Εκλογές στη Γαλλία: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου
Οι δύο επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το ντέρμπι του δεύτερου γύρου στις γαλλικές εκλογές
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία ανέδειξε το δίδυμο του δεύτερου γύρου, που θα αναμετρηθεί ωστόσο σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις εκλογές του 2017. Μπορεί η διαφορά Μακρόν – Λεπέν να είναι τελικά μεγαλύτερη από αυτή που εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρώτος γύρος και το ποσοστό του νυν προέδρου είχε χαρακτηριστικά δεύτερου γύρου, καθώς οι ψηφοφόροι θέλησαν να βάλλουν φρένο στη Λεπέν που εμφανιζόταν να διεκδικεί μέχρι και την πρωτιά.
Σε κάθε περίπτωση ο δεύτερος γύρος θα είναι μία δύσκολη μάχη, καθώς ακόμα κι αν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Μακρόν να προηγείται με διαφορά 8% – υπάρχουν άλλες που δείχνουν διαφορά μόλις 2 μονάδων – αποδεικνύουν ότι σίγουρα δεν θα πρόκειται για περίπατο όπως το 2017 όπου ο νέος άφθαρτος τότε Μακρόν συγκέντρωσε 66%.
Οι δεξαμενές των δύο υποψηφίων
Θεωρητικά, οι υποψήφιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεωρούνται δεξαμενή για την Λεπέν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του. Επίσης, γνωρίζει ότι και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι «γλυκοκοιτάζουν» προς το μέρος της, έχοντας εξοργιστεί με τον Μακρόν.
Η δεξαμενή του Μακρόν από την άλλη δεν είναι τόσο μεγάλη. Η απόλυτη συντριβή της κεντροδεξιάς και η ακόμα μεγαλύτερη πτώση της σοσιαλδημοκρατίας, περιορίζουν τις δυνατότητες του Γάλλου προέδρου. Ενδεικτικό είναι ότι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς το 2017 , Φρανσουά Φιγιόν, είχε λάβει 20% και ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν 6,5%, ενώ τώρα τα ποσοστά που έλαβαν η Βαλερί Πεκρές και η Αν Ινταλγκό είναι κάτω από 5% και 2% αντιστοίχως!
Έτσι, ακόμη και εάν υποθέσουμε πως το σύνολο όσων τις ψήφισαν, μαζί με εκείνους που επέλεξαν τους υποψηφίους των Πρασίνων και του ΚΚ Γαλλίας, υπακούσουν στην προτροπή τους για στήριξη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 15%.
Ρυθμιστικός παράγοντας ο Μελανσόν
Ο Μελανσόν που κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ποσοστό πάνω από 20% δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει στη Λεπέν. Είναι σχεδόν αδύνατο να στηρίξει τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, με τον οποίο έχουν σημαντικές διαφορές και αντιπαραθέσεις για τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που ακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τοποθετήθηκε σαφώς απέναντι στην ακροδεξιά.
Έτσι, δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολλούς προς την αποχή – τον δεύτερο παράγοντα που θα κρίνει πολλά στην αναμέτρηση της 24ης Φεβρουαρίου.
Η αλήθεια είναι, λοιπόν, όπως την περιέγραψαν οι Financial Times στο πρώτο τους σχόλιο μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls: «Το αποτέλεσμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η 53χρονη Λε Πεν βρίσκεται πιο κοντά παρά ποτέ στο να κερδίσει την εξουσία για την Άκρα Δεξιά στη Γαλλία, μιμούμενη τις εθνικιστικές νίκες του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και των υποστηρικτών του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από έξι χρόνια».
Ο ίδιος ο Μακρόν χαρακτήρισε τη μάχη δύσκολη, θέλοντας και να συσπειρώσει ψηφοφόρους στο δικό του στρατόπεδο, αλλά και γιατί πρόκειται όντως για μια σκληρή αναμέτρηση. Στις δύο εβδομάδες που απομένουν θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει το «δημοκρατικό μέτωπο» που έχει πολλές φορές αποκλείσει την ακροδεξιά από την εξουσία στη Γαλλία. «Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε ο Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».
Ωστόσο, η συσπείρωση του «δημοκρατικού μετώπου» στο πρόσωπο του Μακρόν που έχει δυσαρεστήσει πολλούς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αυτήν τη φορά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις