Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορεί να εμπλακεί το ΝΑΤΟ – Τα τρία σενάρια
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το ΝΑΤΟ δεν παρεμβαίνει στην σύγκρουση και τι το κρατάει πίσω.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν «πόσο μακριά» πρέπει να φτάσουν στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η πρόκληση για το ΝΑΤΟ σε όλο αυτόν τον πόλεμο είναι πώς να δώσει στη σύμμαχό Ουκρανία αρκετή στρατιωτική υποστήριξη για να αμυνθεί, χωρίς να παρασυρθεί στη σύγκρουση και να βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Η ουκρανική κυβέρνηση ήταν σαφής στις εκκλήσεις της για βοήθεια.
Αν θέλει να έχει πιθανότητες να αποκρούσει την επερχόμενη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας, λέει, τότε χρειάζεται επειγόντως ανεφοδιασμό με Javelin, NLAW (ελαφρύ αντιαρματικό όπλο επόμενης γενιάς) της Δύσης, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα Stinger και Starstreak που οι δυνάμεις της έχουν ήδη χρησιμοποιήσει επιτυχώς.
Πολλά από αυτά τα όπλα είναι ήδη στο δρόμο προς την Ουκρανία. Αλλά η ίδια θέλει περισσότερα. Θέλει άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προηγμένα συστήματα αεράμυνας πυραύλων για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αεροπορικές επιδρομές και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία που εξαντλούν σταθερά τις στρατηγικές αποθήκες της Ουκρανίας σε καύσιμα και άλλα πολεμοεφόδια.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το ΝΑΤΟ δεν παρεμβαίνει στην σύγκρουση και τι το κρατάει πίσω.
Η απάντηση είναι επειδή φοβάται την κλιμάκωση.
Ο κίνδυνος να καταφύγει η Ρωσία στη χρήση τακτικών (δηλαδή μικρού βεληνεκούς) πυρηνικών όπλων ή να επεκταθεί η σύγκρουση πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας σε έναν ευρύτερο ευρωπαϊκό πόλεμο βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό των δυτικών ηγετών και εδώ το διακύβευμα είναι εξαιρετικά υψηλό.
Τι έχει δώσει μέχρι τώρα η Δύση;
- Περισσότερες από 30 χώρες έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,7 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.
- Οι προμήθειες περιορίζονται μέχρι στιγμής σε όπλα, πυρομαχικά και αμυντικό εξοπλισμό όπως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
- Εχει στείλει Javelins, τα οποία είναι αντιαρματικά όπλα που κρατούνται στον ώμο που εκτοξεύουν πυραύλους που αναζητούν θερμότητα
και Stingers, τα οποία είναι φορητά από τον άνθρωπο αντιαεροπορικά όπλα που χρησιμοποιούνται πιο διάσημα στο Αφγανιστάν εναντίον σοβιετικών αεροσκαφών - Οι Τσέχοι έχουν δώσει άρματα μάχης T72
Οι χώρες πυλώνες του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι μόλις σπάσει το πυρηνικό ταμπού, ακόμα κι αν η ζημιά περιορίζεται σε έναν εντοπισμένο στόχο στο ουκρανικό πεδίο μάχης, τότε ο κίνδυνος κλιμάκωσης προς έναν καταστροφικό πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αυξάνεται αναπόφευκτα.
Το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα επιτρέπει την έγκαιρη χρήση τακτικών πυρηνικών κεφαλών χαμηλής απόδοσης στο πεδίο της μάχης, γνωρίζοντας ότι η Δύση έχει μια απέχθεια για τα πυρηνικά όπλα, τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και 77 χρόνια.
Πώς θα μπορούσε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη πανευρωπαϊκή σύγκρουση που θα παρασύρει το ΝΑΤΟ;
Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια που αναμφίβολα απασχολούν τα υπουργεία Άμυνας της Δύσης.
Εδώ παρουσιάζονται μόνο τρία από αυτά:
1. Ένας αντιαρματικός πύραυλος που έχει προμηθεύσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εκτοξεύεται από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Οδησσό και πλήττει ή βυθίζει ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας με απώλεια σχεδόν 100 ναυτών και δεκάδων πεζοναυτών. Ένας τέτοιος αριθμός νεκρών σε ένα μόνο χτύπημα θα ήταν άνευ προηγουμένου και ο Πούτιν θα δεχόταν πίεση να απαντήσει με κάποια μορφή.
2. Ένας ρωσικός πύραυλος στοχεύει και πλήττει σε ένα κονβόι εφοδιασμού στρατιωτικού υλικού που διέρχεται από χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία ή η Σλοβακία, στην Ουκρανία. Εάν οι απώλειες σημειωθούν στην πλευρά της χώρας που βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε εφαρμογή το Άρθρο 5 του Συντάγματος του ΝΑΤΟ, φέρνοντας ολόκληρη τη συμμαχία στην άμυνα της χώρας που δέχεται επίθεση.
3. Εν μέσω σφοδρών μαχών στο Ντονμπάς, μια έκρηξη σημειώνεται σε μια βιομηχανική εγκατάσταση με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξικών χημικών αερίων. Αν και αυτό έχει ήδη συμβεί, δεν αναφέρθηκαν θάνατοι. Αλλά εάν αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μαζικές απώλειες που παρατηρήθηκαν στη χρήση δηλητηριωδών αερίων από τη Συρία στη Γούτα και εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο προκλήθηκε σκόπιμα από τις ρωσικές δυνάμεις, τότε το ΝΑΤΟ θα ήταν υποχρεωμένο να απαντήσει.
Είναι απολύτως πιθανό κανένα από αυτά τα σενάρια να μην γίνει πραγματικότητα.
Ενώ τα δυτικά έθνη έχουν επιδείξει έναν σπάνιο βαθμό ενότητας στη δύναμη της αντίδρασής τους στην εισβολή της Ρωσίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι αντιδρούν παρορμητικά και δεν σκέφτονται ποιο θα πρέπει να είναι η τελική μάχη.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις