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το Κρατικό Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Προωθήσαμε συναντήσεις γνωριμίας του Πανεπιστημίου μας με την ηγεσία του κρατικού Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με το Board of Trustees του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Εμιράτου της Sarja πανεπιστήμια πολυεθνικού χαρακτήρα και με υψηλούς προϋπολογισμούς. Τέθηκαν ήδη οι βάσεις για την συνεργασία τους με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει.
«Επικεντρώσαμε στις απευθείας επαφές μας σε επενδυτικούς οίκους, στους τουριστικούς παράγοντες της περιοχής και στις αεροπορικές εταιρείες. Στην αποστολή μας συμμετείχαν στελέχη μεγάλων ξενοδοχείων τα οποία έδωσαν το στίγμα του δυναμισμού και της αειφορίας όπως και της FRAPORT, τα οποία προώθησαν τα αεροδρόμια του Ιονίου για συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες. Έχουμε ήδη την εκδήλωση ενδιαφέροντος για απευθείας πτήσεις αρχής γενομένης με την Κέρκυρα από το Dubai».
Ποιους στόχους υπηρέτησε η παρουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην έκθεση του Ντουμπάι;
Με την παρουσία μας ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην EXPO 2020 DUBAI κάναμε άνοιγμα σε όλο τον κόσμο γιατί επισκέπτες στην Έκθεση προέρχονται από πολλά διαφορετικά κράτη. Ενδεικτικά, το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022 η Έκθεση είχε γύρω στις 500 χιλιάδες επισκέπτες και το ελληνικό περίπτερο με φιλοξενούμενη την Περιφέρειά μας είχε 24 χιλιάδες επισκέπτες περίπου. Επίσης να σας υπενθυμίσω ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο πληθυσμός (εργαζόμενοι, επιχειρηματίες) είναι πολυεθνικός (μόνο 10% είναι οι αυτόχθονες) μεταξύ του οποίου 10 χιλιάδες περίπου Έλληνες.
Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια. Ανοίγουμε συνεχώς νέους δρόμους και νέες αγορές ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε με τις γεωπολιτικές κρίσεις όπως αυτές της Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά και άλλες κρίσεις όπως της κατάρρευσης της Thomas Cook και της πανδημίας οι οποίες είχαν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και μας στέρησαν τουρίστες από παραδοσιακές αγορές μας.
Γυρίσατε με κάποιες έστω και προφορικές δεσμεύσεις από οργανισμούς, επιχειρηματίες, φορείς κτλ πως τα Ιόνια Νησιά μπορεί να αποτελέσουν τόπος επενδύσεων, αναψυχής και διοργάνωσης εκδηλώσεων;
Επικεντρώσαμε στις απευθείας επαφές μας σε επενδυτικούς οίκους, στους τουριστικούς παράγοντες της περιοχής και στις αεροπορικές εταιρείες. Στην αποστολή μας συμμετείχαν στελέχη μεγάλων ξενοδοχείων τα οποία έδωσαν το στίγμα του δυναμισμού και της αειφορίας όπως και της FRAPORT, τα οποία προώθησαν τα αεροδρόμια του Ιονίου για συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες. Έχουμε ήδη την εκδήλωση ενδιαφέροντος για απευθείας πτήσεις αρχής γενομένης με την Κέρκυρα από το Dubai.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα παρουσίασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προβάλλοντας τις επιδόσεις καινοτομίας σε πολλούς τομείς, όπως και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην τεχνολογία.
Προωθήσαμε συναντήσεις γνωριμίας του Πανεπιστημίου μας με την ηγεσία του κρατικού Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με το Board of Trustees του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Εμιράτου της Sarja πανεπιστήμια πολυεθνικού χαρακτήρα και με υψηλούς προϋπολογισμούς. Τέθηκαν ήδη οι βάσεις για την συνεργασία τους με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Υπήρξαν στιχομυθίες που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κατά την παρουσία στο Ντουμπάι;
Το Dubai για μένα είναι οικείος τόπος με πολλές προσωπικές σχέσεις από την ενασχόληση μου με τα Κράτη του Αραβικού Κόλπου ως Ευρωβουλευτής και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις οποίες κινητοποίησα για να στηρίξουν την προσπάθεια προβολής των Ιονίων Νήσων. Έχω επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πολλές φορές στο πλαίσιο των πολιτικών σχέσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικές διαβουλεύσεις ή συμμετέχοντας σε σημαντικά γεγονότα.
Πρώτη φορά όμως πήγαινα ως Περιφερειάρχης.
Έτσι λοιπόν ο δημοφιλής Σεϊχης Al Nahyan, Υπουργός Ανοχής, επέμενε να του πω τι είναι καλύτερο, η Ευρώπη ή τα Ιόνια Νησιά για να του απαντήσω ότι Ευρώπη και Ιόνια Νησιά είναι ταυτόσημα λόγω της ιστορίας τους και μάλιστα για μια περίοδο ήταν επαρχία του Μ. Ναπολέοντα, ενώ μια άλλη φιγουράριζαν μεταξύ των Κρατών σε χάρτη της Ευρώπης εκείνης της εποχής.
Ο Zaki Nusseibah προσωπικότητα των γραμμάτων και εξ απορρήτων του Εμίρη του Abu Dhabi μου κρατούσε για έκπληξη ότι την εγγονή του την ονόμασε Ιθάκη προς τιμήν του Οδυσσέα.
Ο Βρετανός Διευθυντής της εντυπωσιακής όπερας του Dubai «ζήτησε συγνώμη» γιατί οι Βρετανοί «κατείχαν» μια τόσο χαρισματική περιοχή όπως τα Ιόνια Νησιά τον 19ου αιώνα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρίκετ με ρώτησε αν μια Περιφερειάρχης πρέπει να παίζει κρίκετ στην Κέρκυρα λόγω παράδοσης ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της Emirates Airlines μας ρώτησε προτού γίνει η παρουσίαση της περιοχής μας, αν η Κέρκυρα είναι κοντά στην Μύκονο.
Δόξα τω Θεό όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη, πλούσια χώρα με τεράστια ποικιλομορφία και κριμένους θησαυρούς.
Κυρία Κράτσα στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχετε να διαχειριστείτε σοβαρά θέματα: Υποδομές, Εξωστρέφεια, Πολιτική Προστασία, Τοπική Επιχειρηματικότητα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που κάθε επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί να ανατραπεί λόγω έκτακτων γεγονότων όπως η πανδημία, ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές, η ενεργειακή κρίση;
Είμαστε στην αρένα της λειτουργικής αναβάθμισης, της συνοχής και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Βασικός στόχος μας είναι και η ψηφιακή Περιφέρεια για την καλύτερη λειτουργία της και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ξεκινάμε με Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Περιφέρειάς μας.
Παράλληλα στεκόμαστε αρωγοί στο εθνικό σύστημα υγείας αναβαθμίζοντας και εξοπλίζοντας δομές στα νησιά μας, αλλά και αναλαμβάνοντας το κόστος μισθοδοσίας του επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που προσλαμβάνεται λόγω της πανδημίας covid-19 για το οποίο διατίθενται 8 εκατομμύρια ευρώ.
Αντιμετωπίζουμε τις καθυστερήσεις και παραλείψεις του παρελθόντος στις βασικές υποδομές, οδικό δίκτυο και οδική ασφάλεια, λιμάνια, μαρίνες, τουριστικά καταφύγια, ύδρευση αλλά και στην διαχείριση απορριμμάτων που είχε γίνει η πληγή και η ντροπή μας.
Θέτουμε τις βάσεις για την οχύρωση των νησιών μας με αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και παρεμβάσεις έναντι των φυσικών καταστροφών. Είναι σημαντικό για ότι και αν συμβεί να είμαστε ασφαλής Περιφέρεια.
Οι επαγγελματίες των Ιονίων Νήσων να προσδοκούν πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι επιτυχημένη; Και ποιοι είναι οι αριθμοί εκείνοι που θα το αποδείξουν σε αφίξεις;
Διαφαίνεται ότι θα έχουμε μια φανταστική τουριστική περίοδο στα νησιά μας φέτος. Ευτυχώς, μετά το πάγωμα που επέφερε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κρατήσεις από όλες τις χώρες, και από την Πολωνία όπου υπήρχαν ιδιαίτεροι φόβοι για την αποσταθεροποίηση της αγοράς της λόγω του πολέμου, βρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Δεν εφησυχάζουμε, βέβαια. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι παρούσα σε όλες τις τουριστικές Εκθέσεις με ανανεωμένο υλικό και διαφημιστική καμπάνια που περιλαμβάνει κάθε νησί.
Ελπίζουμε να είμαστε κοντά στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές.
Τέλος, πότε προβλέπετε να δούμε υδροπλάνα στα Ιόνια Νησιά;
Το Ιόνιο είναι κατ΄ εξοχήν τόπος που μπορεί να λειτουργήσει ένα δίκτυο υδατοδρομίων λόγω φυσικών συνθηκών και κοντινών αποστάσεων τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα και σε αυτό τον στόχο είμαστε προσανατολισμένοι. Στόχος μας είναι τα πολλαπλά οφέλη για την επικοινωνία των νησιών μας μικρών και μεγάλων, για την οικονομική και κυρίως τουριστική ανάπτυξη, για την άρση της απομόνωσης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών.
Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών το οποίο έχει την αρμοδιότητα αδειοδότησης αλλά και με τους δυνητικούς επενδυτές, απαραίτητοι για την πτητική δραστηριότητα, γιατί το ενδιαφέρον αυτής της αγοράς είναι ακόμα υποτονικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις