Χωροταξική αναδιάρθρωση ΑΕΙ: Κάποιοι ζητούν και νέα τμήματα!
Ελάχιστες οι προτάσεις των πανεπιστημίων για κλείσιμο, συγχωνεύσεις ή μετονομασίες των «αδύναμων» τμημάτων τους
Με προτάσεις για … νέα τμήματα ΑΕΙ βρέθηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που πρότεινε εκ νέου την χωροταξική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων της χώρας, στοχεύοντας όμως στον περιορισμό των τμημάτων τους και την κατάργηση όσων έμειναν πέρυσι με ελάχιστους εισακτέους λόγω του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Αντί αυτού, πανεπιστήμια πρότειναν νέα τμήματα, με την Σύγκλητο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (που προέκυψε από την μετατροπή σε πανεπιστήμιο του πρώην ΤΕΙ Κρήτης), να ζητάει την «άμεση ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής μετά την επιτυχημένη αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή για την ανώτατη εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ) των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανολόγων Μηχανικών» του Ιδρύματος.
Μάλιστα το Μεσογειακό πανεπιστήμιο ζητάει να επανακατατεθεί και να ψηφιστεί η τροπολογία των συναρμόδιων υπουργείων για την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος του της Γεωπονίας στο αντίστοιχο επιμελητήριο του κλάδου με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπόνου». Ακόμη, ζητάει να εξεταστεί η έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής στο Ηράκλειο από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24 με 80 εισακτέους (το τμήμα αυτό αποτελούσε ένα από τα τμήματα ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια αλλά η λειτουργίας τους ανεστάλη από το υπουργείο Παιδείας που έκρινε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται από τον νόμο).
Πάντως, με το δεδομένο δε ότι προτάσεις για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων έχουν στείλει στο υπουργείο Παιδείας μόνο δυο πανεπιστήμια στη χώρα (το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), οι αλλαγές που αναμένονται φέτος στο Μηχανογραφικό Δελτίο της χώρας αναμένεται ότι θα είναι λίγες και δεν θα διαμορφώσουν νέες δυναμικές στα ΑΕΙ. Σίγουρα δε, δεν θα δικαιολογούν τον ορισμό της «χωροταξικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων».
Όσο αφορά το Μεσογειακό πανεπιστήμιο της Κρήτης, οι εκπρόσωποι του κρίνουν ότι «παρά το γεγονός ότι στο Ίδρυμα υπήρξε για το 2021 μια μείωση κατά 29% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε σχέση με το 2020 (1560 έναντι 2198) ως συνέπεια της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, διαπιστώνεται ότι σε τέσσερα από τα έντεκα ακαδημαϊκά τμήματα του καλύφθηκαν όλες οι θέσεις των εισακτέων (Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής), ενώ σε κανένα τμήμα του δεν έχουμε λιγότερους από συνολικά 50 εισακτέους στο πρώτο έτος σπουδών σε αντίθεση με άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια».
«Αυτό, κατά τη γνώμη μας, οφείλεται στην ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύουν τα ακαδημαϊκά τμήματα του πανεπιστημίου μας» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος. «Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει επανακαθορισμός του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα με βάση τις εισηγήσεις των πανεπιστημίων, αλλά και συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η στελέχωση των τμημάτων (π.χ. λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ), οι υποδομές που αυτά διαθέτουν και η απορρόφηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας» τονίζουν.
Ποιοι ζήτησαν συγχωνεύσεις ή μείωση τμημάτων
Κατά τα άλλα, το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρότεινε πρόσφατa την συγχώνευση ενός τμήματος του και την μετονομασία ενός άλλου.
Πιο «γενναίο» το Διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (που προέκυψε από την συγχώνευση τριών ΤΕΙ της Βορείου Ελλάδας και του Ιδρύματος που εξειδικεύοντας σε αγγλόφωνες μεταπτυχιακές σπουδές πρώην Διεθνούς) κατάθεσε μια πλήρη πρόταση για την χωροταξική αναδιάρθρωση του που περιλάμβανε την κατάργηση του τμήματος Φυσικής με έδρα την Καβάλα, την μεταφορά από την Σίνδο στις Σέρρες του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην έδρα την Σίνδο, την συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών πληροφορικής και ηλεκτρικών συστημάτων με έδρα την Σίνδο, με το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών με έδρα στις Σέρρες με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθεντος τμήματος στις Σέρρες.
Ακόμη την συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με έδρα τις Σέρρες με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με έδρα τις Σέρρες και την μεταφορά του παραρτήματος του τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.
Όλα αυτά ενώ έχουμε μπει πλέον και επισήμως στην περίοδο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, που όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια της χώρας και μια ημέρα πριν στις 2 για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
- Κακοκαιρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε Ξάνθη και Ροδόπη
- Φόβοι για μεγάλη ζημιά του Ντόντσιτς στους Μάβερικς (vid)
- Ινδονησία: Είκοσι χρόνια από το τσουνάμι που συγκλόνισε τον κόσμο (εικόνες και βίντεο)
- Το έθιμο να κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι τα Χριστούγεννα, ξεκινά από τον 3ο αιώνα μ.Χ
- Μισθοί: Πόσο θα αυξηθούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2025 [Πίνακας]
- Αττική: Επιμένουν τα προβλήματα – Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πάρνηθα